x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Raportul CSM:S-a cerut iarăşi revocarea lui Ţuluş

Raportul CSM:S-a cerut iarăşi revocarea lui Ţuluş

de Jurnalul National    |    09 Oct 2007   •   00:00

Raportul inspecţiei judiciare a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) cu privire la activitatea DNA a fost dezbătut ieri intr-o şedinţă tensionată de contrele dintre şeful DNA, Daniel Morar, ministrul Justiţiei şi vicepreşedintele CSM, Dan Chiujdea.

Raportul inspecţiei judiciare a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) cu privire la activitatea DNA a fost dezbătut ieri intr-o şedinţă tensionată de contrele dintre şeful DNA, Daniel Morar, ministrul Justiţiei şi vicepreşedintele CSM, Dan Chiujdea. Apoi uşile pentru public s-au inchis, iar membrii Secţiei de procurori a CSM au intrat in deliberări.

După mai bine de patru ore, aceştia şi-au insuşit Raportul Inspecţiei Judiciare privind activitatea DNA cu 12 obiecţiuni. Astfel, secţia pentru procurori a CSM a decis ca in trimestrul al doilea din 2008 să fie reluat controlul la DNA pentru a se constata dacă s-au remediat deficienţele, in timp ce ministrul Justiţiei, Tudor Chiuariu (foto), a cerut repunerea pe rol a cererii de revocare din funcţie a procurorului şef al Secţiei a II-a din DNA, Doru Ţuluş, din motive de ineficienţă.

OBIECŢIUNI. Membrii Secţiei de procurori a CSM au solicitat eliminarea din Raportul Inspecţiei Judiciare a numărului de cauze in lucru pentru care s-au cerut mandate de interceptare a comunicaţiilor, precum şi a criticii privind neindicarea căilor de atac potrivit procedurii penale, intrucăt legea nu prevede expres, ci poate fi acceptată ca o recomandare.

Totodată, Secţia pentru procurori a CSM a apreciat că nu se poate accepta formularea potrivit căreia rechizitoriile transmise instanţelor de către DNA nu au fost validate prin hotărări judecătoreşti, in sensul că judecătorii sunt cei care dau sentinţe şi nu validează un act de acuzare.

Secţia pentru procurori a mai arătat că nu se poate aprecia ca negativă critica potrivit căreia nu s-a respectat principiul continuităţii ca urmare a unor excepţii de necompetenţă a procurorilor pe anumite cauze. Pe de altă parte, membrii Secţiei au apreciat că soluţiile de neincepere a urmăririi penale necomunicate părţilor nu ar constitui o incălcare a dispoziţiilor legale, intrucăt legea prevede un termen de 20 de zile, dar nu clarifică intru totul această chestiune.

In privinţa Secţiei militare, membrii Secţiei pentru procurori au cerut indreptarea erorii materiale, in sensul că din 37 de dosare indicate de inspectori, in raport sunt 67 de cauze.

×
Subiecte în articol: observator