Chiar dacă reușim să atingem imunitatea de grup prin vaccinare și imunizare naturală, va fi nevoie mare de servicii medicale pentru persoanele cu COVID lung, spune Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.
Citând un studiu publicat pe site-ul medRxiv, făcut pe 10.024 infecții COVID-19 la persoane vaccinate, Răzvan Cherecheș spune că se demonstrează că vaccinarea nu protejează complet de sindromul COVID lung.
„Sindromul COVID lung apare la persoanele care au avut o infecție SARS-CoV-2 confirmată sau probabilă. Acesta apare de obicei la 3 luni de la startul simptomelor COVID-19, durează cel puțin 2 luni și nu poate fi explicat de un diagnostic alternativ”, scrie profesorul de sănătate publică.
Practic, vaccinarea scade semnificativ riscul de infectare și dezvoltare simptome (de 10 ori față de o persoană nevaccinată), dar în cazul celor vaccinați și cu simptome, riscul de sindrom COVID lung este doar foarte puțin mai scăzut față de o persoană nevaccinată infectată.
„Acest studiu are consecințe pentru sistemul de sănătate - chiar dacă reușim să atingem imunitatea de grup prin vaccinare și imunizare naturală, va fi nevoie mare de servicii medicale pentru persoanele cu COVID lung”, adaugă Răzvan Cherecheș.
(sursa: Mediafax)