x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Rectorii vor concurs într-un singur centru

Rectorii vor concurs într-un singur centru

de Diana Scarlat    |    09 Mar 2010   •   00:00



Ideea ministrului Sănătăţii, de a descentraliza rezidenţiatul, este respinsă de Asociaţia Universităţilor de Medicină şi Farmacie din România (AUMFR). Rectorii instituţiilor de stat membre AUMFR, din Bucureşti, Cluj, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara, vor organizarea concursului într-un singur centru.

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, anunţa pe 15 februarie descentralizarea examenului de rezidenţiat şi organizarea concursului în şase centre universitare. Reuniţi la sfârşitul săptămânii trecute la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu" Cluj-Napoca, pentru a discuta problemele învăţământului superior medical, membrii AUMFR s-au declarat împotriva acestei iniţiative. "Tematica şi bibliografia pentru anul 2010 rămân neschimbate. Concursul va fi naţional, organizat într-un singur centru universitar, cu evaluare unitară şi repartiţie naţională", se arată într-un comunicat al AUMFR. Rectorii Universităţilor de Medicină şi Farmacie membre AUMFR cer publicarea metodologiei şi a locurilor la rezidenţiat cu şase luni înainte de concurs şi înfiinţarea unor departamente de funcţionare, cu birouri tehnice, în cadrul universităţilor membre, cu aprobarea alocării posturilor aferente de către Ministerul Educaţiei Cercetării Tineretului şi Sportului (MECTS). Pentru rezidenţiatul din 2011, tematica, bibliografia şi metodologia de concurs vor fi actualizate de către o comisie formată din reprezentanţi ai MECTS, ai Ministerului Sănătăţii, ai AUMFR şi ai asociaţiilor ale rezidenţilor şi studenţilor medicinişti.

"Sunt surprins şi nedumerit faţă de declaraţiile făcute astăzi de către rectorii universităţilor de Medicină şi Farmacie, având în vedere că la întâlnirea care a avut loc la 15 februarie a.c., toţi cei prezenţi am fost de acord cu noile măsuri privind eficientizarea organizării concursului de rezidenţiat", declară Cseke Attila, într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii. Ministrul precizează că în cadrul acelei întâlniri s-a convenit ca, în 2010, concursul de rezidenţiat să fie organizat descentralizat, în sensul ca examinările să aibă loc la aceeaşi oră şi la aceeaşi dată în şase centre universitare (Bucureşti, Craiova, Timişoara, Iaşi, Cluj -Napoca şi Târgu-Mureş), cu proceduri şi teste identice pentru toţi candidaţii. Măsura a fost luată pentru a sprijini candidaţii care nu vor mai fi, astfel, obligaţi să se deplaseze la Bucureşti pentru a da concursul.

"Am mai stabilit atunci, aşa cum reiese şi din poziţia Asociaţiei Universităţilor de Medicină şi Farmacie din România, ca tematica şi bibliografia de concurs să fie aceleaşi ca în 2009. Concursul va fi naţional, cu evaluare unitară, doar organizarea se va realiza în cele şase centre universitare. De asemenea, aşa cum am discutat şi la 15 februarie avem în vedere organizarea rezidenţiatului pe post, modalitate de concurs care nu reprezintă o noutate, dar care creează premisele ocupării unor posturi în unităţile sanitare din zone defavorizate, unde există deficit de personal. Vrem ca, în 2010, metodologia de concurs şi locurile pentru rezidenţiat să fie publicate cu şase luni înainte de examinare", mai spune ministrul Sănătăţii, care adaugă că este dispus la dialog şi colaborare.

×
Subiecte în articol: scoala