x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Revoluţionarii cer revocarea lui Emilian Cutean

Revoluţionarii cer revocarea lui Emilian Cutean

02 Apr 2009   •   00:00

Blocul Naţional al Revoluţionarilor cere revocarea lui Emilian Cutean, judecat pentru corupţie, dar reinstalat la conducerea Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor, informează Mediafax.

Membrii Blocului Naţional al Revoluţionarilor anunţă, astăzi, într-un comunicat, că vor protesta în faţa sediului Guvernului, cerând revocarea din funcţie a lui Emilian Cutean. Totodată, revoluţionarii se vor întâlni, vineri, pentru a vota o persoană agreată de ei care să fie numită în locul lui Cutean. Premierul Emil Boc a declarat, miercuri, că va discuta cu reprezentanţii PSD despre situaţia lui Emilian Cutean, judecat pentru corupţie, dar reinstalat la conducerea Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor, arătând că acesta a fost numit în funcţie la propunerea PSD. Fostul deputat PSD Emilian Cutean, judecat pentru corupţie, a fost reinstalat la conducerea Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor, prin decizie a premierului Emil Boc, în locul lui Nicolae Puiu Fesan, eliberat din funcţie.

Emilian Cutean a fost trimis în judecată la sfârşitul lunii aprilie 2006 de către Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), sub acuzaţia că a efectuat operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia sa, utilizând informaţii obţinute în virtutea acestei funcţii, precum şi pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice.

Potrivit rechizitoriului, după ce a fost eliberat din funcţia de secretar de stat la Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor, în 20 decembrie 2004, Cutean a dispus plata a 2,995 miliarde de lei vechi (85.500 de euro) în contul Asociaţiei "Club 22", al cărei preşedinte era în decembrie 2004.

Din această sumă Cutean, fiind singurul care avea drept de semnătură în numele asociaţiei, a achitat 945.778.886 lei vechi (27.000 de euro) cu titlu de chirie restantă, pentru imobilul deţinut de asociaţie în care locuia şi el, iar diferenţa a folosit-o pentru constituirea unui depozit bancar.

Toate acestea s-au petrecut, potrivit procurorilor anticorupţie, în contextul în care Cutean a solicitat de la bugetul de stat sumele de bani necesare pentru un program de acţiune al SSPR care se referea la problemele sociale ale revoluţionarilor (autoturisme pentru răniţi, materiale sanitare, subvenţii pentru investiţii, tabere pentru copiii revoluţionarilor etc.) şi la aniversarea a 15 ani de la Revoluţia Română din decembrie 1989.

Aceste subvenţii erau destinate cinstirii memoriei Revoluţiei şi nu aveau în vedere acoperirea cheltuielilor de personal, de întreţinere şi reparare a mijloacelor fixe, cheltuieli administrative ori alte cheltuieli proprii ale beneficiarului subvenţiei. (V.A.)

×
Subiecte în articol: observator cutean