x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator RISCĂM SANCŢIUNI ECONOMICE/Cătălin Predoiu trage semnalul de alarmă

RISCĂM SANCŢIUNI ECONOMICE/Cătălin Predoiu trage semnalul de alarmă

de Violeta Fotache    |    15 Ian 2009   •   00:00

"Ce riscăm din partea Comisiei Europene e atât de rău încât nici nu vreau să mă gândesc", a spus ieri ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, referindu-se la consecinţele neadoptării celor patru coduri ale Justiţiei într-un termen rezonabil.



Ministrul a refuzat să spună clar care ar fi consecinţele, însă a lăsat de înţeles că una dintre sancţiuni ar putea fi cea economică. De precizat că Bulgaria a fost deja sancţionată astfel, anul trecut pierzând 500 de milioane de euro. Predoiu a afirmat că instituţiile implicate în ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) în domeniul Justiţiei ar trebui să renunţe la filosofia meciurilor Steaua – Dinamo şi să nu mai alerge pe culoare diferite, coordonându-şi acţiunile. El a precizat că cele patru coduri vor fi relansate spre dezbaterea publică, în încercarea de a descoperi şi corecta eventuale greşeli ori necorelări între texte, însă a atras atenţia că discuţiile nu trebuie să depăşească două-trei luni, "altfel nu vom obţine adoptarea codurilor în termenul necesar pentru ca viitorul raport din vara anului 2009 să fie favorabil".

ALTĂ LEGE A SALARIZĂRII
Ministrul Predoiu a propus ministrului de Finanţe ca sumele alocate în bugetul de stat pe 2009 pentru sistemul judiciar să fie mai mari cu 40% faţă de anul trecut: 63% reprezintă cheltuieli de personal şi doar 1,86% din total sunt destinate investiţiilor. El a precizat însă că sumele obţinute pot rezolva unele probleme referitoare la restanţe ale drepturilor salariale ale magistraţilor, obţinute de aceştia prin instanţe. "Nu se poate însă vorbi de o rezolvare totală a problemelor financiare până nu avem o nouă lege a salarizării magistraţilor, ca parte integrantă a unei noi legi de salarizare pe întreg sectorul public. Nu putem avea o filosofie în sistemul judiciar şi alta în sistemul sanitar, spre exemplu. Trebuie legate şi particularizate în funcţie de sistem. Trebuie avută în vedere o aşezare echitabilă a veniturilor în sistem, astfel încât să eliminăm discrepanţele majore între salariile magistraţilor de primă generaţie şi a celor din vârful sistemului, ca şi stimularea accesului valorilor în sistem", a spus Predoiu.

×
Subiecte în articol: observator