Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a controlat două restaurante din București, unul din mall-ului Park Lake și altul din sectorul 2. Comisarii au dat amenzi de 50.000 lei și au închis ambele restaurante până la remedierea deficiențelor.
Abaterile constatate au fost:
- schimbarea stării termice a produselor alimentare (produse alimentare refrigerate regăsite în congelator)
- comercializarea unor produse alimentare fără elemente de identificare
- comercialziarea unor produse alimentare cu modificari organoleptice (zone cu mucegai, miros înțepător nespecific)
-comercializarea unor produse alimentare aflate în afara datei limită de consum
- prezența insectelor moarte (gândaci) în interiorul frigiderului vertical
- utilizarea unor tocatoare cu grad avansat de uzură
- folosirea unor spații de depozitare necorespunzătoare
- existența, în zona de desfășurare a procesului tehnologic, a unor echipamente cu chedere depreciate fizic (rupte) cu acumulare de impurități macroscopice, grătare cu exfoliere de vopsea, cu puncte de rugină
- folosirea unor hote cu acumulare de fum în strat gros, la fantele de aerisire, acumulare de impurități de culoare neagră, grăsime
- existența pavimentului murdar cu strat grosier de impurități, rastele/rafturi de depozitare murdare, cu impurități de culoare neagră, cu acumulare de impurități în strat grosier
- utilizarea unor vitrine frigorifice cu acumulare de gheață, lichid mucilaginos înghețat, puncte de rugină, cu chedere rupte
- folosirea unor tăvi și ustensile de bucătărie neigienizate, cu acumulare evidentă de materie organică
- folosirea unor ingrediente și a unor preparate culinare fără elemente de identificare și caracterizare
- lipsa menționării în meniul de prezentare a produselor cu proveniența din produse congelate, precum și prezenta alergenilor.