Procurorul general, Tiberiu Niţu, a declarat, în această dimineaţă, la sosirea la sediul CSM, că Parchetul nu se autosesizează în cazul jurnalistului Robert Turcescu, care a anunţat că a fost ofiţer sub acoperire.
Potrivit lui Tiberiu Niţu, toate declaraţiile făcute de jurnalist au fost analizate şi nu se aduc atingere siguranţei naţionale.
"În ceea ce priveşte decizia privind afirmaţiile jurnalistului, aceea am luat-o. Nu ne-am sesizat din oficiu, întrucât am apreciat că acele împrejurări nu sunt de natură să constituie infracţiuni", a afirmat Niţu.
Cu privire la sesizarea făcută de Ilie Năstase şi Mădălin Voicu, Niţu a explicat că în această sesizare nu se spunea altceva decât ca Parchetul să se asigure că nu se aduce atingere sguranţei naţionale.
"O decizie faţă de sesizarea dumnealor nu e de luat pentru că dumnealor nu mi-au cerut nimic. M-au sesizat şi m-au rugat să am grijă să veghez ca siguranţa naţională să fie apărată şi să analizez situaţia creată în urma declaraţiilor jurnalistului. Deci, nu au făcut plângere împotriva cuiva, nu au sesizat cu privire la săvârşirea unor infracţiuni. Pur şi simplu, în calitate de parlamentari, probabil cu spirit civic, mi-au solicitat să verific şi să apăr securitatea naţională. (...) Nu am ce decizie să iau", a explicat Niţu.
În 26 septembrie, senatorul Ilie Năstase şi deputatul Mădălin Voicu au depus la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie o sesizare împotriva jurnalistului Robert Turcescu, după ce acesta a anunţat că a fost ofiţer acoperit.
"Ilie Năstase şi cu mine am considerat că este util din partea instituţiei şi a procurorului general, Tiberiu Niţu, dacă s-a luat vreo măsură sau a intrat în discuţie autodenunţul lui Robert Turcescu. Ne interesează mai mult situaţia care ar fi putut sau ar putea deveni periculoasă sau critică, pentru că e vorba în primul rând de siguranţa naţională (...) Una din problemele importante este că acest mod de a intoxica sau de a distrage atenţia de la lucrurile importante vine tocmai de la preşedintele Traian Băsescu. Dumnealui nu are voie nici măcar să insinueze că ar şti sau ar da publicităţii un nume, indiferent că este vorba de Robert Turcescu sau un candidat la Preşedinţie", a declarat Mădălin Voicu, la ieşire din sediul Parchetului General.
În urmă cu o săptămână, Procurorul General al României susţinea că, dacă se vor constata nereguli, instituţia pe care o conduce ar putea deschide un dosar pe numele lui Robert Turcescu.
"Evaluam imprejurarile si situatia şi vă asigur că în momentul în care vom lua o decizie vom comunica. Pentru a ne sesiza nu trebuie sa ne confirme nimeni nimic intr-o faza preliminara. Noi evaluam daca sunt indicii in legatura cu savarsirea unei fapte prevazute de legea penala. Evaluam împrejurarea şi situatia creată. Daca e de natura sa ne duca la concluzia că sunt indicii pe savarsirea unei infractiuni, ne sesizam. Daca nu, nu ne sesizăm", a spus atunci Tiberiu Niţu.
Turcescu a postat, la începutul lunii septembrie, mai multe documente pe blogul personal, potrivit cărora a colaborat cu serviciile secrete. "Da, am fost lt -colonel sub acoperire. Public mai jos câteva dintre ştatele de plată, cu sumele de bani pe care le-am primit. Sunt pregătit să îndur oprobiul public, îl merit, dar sper să avem parte de legi şi de judecători drepţi. Cu Dumnezeu înainte şi va fi bine! Vă cer iertare tuturor", a scris Turcescu pe blogul personal.