x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Razboiul rectorilor - Bani grei pentru diplome false

Razboiul rectorilor - Bani grei pentru diplome false

de Cristinel C. Popa    |    Dan Constantin    |    09 Feb 2007   •   00:00
Razboiul rectorilor - Bani grei pentru diplome false

Scandalul diplomelor universitare fara valabilitate juridica treneaza prin instante, fara ca autoritatile sa poata lua o decizie transanta. Asemanarea de titulatura dintre Universitatea "Petre Andrei" din Iasi - persoana juridica infiintata prin lege - si Universitatea "Petre Andrei" Iasi - fundatie infiintata prin sentinta a Tribunalului din Iasi, aduce beneficii substantiale ONG-ului.

Unde-i multa minte incape si multa smecherie, un proverb al timpurilor moderne, capata consistenta in cazul arhicunoscut in lumea universitara din capitala Moldovei. Vom detalia acest caz in care pagubitii sunt sute si sute de studenti care obtin fara sa stie o diploma nula din punct de vedere juridic.

LEGEA. Universitatea "Petre Andrei" din Iasi este o universitate acreditata, parte integranta a sistemului national de invatamant. Cea de a doua, ONG-ul, este o fundatie ce nu mai are nici o specializare autorizata si nici acreditata.

Intre cele doua universitati exista un conflict vechi de cativa ani, Jurnalul National descriindu-l pe larg inca din anul 2005. Razboiul rectorilor a fost transat de Ministerul Educatiei in favoarea Universitatii "Petre Andrei" din Iasi, dar contraatacul in Justitie, repetat si reluat de partea invinsa, mentine in stare de confuzie statutul ONG-ului.

Schisma dintre cele doua universitati a plecat in urma cu cativa ani de la alegerea rectorilor. Dna Elena Niculescu a pierdut functia de conducere si nici trecerea acesteia, in familie, spre dl Niculae Niculescu nu a fost avizata de MEC. De aici s-au ales cu procese si ministrii Alexandru Athanasiu si Mircea Miclea, chemati in instanta de dl Niculescu.

SMECHERIA. UPA Iasi si UPA din Iasi au coduri diferite de identitate fiscala: 11431157 si respectiv 18849280. UPA Iasi si UPA din Iasi au angajati diferiti: prima, pe cei ai facultatilor de Drept si Economie, cea de-a doua, pe cei ai facultatilor de Psihologie si Asistenta Sociala si Stiinte Politice.

Niculae Niculescu, rectorul fara functie recunoscuta, sustine ca Dreptul si Economia de la ONG sunt acreditate, studentii platesc taxe in contul UPA Iasi, avand CIF 11431157. La sfarsitul studiilor studentii primesc diplome cu titulatura Universitatea "Petre Andrei" din Iasi, desi nu au platit taxele in contul acesteia.

CONCLUZIA. Intregul mecanism este cunoscut la MEC si nu ar fi posibil daca s-ar retrage si ar fi declarate nule sigiliul si timbrul sec eliberate ONG-ului. Diplomele sunt nule si pentru ca, asa cum sustin cei de la UPA din Iasi, semnatarul acestora, Nicolae Niculescu, nu este si nu a fost angajatul universitatii infiintate prin lege. Niculescu a intrat in posesia insemnelor universitatii preluandu-le in familie, de la Elena Niculescu, fost rector, invalidat. ING-ul scolarizeaza in continuare, desi in acte este desfiintat de Judecatoria Iasi.

PROCESE
"Problemele se vor rezolva in justitie si chiar acum am un proces la Inalta Curte de Casatie si Justitie"
Niculae Niculescu
rector al Universitatii "Petre Andrei"
×
Subiecte în articol: observator iasi petre andrei