x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Reactie - Evreii din Romania il apara pe rege

Reactie - Evreii din Romania il apara pe rege

de Marina Constantinoiu    |    22 Iun 2005   •   00:00
Reactie - Evreii din Romania il apara pe rege

Evreii din Romania s-au grabit, luni, sa respinga afirmatiile printului Paul in legatura cu unchiul sau, regele Mihai, care fusesera date publicitatii de cotidianul israelian de limba engleza Jerusalem Post.

Evreii din Romania s-au grabit, luni, sa respinga afirmatiile printului Paul in legatura cu unchiul sau, regele Mihai, care fusesera date publicitatii de cotidianul israelian de limba engleza Jerusalem Post.

Lasand la o parte eforturile printului de a-i ajuta pe evreii de origine romana sa-si recupereze proprietatile pierdute in perioada 1940-1944 sau sa obtina compensatii pentru acestea, mai multe surse au respins acuzatiile printului Paul, potrivit carora regele a colaborat de bunavoie cu regimul militar al lui Ion Antonescu. "In timpul celor patru ani cat Romania a fost un stat nazist, evreii au fost deportati, proprietatile le-au fost confiscate, nu li s-a permis sa fie farmacisti sau doctori, au fost nevoiti sa poarte o stea galbena, iar 350.000 dintre ei au murit", declarase Paul de Romania intr-un interviu acordat, duminica, pentru Jerusalem Post. "Cine este vinovat? regele Mihai...", afirma printul Paul.

COMPLICAT. Jean Ancel, expert in probleme de istorie a romanilor si ale comunitatii romanesti din Romania, afirma ca situatia regelui Mihai era "foarte complicata". "Regele Mihai nu avea puteri reale; regimul Antonescu avea nevoie de el ca de un simbol (...). Regele a trecut prin perioada fascista, dar (...) nu a fost vinovat pentru actiunile lui Antonescu", a explicat el..

In ceea ce priveste documentele prezentate de printul Paul, care demonstreaza promulgarea de catre unchiul sau a unor legi antisemite, Ancel spune ca "semnatura regelui era pur formala - nu el personal scria legile".

Cotidianul afirma ca a primit o scrisoare si de la Cluj, de la profesorul roman de origine evreiasca Michael Shafir, care scrie ca acuzatiile printului sunt inexacte. "Daca n-ar fi fost regele Mihai, eu si familia mea am fi fost morti. Numai gratie demersului sau curajos de la 23 august 1944, soarta evreilor romani nu a fost aceeasi cu cea a evreilor unguri, de pilda", afirma profesorul evreu din Romania.

CONTROVERSA. Membrii unora dintre organizatiile evreiesti pe care printul si sotia sa le-au abordat duminica si-au manifestat reticenta in privinta chestiunii, temandu-se ca problema ridicata mascheaza, in fapt, o fatada a indelungatei controverse din familia regala a Romaniei referitoare la dreptul de mostenire a Coroanei. Intre timp, precizeaza The Jerusalem Post, printul Paul si printesa Lia au prezentat cazul in Knesset (Parlamentul israelian), unde s-au intalnit, luni, cu cativa deputati. Potrivit unui reprezentant al familiei, dupa o intrevedere neprogramata a printului cu ministrul de Externe, Silvan Shalom, acesta din urma i-a promis ca va discuta problema cu omologul sau roman, Mihai Razvan Ungureanu, care urmeaza sa efectueze o vizita in Israel peste doua saptamani, afirma Jerusalem Post.
×
Subiecte în articol: observator romania