x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Regele Mihai, într-o stare accentuată de slăbiciune fizică, dar stabilă

Regele Mihai, într-o stare accentuată de slăbiciune fizică, dar stabilă

04 Mar 2016   •   11:25
Regele Mihai, într-o stare accentuată de slăbiciune fizică, dar stabilă
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Regele Mihai se află într-o stare accentuată de slăbiciune fizică, dar stabilă şi primeşte tratament, într-o clinică din Lausanne, medicii estimând că progresele înregistrate de acesta vor rămâne constante în următoarele câteva zile, informează Casa Regală.

”Majestatea Sa Regele Mihai a fost internat, în urmă cu cinci zile, la o clinică din Lausanne. Din respect pentru situaţia Majestăţii Sale, numele clinicii nu va fi făcut public”, a anunţat, vineri, Biroul de presă al Majestăţii Sale Regele.

 Conform sursei citate, ”Regele se află într-o stare accentuată de slăbiciune şi primeşte constant tratament”. 

”Starea sa a fost stabilă până acum, iar medicii sunt de părere că evoluţia stării Majestăţii Sale va fi relativ stabilă în următoarele câteva zile”, se arată în comunicat.

Regina Ana este la reşedinţa privată din Elveţia şi custodele coroanei a informat-o în legătură cu internarea Regelui. 

Starea de sănătate a Reginei Ana este stabilă, ea urmând tratamentul obişnuit pentru vârsta sa.

Custodele coroanei, Margareta, şi principele Radu i-au vizitat pe Majestăţile Lor zilnic şi vor rămâne în Elveţia, alături de aceştia.

Fiicele Majestăţilor Lor intenţionează să meargă în Elveţia în următoarele zile pentru a fi alături de părinţii lor. Ele au ţinut permanent legătura cu familia şi au urmărit evoluţia stării de sănătate a tatălui lor ”cu speranţă şi tristeţe”.

Custodele coroanei mulţumeşte tuturor celor care au transmis mesaje de încurajare Regelui Mihai şi Reginei Ana, familia regală fiind impresionată de profunzimea sentimentelor oamenilor faţă de rege şi de coroană, dar şi de decenţa şi respectul cu care mass-media a tratat acest subiect.

Regele Mihai a decis să se retragă din viaţa publică, după ce a fost diagnosticat cu carcinom epidermoid metastazant şi leucemie cronică şi a fost supus unei intervenţii chirurgicale, Casa Regală urmând să fie reprezentată în toate acţiunile publice de către fiica sa Margareta, a anunţat miercuri Casa Regală.

Regele Mihai I s-a născut la 25 octombrie 1921, la Sinaia şi este fiul Regelui Carol al II-lea şi al Reginei-Mama Elena.

În 8 iunie 1930, Mihai I a primit titlul de Mare Voievod de Alba Iulia, iar în urma abdicării tatălui său, pe 6 septembrie 1940, a devenit Regele Mihai I.

Din 1944, Majestatea Sa Regele s-a opus instaurării autorităţii comuniste şi, în cele din urmă, a fost obligat să abdice, la 30 decembrie 1947.

Pe 10 iunie 1948, s-a căsătorit cu principesa Ana de Bourbon-Parma şi sunt cel mai longeviv cuplu regal din istoria României.

Regele Mihai I şi Regina Ana au cinci fiice: Principesa Moştenitoare Margareta, Principesa Elena, Irina Walker, Principesa Sofia şi Principesa Maria.

Regele Mihai şi regina Ana locuiesc, din 2004, la Aubonne, în Elveţia. Cu ocazia marilor sărbători creştine şi, în funcţie de angajamentele publice, majestăţile lor au fost alături de familie la castelul de la Săvârşin sau la Palatul Elisabeta.

Aniversarea din 2015 a regelui Mihai I a fost umbrită de problemele de sănătate ale reginei Ana.

Consiliul Regal a fost reînfiinţat de Majestatea Sa Regele Mihai I al României, printr-un Decret semnat la 1 octombrie 2010 în Aubonne, Elveţia, cu scopul de a fi un corp consultativ, care să ajute, “prin sfaturile şi rezoluţiile lui, Şeful Familiei Regale în deciziile sale curente sau de importanţă istorică, juridică, economico-financiară, politică şi dinastică” (Articolul 2 din Decret). El este succesorul comitetelor politice şi consultative înfiinţate de Majestatea Sa în cursul exilului şi după anul 1989.

Membrii Consiliului Regal sunt Alteţa Sa Regală Principesa Moştenitoare Margareta a României, Alteţa Sa Regală Principele Radu al României, Alteţa Sa Imperială şi Regală Arhiducele Lorenz al Austriei, Principe al Belgiei, domnul Andrew Popper, Şeful Casei Majestăţii Sale Regelui, maestrul Adrian Vasiliu, dr. Jonathan Eyal, domnul Guy Pochelon, domnul Anders Lindberg şi dr. Anneli Ute Gabany. Secretarul Consiliului este, de la reînfiinţare, domnul avocat dr. Ioan-Luca Vlad, Consilier Privat onorific al Familiei Regale a României.


Sursa: News.ro

×
Subiecte în articol: regele mihai