x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Revendicare tablouri - Valentin Ceauşescu aşteaptă sentinţa

Revendicare tablouri - Valentin Ceauşescu aşteaptă sentinţa

de Miruna Pasa Petru    |    02 Oct 2007   •   00:00

Fiul Elenei şi al lui Nicolae Ceauşescu, Valentin, aşteaptă hotărărea Tribunalului Bucureşti in procesul prin care a cerut restituirea a cinci tablouri confiscate in timpul Revoluţiei.

Avocatul său, Radu Antal, a solicitat ieri judecătorilor, pe lăngă operele de artă revendicate, obligarea Muzeului Naţional de Artă al Romăniei (MNAR) la plata unor daune in valoare de o sută de mii de lei, pentru nerestituirea la timp a bunurilor.

Valentin Ceauşescu a depus la dosarul civil o probă extrem de importantă in favoarea sa: hotărărea penală irevocabilă potrivit căreia nici el, nici fratele său, Nicu Ceauşescu, nu au comis infracţiunile pentru care au fost acuzaţi in decembrie 1989, motiv pentru care nu se mai justifică vreo măsură a confiscării bunurilor acestora. Aceeaşi sentinţă a stabilit expres dreptul fiilor Elenei şi a lui Nicolae Ceauşescu de a primi inapoi toate operele de artă şi obiectele personale confiscate.


POZIŢIA MNAR. In pledoaria finală, reprezentantul MNAR, instituţia care are in custodie cele cinci tablouri ("Natură statică cu pere" Alexandru Ciucurencu, "Balerina in repaos" Iosif Iser, "Natura statică donate" Â Alexandru Ciucurencu, "Natură statică cu flori" Dumitru Ghiaţă şi "Natură statică vas cu flori" - Nicolae Tonitza) a susţinut că nu ar exista documente care să ateste că Valentin Ceauşescu este proprietarul operelor de artă revendicate.
  Â

×
Subiecte în articol: observator ceausescu