Responsabilitatea omului în favorizarea schimbărilor climatice este mai sigură ca oricând, iar temperatura medie a Pământului va crește cu 0,3 până la 4,8 grade Celsius până în 2100, apreciază experții din cadrul GIEC în noul lor raport adoptat vineri la Stockholm.
Grupul Interguvernamental de Experți asupra Evoluției Climatului și-a revizuit de asemenea în sus estimările privind creșterea nivelului mării, ce ar urma să fie între 26 și 82 de centimetri până în 2100, anunţă France Presse, citată de Agerpres.
Pentru GIEC, este în prezent 'extrem de probabil' ca influența umană să fie principala cauză a încălzirii observate începând cu jumătatea secolului XX, ceea ce echivalează cu o certitudine de 95% în terminologia foarte precisă a raportului de circa treizeci de pagini, sinteza a mii de studii științifice. În ultimul său raport, în 2007, această certitudine era de 90%.
Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, într-o declarație video difuzată în timpul unei conferințe de presă, a salutat activitatea GIEC pentru 'evaluarea sa regulată și imparțială' privind modificările climatice. 'Acest nou raport va fi esențial pentru ca guvernele să lucreze la realizarea unui acord ambițios și constrângător din punct de vedere legal asupra schimbărilor climatice în 2015'.
Cu privire la amploarea posibilă a încălzirii globale până la sfârșitul secolului, GIEC a reținut patru scenarii posibile fără a se pronunța cu privire la probabilitatea fiecăruia dintre ele.
Astfel, GIEC estimează probabil ca Terra să se încălzească cu 0,3 grade Celsius, în cel mai optimist caz, și 4,8 grade Celsius până la sfârșitul acestui secol prin raport cu temperatura medie din perioada 1986-2005. Incertitudinile puternice depind evident mai ales de cantitățile de gaze cu efect de seră ce vor fi emise în atmosferă în următorii ani. Pământul s-a încălzit deja cu circa 0,8 grade Celsius față de epoca preindustrială.
Numai scenariul bazat pe 0,3 grade ar permite menținerea creșterii temperaturilor la 2 grade Celsius prin raport cu era preindustrială, obiectiv pe care și l-a asumat comunitatea internațională. 'Limitarea modificărilor climatice va presupune reduceri substanțiale și durabile ale emisiilor de gaze cu efect de seră', a insistat, într-un comunicat, Thomas Stocker, vicepreședintele grupului GIEC.