Reprezentanţii Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere din Ministerul de Interne şi-au prezentat, marţi, la Comisia de abuzuri din Camera Deputaţilor nemulţumirile legate de recalcularea pensiilor, înmânând preşedintelui Comisiei o serie de documente în sprijinul revendicărilor lor.
Reprezentanţii comisiei le-au spus că vor dezbate acest subiect.
Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere din MAI a fost reprezentată de preşedintele asociaţiei, generalul locotenent (r) Vasile Adomnichii şi de vicepreşedintele generalul maior Ioan Hurdubaie.
Generalul maior Hurdubaie a prezentat succint nemulţumirile cadrelor militare în rezervă şi în retragere din MAI faţă de problema recalculării pensiilor militare. El a spus că, din punctul de vedere al asociaţiei din care face parte, prin noua legislaţie în domeniul pensiilor militare se face o discriminare faţă de structurile militare ale celorlalte state NATO.
"Pensiile militare în aceste ţări (statele membre NATO - n.r.) sunt reglementate, după cunoştinţele noastre, prin legi speciale sau capitole separate într-un sistem de lege unitară a pensiilor", a arătat el.
Pe de altă parte, el a spus că, în opinia asociaţiei, "pensia militară este un drept de proprietate asupra căruia statul nu mai are drept să dispună decât în situaţii expres prevăzute de lege".
Generalul Hurdubaie a mai susţinut că, în opinia asociaţiei, prin legea 119 s-a încălcat pentru prima oară principiul neretroactivităţii legii, el menţionând că acesta este un mare motiv de nemulţumire la nivelul asociaţiei din care face parte.
"Sperăm că venirea în faţa dumneavoastră va fi de bun augur pentru pensionarii din Ministerul de Interne", a spus, la rândul său, preşedintele asociaţiei, generalul Vasile Adomnichii, care a prezentat demersurile acestora.
Preşedintele Comisiei de abuzuri, deputatul Ioan Stan, a spus că, în opinia sa, plângerile asociaţiei sunt întemeietate, iar comisia le va dezbate şi va acţiona, însă a cerut un timp necesar pentru studierea problemei.
La audieri au luat cuvântul şi vicepreşedinţii comisiei deputaţii Octavian Marius Popa şi Adrian Gurzău. Deputatul Popa a spus că, în opinia sa, ceea ce s-a întâmplat cu pensiile militare reprezintă "un abuz comis printr-un act politic fără precedent într-o societate democratică". El le-a sugerat pensionarilor din MAI să încheie acordul de colaborare cu sindicatele de profil, respectiv cu sindicatul poliţiştilor şi cu sindicatul jandarmilor, "pornind de la principiul că fiecare va deveni mai devreme sau mai târziu pensionar".
"Mă tem că totul este posibil şi cred că, dincolo de pagube materiale care au fost suferite, există şi un imens prejudiciu moral", a menţionat Popa, care i-a îndemnat pe pensionarii militari să-şi continue demersurile în justiţie.
"În ceea ce priveşte Comisia de abuzuri, veţi avea un partener de dialog şi tot respectul", a spus el.
Pe de altă parte, deputatul Adrian Gurzău a ţinut să sublinieze că există persoane în cazul cărora pensiile au fost mărite.
"Există persoane, nu puţine, cărora li s-au mărit pensiile", a spus el, cerându-le reprezentanţilor asociaţiei să facă, în măsura în care au posibilitatea, o statistică a cazurilor în care pensiile au crescut sau, după caz, au scăzut, în cazul militarilor.
De asemenea, deputatul Gurzău a susţinut că a existat o proastă gestionare a subiectului şi că, în opinia sa, era necesară o dezbatere publică mult mai amplă.
În cadrul şedinţei Comisiei de abuzuri a luat cuvântul şi deputatul PDL Daniel Oajdea, care le-a spus reprezentanţilor asociaţiei că doreşte în mod sincer să-i informeze încă de la început că posibilităţile de acţiune la nivelul comisiei sunt limitate, deoarece este vorba de o lege aflată în vigoare, respectiv legea 119 şi pe care Curtea Constituţională a validat-o.
Oajdea a mai spus că "un mare scandal" a fost creat de lipsa de comunicare. Deputatul a arătat că, în opinia sa, cei implicaţi în emiterea hotărârilor de guvern subsecvente legii 119 ar trebui sancţionaţi.