x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Pompierii, pregătiți să intervină în situații de urgență. Recomandări în perioada Sărbătorilor Pascale

Pompierii, pregătiți să intervină în situații de urgență. Recomandări în perioada Sărbătorilor Pascale

de Redacția Jurnalul    |    06 Apr 2023   •   18:30
Pompierii, pregătiți să intervină în situații de urgență. Recomandări în perioada Sărbătorilor Pascale
Sursa foto: ISU Tulcea

Circa 5.000 de pompieri, cu 3.800 de mijloace tehnice, sunt pregătiți să intervină pentru acordarea asistenței medicale de urgență, stingerea invendiilor și salvarea persoanelor aflate în situații dificile în perioada Sărbătorilor Pascale, informează IGPR.

Peste 500 de  echipaje SMURD, dintre care 322 echipaje încadrate de pompieri paramedici, 40 de unităţi de terapie intensivă mobilă (11 specializate în tratament nou născuți), 42 autospeciale pentru transport personal şi victime multiple, precum și 120 autospeciale pentru descarcerare vor acorda ajutor medical.

Totodată, vor fi verificate și lăcașurile de cult aglomerate dar și clădirile pentru cazare din mănăstiri, la unitățile turistice și obiective din zonele turistice. Vor fi astfel verificate dotarea acestora cu stingătoare, accesul la căile de evacuare, funcționarea instalațiilor electrice, asigurarea accesului autospecialelor de intervenție. 

Recomandări pentru credincioși

În scopul evitării producerii de incidente în timpul slujbelor, preoții și enoriașii trebuie să respecte câteva reguli simple:

- lumânările sau candelele să nu fie amplasate în apropierea hainelor sau a altor textile, pentru prevenirea aprinderii hainelor sau a părului;
- evitarea deplasării cu lumânări aprinse în autovehicule;
- parcarea mașinilor în vecinătatea lăcaşurilor de cult, fără să blocheze căile de acces destinate autospecialelor de pompieri.

În locuință, amplasarea lumânărilor și a candelelor aprinse se realizează în suporturi care nu pot lua foc, la distanță de perdele, materiale lemnoase sau electrocasnice (exemplu: într-o farfurie cu puțină apă).

În nicio situație, nu lăsați lumânările sau candelele aprinse nesupravegheate și nu adormiţi cu lumânările aprinse.

Nu lăsați lumânările aprinse sau alte surse de foc la îndemâna copiilor.

Acordați o atenție sporită persoanelor vârstnice sau altor categorii vulnerabile asupra modului de utilizare a lumânărilor sau candelelor aprinse, astfel încât să fie evitate situațiile în care viața sau bunurile pot fi puse în pericol.

Având în vedere situația hidrometeorologică înregistrată în mai multe județe din estul și nord-estul țării, unde viscolul și ninsorile au produs efecte însemnate (sute de oameni au rămas blocați în autoturismele derapate sau blocate pe drumurile înzăpezite), în contextul în care avertizările meteorologice se vor prelungi, facem apel la cetățeni să țină cont de recomandările noastre:

- evitați să porniți la drum pe timp de viscol și ninsoare puternică, iar dacă deplasarea este absolut necesară, informați-vă în prealabil dacă pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate;
- urmăriți buletinele meteorologice și recomandările autorităților;
- în situația manifestării vântului puternic, rămâneți în spații închise care vă asigură protecția și evitați deplasarea în zone cu copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți.

De asemenea, poate fi accesată platforma de pregătire în situații de urgență fiipregatit.ro și poate fi descărcată gratuit aplicația de mobil DSU.
 

×
Subiecte în articol: situatii urgenta paste florii pompieri