x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ridzi judecată pentru abuz, fals şi acces fără drept la sisteme informatice

Ridzi judecată pentru abuz, fals şi acces fără drept la sisteme informatice

de Violeta Fotache    |    12 Apr 2011   •   16:14
Ridzi judecată pentru abuz, fals şi acces fără drept la sisteme informatice

160836-ridzi.jpgProcurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au finalizat ancheta în cazul fostului ministru al Tineretului, deputata PDL Monica Iacob-Ridzi, privind organizarea Zilei Tineretului 2 mai 2009 la Costineşti. În scurt timp urmează ca fostul ministru să fie trimisă în judecată la instanţa supremă, după ce luni Monica Ridzi a semnat procesul-verbal de prezentare a materialului de urmărire penală. Precizăm că acest act procedural precede trimiterea în judecată prin rechizitoriu.

Potrivit unor surse judiciare, colegi de dosar ce vor trebui să răspundă în faţa judecătorilor de la instanţa supremă sunt Ioana Vârsta, consilier al ministrului, Paul Diaconu, director Direcţia Economică din Ministerul Tineretului, Dan Toia, director achiziţii şi desigur administratorii firmelor care au câştigat contractele.

Monica Iacob-Ridzi nu a ascuns finalizarea anchetei, ci dimpotrivă, într-o postare pe blogul său, deputata scrie despre “ultima zi de urmărire penală”, la capătul unui an şi nouă luni de la izbucnirea scandalului. Aceasta sugerează vicii de procedură în anchetarea sa, erori reţinute în expertize, concluzii aberante privind stabilirea prejudiciului, ignorarea deliberată a unor mărturii favorabile.

Fostul ministru sugerează că mediatizarea excesivă a cazului său ar fi servit de paravan pentru a trece în umbră cazurile altor demnitari trimişi în judecată. “S-a scris mult, întemeiat sau fals, au curs tone de invective asupră-mi, s-au cernut adevărurile de minciuni, onoarea de lichelism, fondul de superficial. Am fost, de departe, cel mai intens negativ mediatizat demnitar aflat sub investigaţie penală. La «umbra» acestui caz s-au ascuns, trimişi la rândul lor în judecată sau cercetaţi pentru aceleaşi tipuri de fapte, foşti miniştri ai justiţiei, foşti şi actuali demnitari, europarlamentari, deputaţi în funcţie sau importante alte persoane din viaţa politică şi socială”, spune Monica Iacob-Ridzi. Cu titlul ca nu va spune nimic şi nu va aminti nimic despre neregulile anchetei, Monica Iacob-Ridzi face totuşi acest lucru, punând la zid DNA. “Nu voi aminti nimic despre modalităţile «democratice» de anchetă, nimic despre plângerile penale sau disciplinare pe care intenţionez să le fac, nu voi extrage nimic din declaraţiile martorilor ce îmi sunt net favorabile (şi care au fost deliberat ignorate în acest timp) şi nici nu voi combate susţinerile puţinilor celor care, având calitatea de învinuit şi ameninţaţi cu «iminente» măsuri coercitive, au fost folosiţi de procurori pentru a culege probe. Aştept liniştită, va asigur, începutul judecăţii. Sper din tot sufletul ca, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, analiza tuturor aspectelor de fond şi formă să se realizeze fără patimă, cu echilibru şi fără partizanat.(...)”, scrie Iacob-Ridzi. Ea notează că “O etapă a luat sfârşit. O alta va începe”, subliniind totodată că nu a greşit cu nimic din punct de vedere penal şi că aşteaptă decizia instanţei “ducând crucea acestei poveri penale, cu speranţă”.

Reamintim că după ce Parlamentul a aprobat la 28 iulie 2009 cererea DNA de urmărire penală a fostului ministru într-un prim dosar, în decembrie 2010, acelaşi Parlament a respins cererea DNA de încuviinţare a percheziţiei informatice în cazul Ridzi, precum şi cererea de extindere a cercetării penale, pentru un prejudiciu de 100.000 de lei, care ar fi fost creat în urma achiziţionării de către Ministerul Tineretului şi Sportului (MTS) a unor produse electronice, printre care laptopuri şi un frigider.

×
Subiecte în articol: ridzi dna instanta suprema