x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Atenţionare Salvamont: Risc de producere a avalanșelor în zonele montane din județul Argeș

Atenţionare Salvamont: Risc de producere a avalanșelor în zonele montane din județul Argeș

de Agerpres    |    27 Ian 2014   •   19:01
Atenţionare Salvamont: Risc de producere a avalanșelor în zonele montane din județul Argeș
Sursa foto: Atenţionare Salvamont: Risc de producere a avalanșelor în zonele montane din județul Argeș

Riscul de producere a avalanșelor este însemnat în zonele montane înalte din județul Argeș, grosimea stratului de zăpadă ajungând în unele locuri la 150 de centimetri, a avertizat, luni, Serviciul Public Salvamont (SPS).

"În urma ninsorilor și vântului puternic din ultimele zile, stratul de zăpadă la stația meteo Bâlea Lac și la Cota 2000 — Transfăgărășan este de 150 de centimetri, pe alocuri însă, datorită viscolului, poate fi mai mare. În aceste condiții, există risc însemnat de producere a avalanșelor", a anunțat șeful SPS Argeș, Ion Sănduloiu.

Risc de producere a avalanșelor există și în zonele mai joase, împădurite, unde se pot forma scurgeri de zăpadă de dimensiuni medii. Salvamontiștii avertizează că toate traseele montane din județul Argeș, în special cele cu ieșire în golul alpin, sunt închise.

Conform scalei europene de risc de avalanșă, în cazul gradului al treilea de risc, însemnat, stratul de zăpadă este mediu sau puțin stabilizat pe numeroase pante suficient de înclinate, declanșarea fiind probabilă chiar și printr-o slabă supraîncărcare, pe numeroase pante suficient de înclinate fiind posibile în anumite situații unele declanșări spontane de avalanșe medii și câteodată chiar mari.

Turiștii aflați în dificultate trebuie să sune la Dispeceratul Național Salvamont, folosind sintagma "salvamont" prin apăsarea tastelor corespunzătoare literei, un dispecer urmând să redirecționeze apelul către formația Salvamont pe raza căreia se află persoanele care au nevoie de ajutor. La acest număr pot fi cerute și informații privitoare la starea traseelor turistice.

"De asemenea, trebuie estimat timpul necesar efectuării excursiei, în așa fel încât să existe o marjă de siguranță de o oră de lumină, după terminarea acesteia. În orice caz, în afara echipamentului de iarnă obligatoriu, trebuie să existe în permanență în rucsac o lanternă cu baterii proaspete pentru fiecare participant, evitând astfel situații neplăcute", a precizat Ion Sănduloiu.

×
Subiecte în articol: risc avalanse argeş salvamont