UPDATE 10:45
Peste o sută de persoane protestează, în această dimineaţă, în curtea Spitalului Municipal Câmpia Turzii faţă de decizia Ministerului Sănătăţii de comasare a instituţiei cu spitalul din Turda.
Protestatarii, cadre medicale şi pacienţi, spun că vor să determine autorităţile să renunţe la această decizie, afirmând că au strâns zeci de semnături împotriva măsurii Ministerului Sănătăţii.
"Ne exprimăm nemulţumirea faţă de propunerea Ministerului Sănătăţii de comasare a Spitalului Municipal Câmpia Turzii cu Spitalul Turda. În urma acestei manevre ar urma ca spitalul nostru să-şi piardă personalitatea juridică şi să devină secţie exterioară a Spitalului Turda. Toate serviciile oferite, cu trei linii de gardă - chirurgie-ginecologie, medicină internă şi pediatrie - nu vor mai exista", a spus Cosmina Biriş, purtătorul de cuvânt al Spitalului Municipal Câmpia Turzii, citat de Mediafax. Spitalul din Câmpia Turzii are 180 de angajaţi.
Săptămâna începe cu proteste în mai multe spitale din ţară care vor fi comasate. În Bucureşti, cadrele medicale de la spitalul Caritas vor ieşi în stradă, iar acţiuni similare vor avea loc şi la Turda sau la Babadag. Măsurile sunt necesare pentru reabilitarea sistemului de sănătate, spune ministrul sanatatii, Cseke Attila.
Protestul de la spitalul Caritas din Capitalã nu are obiect, spune ministrul Sănătăţii Cseke Attila. Oficialul susţine că instituţia sanitară nu va fi desfiinţată, ci doar relocată.
În ultimele zile au avut loc proteste la mai multe spitale din ţară, vizate de comasare, anunţă antena3.ro. În Babadag, sute de oameni s-au adunat în faţa singurului spital din zonă, ameninţat acum cu închiderea.
Oamenii spun că desfiinţarea spitalului ar însemna condamnarea la moarte pentru mulţi dintre ei.
Localnicii din Babadag ameninţă însă, cu noi proteste dacă decizia de comasare a spitalului nu va fi anulată.
Pe lângă spitalele care ar urma să fie comasate alte unităţi medicale au fost nevoite să-şi închidă porţile după ce imobilele în care funcţionau au fost retrocedate foştilor proprietari.
Numai în Capitală, patru spitale au fost închise în ultimii cinci ani. Este vorba despre Spitalul Clinic de Boli Dermato-Venerice, Sectia externă a Spitalului Sfîntul Ştefan din Şoseaua Alexandriei, Policlinica Batiştei dar şi o parte din Spitalul Caritas, care acum ar urma să devină azil de bătrâni.