x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Racolaţi pe trotuar, spre Pipera-Tunari

Racolaţi pe trotuar, spre Pipera-Tunari

de Diana Scarlat    |    11 Mai 2009   •   00:00

"Ce vrea domnu’? Un RCA, o copie xerox, acte de maşină, formulare? Avem de toate, veniţi cu mine. Dacă mai vreţi şi altceva, să spuneţi, domnu’ » - şi fata te trage uşor de mânecă şi te-mbie s-o urmezi prin poarta deschisă, spre unul dintre birouri. Se-ntâmplă în faţa celui mai european sediu al Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, de pe Pipera nr. 49.



Meteahna-i veche, doar clădirea-i nouă, pe Şoseaua Pipera 49. Birourile ambulante de pe lângă fostele sedii ale Poliţiei Rutiere Bucureşti şi Ilfov s-au mutat împreună în faţa sediului nou de la Pipera. Şi s-au înmulţit ca ciupercile după ploaie.

Cu fix un an în urmă, la începutul lunii mai 2008, autorităţile ne promiteau condiţii europene la cozile formate în faţa ghişeelor de unde-ţi ridici permisul de conducere sau îţi înscrii maşina: mândră clădire cu utilităţi şi funcţionari binevoitori, numa' buni de-a atinge noi culmi de civilizaţie şi progres.

Evident, sub sloganul afişat pe toate gardurile instituţiilor publice: "Aici nu se primesc atenţii!" - pentru cine l-o putea respecta. Doar că fauna atrasă magnetic de zonă şi străduţa îngustă din faţa sediului - în permanenţă blocată pe ambele sensuri - fac din Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor o fortăreaţă greu de cucerit de către simplii muritori.


LA POMU' LĂUDAT.
Ca să nu te-mbolnăveşti de nervi până-ţi parchezi maşina, poţi s-o abandonezi prin apropiere şi s-o iei la picior până la sediul lăudat. Atenţie: nu-ţi uita acasă cizmele de cauciuc, salopeta, masca şi ochelarii de protecţie, să te apere de noroiul întins pe toată suprafaţa străduţei cu gropi proaspăt săpate, pe post de trotuare. Sau de praful presărat pe drum de utilajele care sapă de zor. Ajuns înăuntru, afli că mai trebuie să traversezi vizavi de câteva ori, să-ţi completezi dosarul cu diverse nimicuri absolut necesare pe care nu le găseşti la sediu, cum nu le găseşti în nici o instituţie publică, de altfel.


PRACTICA NE OMOARĂ.
Teoria e înălţătoare: bucureştean sau ilfovean, dacă ai nevoie de permis de conducere, de numere roşii pentru maşina pe care ţi-ai cumpărat-o sau de înmatriculare, te duci la noul sediu al Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, din Pipera. Acolo găseşti de toate: e la o aruncătură de băţ de staţia de metrou Aurel Vlaicu, are 70 de ghişee, de două ori mai multe faţă de sediul de la Udrişte, şi program de funcţionare de luni până vineri, între orele 8:00 - 20:00.

Dar ajuns acolo, faci cunoştinţă cu vecinii de peste gard, care dau culoare autohtonă condiţiilor europene ale sediului. Sigur îţi mai trebuie câte ceva: fotocopii ale documentelor, formulare pentru cereri, asigurare pentru autovehicul şi alte nimicuri fără de care pierzi  degeaba o zi întreagă.

Dacă ai nevoie de ele, afli de la domnii poliţişti că le găseşti pe toate vizavi, acolo unde cei mai abili comercianţi de nimicuri absolut necesare şi-au dezvoltat o adevărată industrie de fabricat documente. Singura diferenţă între birourile de peste drum de sediul european al Poliţiei şi târgul Vitan este că s-a trecut de la tarabe şi de la capota maşinii, la birouri şi, pe alocuri, la computere. Iar diferenţa între fetele care te racolează pe trotuarul din faţa birourilor şi cele care te agaţă la 2 kilometri mai sus, pe centură, la capăt de Pipera-Tunari, e că nu te duc în pădure.


FUNCŢIONARUL-MODEL
Pe cât de lipsiţi de chef sunt funcţionarii din instituţiile publice, pe-atât de plini de viaţă sunt omuleţii care te-agaţă pe trotuar, dacă ai neşansa să treci pe lângă noul sediu al Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor sau să ai treabă pe-acolo.

"Domnu', doriţi acte, copii, asigurare? Dacă mai doriţi ceva, veniţi cu mine", se-aude vocea uneia dintre duduile băgate la-naintare, la stradă. Fata este model - se ia lumea după el. Nu are dimensiuni "69/96/69", dar speră să te ademenească prin mişcările lascive camuflate de "trening" şi prin vocea mieroasă, încă nealterată după ani buni de scuipat coji de seminţe.

Dac-o laşi să te tragă după ea, ar fi mai bine să-ntocmeşti ad-hoc şi un "studiu de piaţă", ca să nu ai surpriza să te-ncarce la nota de plata. Ai şi de unde să alegi: în fiecare birouaş funcţionează cel puţin trei firme diferite, fiecare având alte tarife pentru aceleaşi servicii. Toate astea, la o aruncătură de băţ şi în colaborare cu mult-lăudatul sediu nou al Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Inmatriculare a Vehiculelor care funcţionează pe sistem 2 în 1, pentru Bucureşti şi Ilfov.

×
Subiecte în articol: trafic