x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute

Romania in 5 minute

08 Feb 2006   •   00:00
Romania in 5 minute

Nava militara olandeza lansata la Galati

O nava construita pentru Marina Militara Olandeza la Santierul Naval Galati a fost lansata la apa cu intarziere ieri, pentru ca sinele erau inghetate. "Pelican" a plecat in cele din urma in prima sa misiune in Antilele Olandeze. La ceremonia de lansare a navei a participat si Excelenta Sa Jaap Werner, ambasadorul Olandei la Bucuresti. (Erik Hoosz)

Cu batele la scoala

Unii elevi valceni merg la scoala inarmati cu lanturi, bate si cutite, arata un studiu al Politiei judetene. Paznicii permit accesul persoanelor straine in scoli, iar unii elevi percep taxe de protectie. 70% dintre profesori considera insa ca violenta in scoli nu este o problema. (A. Chivu)

PSD Bucuresti - Sedinta cu demisii si scandal

Sedinta Biroului Executiv al PSD Bucuresti de aseara, dedicata preluarii functiei de lider al filialei de catre Sorin Oprescu, a inceput cu o intarziere de o ora si jumatate. S-au format doua tabere care si-au disputat intrarea in sala, nelipsind fluieraturile, sloganurile si chiar aratarea muschilor. Din declaratiile celor prezenti, a reiesit ca o tabara il sustinea pe Marian Vanghelie, iar cealalta pe Codrin Stefanescu, exclus din partid. Cum cei care pazeau intrarea in sediu i-au spus ca nu are voie sa participe la sedinta deoarece nu este membru al BEx, purtatorul de cuvant al PSD Bucuresti, Octavian Petrovici a decis sa-si dea demisia din partid. (L.D.)

Iasi - Sanctiuni grave in cazul Chelaru

Un politist dat afara, doi retrogradati si unul sanctionat disciplinar sunt deciziile comisiei de disciplina in cazul politistilor care s-au ocupat de disparitia Larisei Chelaru. Inspectorul principal Ioan Liviu Nica de la Serviciul pentru investigatii criminale a fost dat afara. El este acuzat ca nu a scotocit boxa in care a stat cadavrul fetitei. Subcomisarii Dumitru Opinca si Damian Borseri de la Serviciul pentru investigatii criminale au fost retrogradati. Seful postului de politie din Ciurea nu mai poate avansa in functie timp de un an. (Mirela Cimpoi)

Patronate - Legile Sanatatii, aviz negativ

Sindicatele si patronatele membre ale Consiliului Economic si Social (CES) isi retrag avizul pe care l-au dat pachetului de legi privind reforma in Sanatate. CES sustine ca punctele asupra carora au cazut de acord im-preuna cu ministrul Sanatatii nu se regasesc in forma finala a proiectului. "Am constatat cu stupoare ca textul a fost modificat si consideram ca avizul CES este negativ", a declarat Ioan Cezar Coraci, presedintele UGIR 1903. (Magda Marincovici)

Senat - IGPR, lasat fara girofar

Membrii Comisiei juridice a Senatului au anulat ieri dreptul Inspectoratului General al Politiei Romane de a autoriza folosirea girofarurilor cu lumina albastra si catre alte autovehicule decat cele mentionate expres in Legea privind circulatia pe drumurile publice. Presedintele Basescu ceruse rediscutarea proiectului, sustinand ca prin respectiva formulare s-ar fi creat posibilitatea umplerii soselelor cu girofaruri "autorizate de Politie la presiunea unor persoane influente".

Bucuresti - Mama lui Huidu a fost talharita

Mama "carcotasului" Serban Huidu a fost talharita de doi recidivisti in urma cu doua zile, pe o strada din centrul Capitalei. Dupa ce Daniela Ghencea a coborat din masina personala, un barbat iesit pe geamul unui autoturism furat i-a smuls geanta din mana si a fugit. Hotii au fost prinsi de politisti in mai putin de doua ore. (Radu Crivat)

"Mihai Viteazul" - Becali nu a avut acordul regizorului

Regizorul Sergiu Nicolaescu a declarat ieri la Tribunalul Bucuresti ca Gigi Becali nu i-a cerut niciodata voie sa foloseasca in clipul sau electoral secvente cu actorul Amza Pellea din filmul Mihai Viteazul. El a sustinut ca in cele trei intalniri pe care le-a avut cu Gigi Becali, acesta i-a spus doar ca ar vrea sa cumpere pelicula. Regizorul a fost chemat ca martor chiar de Becali in procesul pe care i l-a intentat actrita Oana Pellea. (Miruna Pasa)

Alba-Iulia / Clanul Clamparu ramane dupa gratii

Cei sapte membri ai clanului Clamparu vor fi cercetati in continuare in stare de arest, au decis ieri magistratii Curtii de Apel Alba-Iulia. Avocatul lui Ioan Clamparu, Ion Gheorghisan, a dat insa de inteles ca il suspecteaza pe procurorul general, Ilie Botos, ca ar exercita presiuni asupra completului de judecata. Avocatul a declarat ca Botos a vizitat Alba-Iulia luni, cu doar o zi inaintea infatisarii de ieri. (Lucian Dobrater)

Promisiuni - Camine si masini pentru Educatie

Studentii vor beneficia pana in 2008 de 8.000 de noi locuri de cazare in camine noi, dupa cum a anuntat ieri ministrul Educatiei, Mihail Hardau. Pe de alta parte, premierul Tariceanu a cerut ministrului sa se asigure ca spatiile pe care vor fi amplasate viitoarele campusuri se afla deja la dispozitia consiliilor locale. Guvernul vrea si sa achizitioneze prin licitatie peste 300 de microbuze noi pentru transportul scolar. (Eugenia Mihalcea)

Proiect - Arta in direct

Temporary Studio-Monthly Evaluations, primul proiect de arta conceptuala de la Galeria Orizont (Bd. Nicolae Balcescu nr. 23 A), o are ca invitata pana la 21 februarie pe tanara artista Ioana Nemes. Artista foloseste o scala proprie de evaluare, culori, forme geometrice si citate din propriul jurnal ori din scriitoarea preferata, Virgina Woolf, pentru a exprima stari subiective traite pe parcursul a trei zile. (Eliza Dumitrescu)

Propunere PRM - Ambasada SUA, pe Strada Teo Peter

"Teo Peter, pe cartile de vizita ale diplomatilor americani." Asta a cerut ieri in plenul Camerei Deputatilor deputatul PRM Dragos Dumitriu. El a solicitat autoritatilor locale si ministrului Administratiei si Internelor sa modifice numele strazii pe care se afla Ambasada SUA la Bucuresti, Tudor Arghezi, cu acela de Teo Peter. Deputatul incearca prin acest gest sa obtina "macar o reparatie morala" pentru familia artistului. (Carmen Vintila)
×
Subiecte în articol: observator bucuresti