x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Referendumul din Capitală, pe gustul PDL.

Referendumul din Capitală, pe gustul PDL.

de Iulia Barbu    |    23 Mai 2011   •   17:21

Dupa mai bine de o luna de la hotararea de consiliu privind referendumul Capitalei, au fost aprobate in aceasta dupa-amiaza cele doua intrebari la care vor trebui sa raspunda bucurestenii. Astfel, pe 26 iunie, locuitorii Capitalei vor fi intrebati : Va doriti o Capitala cu 7 administratii, controlata de 217 consilieri alesi pe lista de partid?; Va doriti ca si consilierii generali sa fie alesi uninominal, asemenea primarilor de sector?

Cele doua intrebari au fost votate de 26 de consilieri, 21 s-au opus, si 3 s-au abtinut. Practic si de aceasta data referendumul a trecut cu amendamentele grupului PDL. Asta dupa ce, tocmai reprezentantii PDL din Consiliul General al Municipiului Bucuresti au refuzat de doua ori sa participe la sedinta convocata de Sorin Oprescu, primarul Capitalei.

"S-a impus varianta dorita de PDL. Referendumul din 26 iunie va avea 2 intrebari in loc de 7, asa cum se decisese initial. Din pacate, cele doua intrebari sunt formulate tendentios. Sunt la mijlocul unui conflict politic, iar tot ce pot sa fac este sa ma asigur ca bucurestenii isi spun parerea’’, a declarat Oprescu la finalul sedintei de consiliu.

Cele doua intrebari, formulate de grupul PDL nu raspund la schimbarea esentiala impusa de noua Lege a Capitalei si anume aceea privind alegerea primarilor de sector. Astfel, tot ce ar fi trebuit sa elucideze acest referendum este problema primarilor de sector: mai vor bucurestenii sa isi aleaga primarul de sector sau doresc sa fie alesi de catre consilierii generali ? Doua intrebari simple s-au transformat insa in lupta politica la nivelul Capitalei. Sedinta de consiliu a durat mai bine de doua ore iar Legea Capitalei a fost dezbatuta indelung. Sorin Oprescu, edilul Bucurestiului le-a cerut consilierilor, inca dinainte inceperii votului sa formuleze intrebari coerente pe care oamenii sa le inteleaga. »Bucurestenii trebuie consultati. Nu i-a intrebat nimeni nimic in 20 de ani! Nu vor veni la vot daca venim cu intrebari stupide. Pe bucuresteni ii intereseaza cine ii conduce. Cand alegeti cele doua intrebari va rog sa alegeti bine, sa inteleaga omul ce vrem de la el’’, a fost discursul lui Sorin Oprescu dinaintea sedintei de consiliu. Din pacate, dupa ce mai bine de o luna s-au gandit cum sa treaca referendumul pe placul lor, PDL-isti au venit cu doua intrebari tendentioase care nu lamuresc tocmai problema esentiala a Legii Capitalei. In acest moment, Sorin Oprescu a anuntat ca nu ii mai ramane altceva de facut decat sa incerce pe cat poate sa lamureasca locuitorii Capitalei cu privire la cele doua intrebari. Tot in sedinta de ieri a fost stabilit si bugetul alocat acestui referendum: intre 1,2 si 1,3 milioane de euro. Desi pe ordinea de zi au fost doar doua puncte - intrebarile pentru referendum si bugetul alocat acestuia - cearta dintre consilierii prezenti nu a lipsit. Acuzatiile au fost clare : PDL nu isi mai doreste primari de sector si vrea ca banii bucurestenilor sa intre pe mana grupurilor de interese.

×