x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Regele Mihai: "Nu văd România de astăzi ca pe o moştenire de la părinţii noştri, ci ca pe o ţară luată cu împrumut de la copiii noştri"

Regele Mihai: "Nu văd România de astăzi ca pe o moştenire de la părinţii noştri, ci ca pe o ţară luată cu împrumut de la copiii noştri"

de Veronica Micu    |    25 Oct 2011   •   05:28
Regele Mihai: "Nu văd România de astăzi ca pe o moştenire de la părinţii noştri, ci ca pe o ţară luată cu împrumut de la copiii noştri"

Fostul suveran s-a adresat Parlamentului Romaniei, la mai bine de jumatate de veac de la abdicare.

Prezentam discursul integral al Regelui Mihai in fata Camerelor reunite ale Parlamentului:

"Doamnelor si domnilor senatori si deputati,

Sunt mai bine de saizeci de ani de cand m-am adresat ultima oara natiunii romane de la tribuna Parlamentului. Am primit cu bucurie si cu speranta invitatia reprezentantilor legitimi ai poporului.

Prima noastra datorie astazi este sa ne amintim de toti cei care au murit pentru independenta si libertatile noastre, in toate razboaiele pe care a trebuit sa le ducem si in evenimentele din Decembrie 1989, care au daramat dictatura comunista. Nu putem avea viitor fara a respecta trecutul nostru.

Ultimii douazeci de ani au adus democratie, libertati si un inceput de prosperitate. Oamenii calatoresc, isi implinesc visele si incearca sa-si consolideze familia si viata, spre binele generatiilor viitoare. Romania a evoluat mult in ultimele doua decenii.
Mersul Romaniei europene de astazi are ca fundament existenta Parlamentului. Drumul nostru ireversibil catre Uniunea Europeana si NATO nu ar fi fost posibil fara actiunea, intru libertate si democratie, a Legislativului romanesc de dupa anul 1989.
Dar politica este o sabie cu doua taisuri. Ea garanteaza democratia si libertatile, daca este practicata in respectul legii si al institutiilor. Politica poate insa aduce prejudicii cetateanului, daca este aplicata in dispretul eticii, personalizand puterea si nesocotind rostul primordial al institutiilor Statului.

Multe domenii din viata romaneasca, gospodarite competent si liber, au reusit sa mearga mai departe, in ciuda crizei economice: micii intreprinzatori si companiile mijlocii, tinerii si profesorii din universitati, licee si scoli, cei din agricultura.

Incearca sa-si faca datoria oamenii de arta, militarii, diplomatii si functionarii publici, desi sunt puternic incercati de lipsa banilor si descurajati institutional. Isi fac datoria fata de tara institutii precum Academia Romana si Banca Nationala, desi vremurile de astazi nu au respectul cuvenit fata de ierarhia valorilor din societatea romanesca.

Sunt mahnit ca, dupa doua decenii de revenire la democratie, oamenii batrani si cei bolnavi sunt nevoiti sa treaca prin situatii injositoare.

Romania are nevoie de infrastructura. Autostrazile, porturile si aeroporturile moderne sunt parte din forta noastra, ca stat independent. Agricultura nu este un domeniul al trecutului istoric, ci al viitorului. Scoala este si va fi o piatra de temelie a societatii.

Regina si cu mine, alaturi de Familia noastra, vom continua sa facem ceea ce am facut intotdeauna: vom sustine interesele fundamentale ale Romaniei, continuitatea si traditiile tarii noastre.

Nu m-as putea adresa natiunii fara a vorbi despre Familia Regala si despre importanta ei in viata tarii. Coroana regala nu este un simbol al trecutului, ci o reprezentare unica a independentei, suveranitatii si unitatii noastre. Coroana este o reflectare a Statului, in continuitatea lui istorica, si a Natiunii, in devenirea ei. Coroana a consolidat Romania prin loialitate, curaj, respect, seriozitate si modestie.

Doamnelor si domnilor senatori si deputati,

Institutiile democratice nu sunt guvernate doar de legi, ci si de etica, simt al datoriei. Iubirea de tara si competenta sunt criteriile principale ale vietii publice. Aveti incredere in democratie, in rostul institutiilor si in regulile lor!

Lumea de maine nu poate exista fara morala, fara credinta si fara memorie. Cinismul, interesul ingust si lasitatea nu trebuie sa ne ocupe viata. Romania a mers mai departe prin idealurile marilor oameni ai istoriei noastre, servite responsabil si generos.

In anul 1989, in ajutorul Romaniei s-au ridicat voci cu autoritate, venind de pe toate meridianele globului. Ele s-au adaugat sacrificiului tinerilor de a inlatura o tiranie cu efect distrugator asupra fiintei natiunii. A sosit momentul, dupa douazeci de ani, sa avem un comportament public rupt complet si definitiv de naravurile trecutului. Demagogia, disimularea, egoismul primitiv, agatarea de putere si bunul plac nu au ce cauta in institutiile romanesti ale anului 2011. Ele aduc prea mult aminte de anii dinainte de 1989.

Se cuvine sa rezistam prezentului si sa ne pregatim viitorul. Uniti intre noi si cu vecinii si fratii nostri, sa continuam efortul de a redeveni demni si respectati.

Am servit natiunea romana de-a lungul unei vieti lungi si pline de evenimente, unele fericite si multe nefericite. Dupa 84 de ani de cand am devenit Rege, pot spune fara ezitare natiunii romane:

Cele mai importante lucruri de dobandit, dupa libertate si democratie, sunt identitatea si demnitatea. Elita romaneasca are aici o mare raspundere.

Democratia trebuie sa imbogateasca arta carmuirii, nu sa o saraceasca. Romania, ca si toate tarile din Europa, are nevoie de carmuitori respectati si priceputi.

Nu trebuie niciodata uitati romanii si pamanturile romanesti care ne-au fost luate, ca urmare a impartirilor Europei in sfere de influenta. Este dreptul lor sa decida daca vor sa traiasca in tara noastra sau daca vor sa ramana separati. Europa de astazi este un continent in care popoarele si pamanturile nu se schimba ca rezultat al deciziilor politicienilor. Juramantul meu a fost facut si continua sa fie valabil pentru toti romanii. Ei sunt toti parte a natiunii noastre si asa vor ramane totdeauna.

Sta doar in puterea noastra sa facem tara statornica, prospera si admirata in lume.

Nu vad Romania de astazi ca pe o mostenire de la parintii nostri, ci ca pe o tara pe care am luat-o cu imprumut de la copiii nostri.

Asa sa ne ajute Dumnezeu!"

Majestatea Sa Regele Mihai a fost indelung aplaudat de parlamentarii si invitatii prezenti in sala. De la eveniment au absentat presedintele Romaniei, premierul Emil Boc dar si Patriarhul Daniel.
UPDATE 10:07 - "Este un moment exceptional, unul dintre acele momente care marcheaza istoria. Pentru un stat democratic, respectul fata de institutii este un principiu de baza. Avem datoria sa ne recunoastem istoria. Majestatea Sa a fost fortat sa paraseasca tara intr-o perioada in care acel regim al raului se instaura in toata Europa. Nu putem sa privim inainte daca nu avem taria de a privi catre predecesorii nostri. Democratia nu se refera doar la forma de guvernamant ci la modul cum ne respectam diversitatea de opinii. Prezenta Majestatii Sale in Parlament dupa 64 de ani de la ultimul sau discurs in Parlamentul tarii este o necesara exorcizare a demonilor care inca mai salasluiesc intre zidurile acestei cladiri. Suntem aici ca sa recunoastem trecutul, sa stim cine suntem astazi si cine vrem sa fin in viitor", a declarat Geoana in deschiderea sedintei solemne cu ocazia celei de a 90-a aniversari a fostului suveran.


UPDATE 09:30 - Majestatea Sa, insotit de Principesa Margareta si Principele Radu au ajuns la Parlament. Regele a fost primit la intrarea de la Senat cu Garda de onoare. Mircea Geoana l-a intampinat pe Regele Mihai la sosire, a dat mana cu acesta, cei doi purtand un scurt dialog.

Regina Ana nu a participat la eveniment.

Sedinta solemna comuna a Camerei Deputatilor si Senatului consacrata aniversarii Regelui Mihai urmeaza sa inceapa la ora 10:00.

UPDATE 09:04 - Regele Mihai a plecat de la Palatul Elisabeta si se indreapta spre Palatul Parlamentului.Principesa Margareta a declarat ca fostul suveran este foarte emotionat inaintea discursului pe care urmeaza sa il rosteasca in fata deputatilor si senatorilor, precizand ca Regele Mihai a asteptat mult timp acest moment.

Alaturi de Regele Mihai va participa familia regala, dar si invitati din mediiile politic, social, cultural, diplomatic. Regele Suediei, Carl Gustav, si Regina Sofia a Spaniei se numara printre invitati.

Presedintele Traian Basescu a declarat ca nu va participa la eveniment, pentru ca nu are motiv. In ceea ce priveste un eventual mesaj al sefului statului cu aceasta ocazie, replica sa a fost fara echivoc: "Un mesaj care sa spuna ce?".

Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, nu va fi prezenta la discursul din Parlament al Regelui Mihai, fiind plecata in Georgia, iar sedinta va fi prezidata de presedintele Senatului, Mircea Geoana.

Nici premierul Emil Boc nu va fi prezent in plenul Camerelor reunite, programul de marti incluzand participarea la ceremonii ocazionate de Ziua Armatei la Carei, precum si la extinderea unei investitii, tot la Carei.

Si Patriarhul Daniel va absenta de la Parlament, invocand sarbatoarea Cuviosului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucurestilor, si sedinta Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, care impun participarea sa. Prin urmare, seful BOR va fi inlocuit de episcop-vicarul patriarhal Ciprian Campineanul, reprezentantul oficial al Patriarhiei Romane in relatia cu Parlamentul.

Dupa ce fostul suveran isi va rosti discursul in fata parlamentarilor, va avea loc o ceremonie de dezvelire a unui bust al lui Carol I, donat de Regele Mihai, acesta urmand sa fie amplasat pe holul principal al Palatului Parlamentului, intre busturile lui Ion C. Bratianu si Mihail Kogalniceanu.

De asemenea, Regele Mihai va primi din partea Camerei Deputatilor un tablou cu Palatul Parlamentului, va semna in cartea de onoare a Camerei si ii va fi conferit Colanul Camerei Deputatilor.

Regele Mihai a fost suveran al Romaniei intre 20 iulie 1927 si 8 iunie 1930, precum si intre 6 septembrie 1940 - 30 decembrie 1947.

×