x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute

Romania in 5 minute

24 Iun 2008   •   00:00
Romania in 5 minute

ÎNVĂŢĂMÎNT. Prima zi a examenului de BAC a adus primele probleme. Mai multe variante de întrebări pentru subiectele deja cunoscute au fost postate încă de duminică seară pe internet, deşi nu ar fi trebuit să fie publice. Ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei, a afirmat că a sesizat Ministerul de Interne şi DIICOT, după ce a primit sesizări legate de scurgerile de informaţii. Ieri după-amiază, ministrul a declarat că a fost identificată persoana responsabilă de scurgerile de informaţii, dar nu a spus mai multe date.



ÎNVĂŢĂMÎNT. Prima zi a examenului de BAC a adus primele probleme. Mai multe variante de întrebări pentru subiectele deja cunoscute au fost postate încă de duminică seară pe internet, deşi nu ar fi trebuit să fie publice. Ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei, a afirmat că a sesizat Ministerul de Interne şi DIICOT, după ce a primit sesizări legate de scurgerile de informaţii. Ieri după-amiază, ministrul a declarat că a fost identificată persoana responsabilă de scurgerile de informaţii, dar nu a spus mai multe date.

15:56 – Alegeri

HOTĂRÎRE. Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Handicap, Silviu George Didilescu, va fi temporar subprefect la Hunedoara.

RUŞCOVA. Comuna trebuie să se pregătească din nou de alegeri, întrucît primarul ales a decedat înainte de depunerea jurămîntului.

16:01 - Accident

TIMIŞ. O cisternă încărcată cu azot lichid a fost implicată ieri într-un accident în Timişoara, existînd riscul de explozie a substanţei transportate, transmite Rompres. Potrivit ISU, şoferul a acroşat din neatenţie un autoturism, iar impactul a fost destul de violent, astfel încît martorii au anunţat Poliţia.

CERERE RESPINSĂ. Instanţa supremă a respins ieri cererea reprezentanţilor Asociaţiei 21 Decembrie 1989, cu privire la devansarea procesului Revoluţiei de la Timişoara, amînat pînă la 15 septembrie, astfel că următorul termen de judecată se va derula la data stabilită iniţial de judecători.


Congres ● Actualităţi în transplant
Între 25 şi 28 iunie, la Bucureşti are loc al VI-lea Congres Romtransplant cu participare internaţională, cu tema “Actualităţi în transplantul de organe şi ţesuturi”. Preşedintele Romtransplant, prof. dr Irinel Popescu, a declarat că “asociaţia profesională Romtransplant a jucat un rol major, întrucît congresele organizate au fost momente de stimulare a activităţii de transplant şi de întărire a colaborării dintre specialiştii români şi cei din străinătate”. (M. Marincovici)

Interimat ● Trei miniştri la PNL Bucuresti
Premierul Tăriceanu şi-ar putea aduce trei miniştri în conducerea interimară a PNL Bucureşti. Pe lîngă Vlad Moisescu, şef la Sectorul 1, şi Rareş Mănescu, şef la Sectorul 6, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolaescu, cel de Interne, Cristian David, şi ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Mihai Voicu, ar putea prelua şi ei conducerea cîte unui sector. În PNL se vehiculează însă posibilitatea ca Ludovic Orban să fie totuşi şi el inclus în conducerea interimară. (Monica Iordache Apostol)

Craiova ● O tînără s-a împuşcat cu arma tatălui său
O craioveancă în vârstă de 22 de ani s-a sinucis duminică trăgîndu-şi un glonţ în zona toracelui cu o armă de tir. Incidentul a avut loc într-un imobil situat pe Strada Fermierului, care aparţine părinţilor fetei. Poliţiştii nu au găsit nici un bilet prin care să-şi justifice gestul, însă se pare că tînăra suferise o decepţie în dragoste.

Sibiu ● Prezentare de modă în sediul Prefecturii

Pentru a lansa tinere talente în arta modelingului, prefectul de Sibiu, Ilie Haralambie Mitea, a anunţat organizarea unei prezentări de modă în Instituţia Prefectului! Studenţi din cadrul Facultăţii de Istorie şi Patrimoniu, Secţia Conservare – Restaurare, Specializarea Design Vestimentar, Anul II, vor organiza mîine un eveniment la care au fost invitate o serie de persoane publice din judeţul Sibiu. Evenimentul va preceda lansarea numărului 6/2008 a celei mai prestigioase reviste de cultură, Revista Transilvania, apărută în 1868 sub îndrumarea lui George Bariţiu. (Dan Tomozei)

Tulcea ● Anchetaţi pentru mită electorală
Peste 20 de tulceni din localitatea Mihail Kogălniceanu sînt urmăriţi penal pentru dare şi luare de mită, infracţiuni săvîrşite în timpul alegerilor locale, transmite Rompres. În turul al doilea al alegerilor locale, la Mihail Kogălniceanu au candidat Alexe Anastase (PNL) şi Vasilica Olăraş (PNG-CD). După închiderea urnelor şi numărarea voturilor valabil exprimate, în noaptea de 15 spre 16 iunie, simpatizanţii PNG-CD s-au arătat nemulţumiţi din cauză că Anastase a cîştigat alegerile, ei ieşind în stradă şi susţinînd că au primit bani pentru a-l vota pe liberal.

Tecuci ● Angajaţii Commet au reluat lucrul
Angajaţii producătorului de confecţii metalice Commet Tecuci, aflaţi în grevă generală de două săptămîni, au reluat ieri producţia, după ce sindicatul şi patronatul au ajuns la un acord, transmite Mediafax. “Administraţia a promis că va semna până la 15 iulie noul Contract Colectiv de Muncă, în care va fi prevăzută majorarea salarială solicitată”, a declarat Iulian Necula, preşedintele Sindicatului Liber şi Independent. La Commet Tecuci au mai avut loc proteste şi anul trecut. Angajaţii au acuzat atunci întîrzierea plăţii salariilor şi a acordării tichetelor de masă.

Piteşti ● Examinare reluată la permise auto
Activitatea de examinare pentru obţinerea permiselor de conducere a fost reluată ieri la Piteşti, după ce a fost întreruptă timp de o săptămînă, din cauza anchetei DGA la Serviciul Public Comunitar Regim Permise şi Înmatriculare a Vehiculelor Argeş. Potrivit lui Cătălin Cârstea, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Argeş, activitatea se desfăşoară în prezent în toate compartimentele serviciului, şi la primirea, dar şi la eliberarea actelor, precum şi la examinări auto. Conform sursei citate, luni, din cei 14 candidaţi prezentaţi la examenul scris, patru au fost declaraţi admişi.

BUCUREŞTI ŞI ILFOV ● Cazierul judiciar, eliberat pe loc
Cetăţenilor fără antecedente penale, născuţi în Bucureşti şi Ilfov li se va elibera pe loc cazierul judiciar, a declarat Gabriel Berca, secretarul general al Guvernului. Taxa pentru acest serviciu de urgenţă este de 5 lei. Berca a mai subliniat şi faptul că implementarea acestei măsuri de eliberare pe loc a certificatului de cazier judiciar completează măsurile devenite deja operaţionale în celelalte 40 de judeţe şi se circumscrie eforturilor privind îmbunătăţirea serviciilor publice pentru deservirea cetăţenilor.

×
Subiecte în articol: observator