x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute

Romania in 5 minute

14 Sep 2005   •   00:00

"Captivi" in Turnul Sfatului


Sase turisti, dintre care trei francezi, au ramas incuiati mai bine de doua ore luni seara in Turnul Sfatului din Sibiu, din cauza unei angajate care a inchis usa fara sa verifice daca mai este cineva in cladire. "Turistii au urcat cu ceva timp inainte de inchiderea programului, dar nu au coborat pana la ora 18:00. Angajata care are in grija acest obiectiv a incuiat usa si a plecat", a declarat Ovidiu Dragoman, directorul Casei de Cultura a municipiului Sibiu. Cei sase turisti au strigat dupa ajutor si au fost observati, la un moment dat, de o patrula de Politie. "Captivii" nu au depus nici o plangere impotriva femeii.

Ziua Pompierilor - Omagiu pentru victimele de la Mihailesti


Colegi si rude ai pompierilor militari morti la 24 mai 2004, in urma exploziei unui autotren incarcat cu azotat de amoniu, au adus ieri un omagiu la monumentul din comuna buzoiana Mihailesti, cu ocazia Zilei Pompierilor. La ceremonialul militar au luat parte si reprezentanti ai autoritatilor locale, care au depus coroane de flori. Seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Buzau a spus ca pompierii militarii nu si-au uitat eroii. In explozia de la Mihailesti si-au pierdut viata sapte pompieri militari, doi ziaristi si alte noua persoane aflate in trecere. (Lucian Florea)

Cluj - Sanatoriul TBC, infestat cu Salmonela


Peste 20 de pacienti ai Sanatoriului TBC din localitatea clujeana Savadisla au ajuns ieri la Clinica de Boli Infectioase dupa ce au fost diagnosticati cu gastroenterocolita acuta febrila. In urma analizelor pe probele de mancare servite pacientilor, inspectorii Directiei Sanitar-Veterinare Cluj au constatat ca acestea erau contaminate cu Salmonela. Inspectorii au mai constatat ca in blocul alimentar nu se respecta circuitul stabilit, ca peretii si tavanul sunt plini de igrasie, precum si ca un sistem de protectie impotriva rozatoarelor lipseste cu desavarsire. (Elena Stanciu)

Exercitiu - Interventie antiterorista in port


O nava acostata in Dana de pasageri a Portului Constanta este ocupata de teroristi, iar trupele Brigazii Antiteroriste a SRI riposteaza. Acesta a fost scenariul exercitiului Phoenix 2005 desfasurat la sfarsitul saptamanii trecute la Constanta si la care au participat peste 70 de ofiteri, subofiteri si maistri militari. Echipele au cuprins scafandri de lupta, pirotehnisti, dar si trupe de asalt lansate din doua elicoptere. Astfel de exercitii au loc in contextul in care Romania este predispusa atacurilor teroriste, ca stat membru NATO si semnatar al conventiei de lupta impotriva terorismului, apreciaza adjunctul SRI, generalul Ionel Marin. (Mariana Craciun)

Anticoruptie - Ancheta "Electrica" s-a extins la Brasov


Directorul Societatii de Intretinere si Servicii Energetice (SISE) Brasov, Constantin Juganaru, impreuna cu doi subalterni, este urmarit penal de ieri in dosarul "Electrica Banat", in care au fost deja arestate 12 persoane. Juganaru, impreuna cu directorul economic Gheorghe Puscariu si cu Gherghel Gavril, sef Serviciu aprovizionare, sunt cercetati pentru producerea unui prejudiciu de peste 200 de miliarde de lei vechi. Lantul infractional din dosarul "Electrica Banat" include directori din cadrul SC Electrica SA, comisari financiari si functionari publici din toata tara.

Protocol - Studii superioare la Scoala de Jandarmerie


Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, si ambasadorul Republicii Franceze la Bucuresti, Herve Bolot, au semnat ieri la Bucuresti trei protocoale privitoare la Cursul Superior International al Scolii de Aplicatie pentru Ofiteri "Mihai Viteazul" a Jandarmeriei Romane. Blaga a precizat ca practic incepand de ieri poate fi vorba de studii superioare la Scoala Nationala de Jandarmerie. Saptamana trecuta au fost adusi 22 de cursanti - ofiteri superiori din zece state. (Radu Crivat)

Marca - Bucovina, nume posibil pentru judetul Suceava


Prefectul de Suceava, Orest Onofrei, intentioneaza sa propuna schimbarea denumirii judetului in Bucovina. Onofrei a declarat ieri ca va face acest lucru cand se va vota strategia de dezvoltare a zonei, prin care turismul va reprezenta principala directie de urmat in viitor. Prefectul considera ca brandul Bucovina va fi mai usor de promovat pentru a atrage turisti si investitori in zona. "Atunci cand promovezi un produs indiferent ca e comercial, de infrastructura sau administratie, numele este extrem de important", a spus Onofrei. (Nicu Amuraritei)

Clarificare - PC isi mentine sprijinul acordat Guvernului


Liderul PC, Dan Voiculescu, a explicat ieri ca isi mentine decizia de a-si retrage ministrii din Cabinet daca problemele referitoare la exportatori nu isi vor gasi o solutionare. Dan Voiculescu a precizat insa ca aceasta decizie nu inseamna si retragerea sprijinului politic acordat Executivului. "Noi nu am pus conditii pentru a ramane la guvernare. Noi ne-am pus noua un semn de intrebare daca putem sa ajutam exportatorii. Daca reusim, meritam sa ramanem la guvernare. Daca nu, inseamna ca nu putem promova ideile pentru care luptam si ne retragem. Aceasta nu inseamna ca, daca ne retragem, retragem si sprijinul politic acordat acestei guvernari", a explicat Voiculescu. (Aniela Nine)

Constanta - 1,7 tone de pesti morti pe plaja din Mamaia


Sute de pesti morti au fost adusi la mal ieri de apele marii in zona statiunii Mamaia. Purtatorul de cuvant al Directiei Apele Romane Dobrogea Litoral Constanta, Paula Anghel, spune ca este vorba de o cantitate de aproximativ 1.700 de kilograme de peste. Specialistii de la Institutul de Cercetare Marina "Grigore Antipa" spun dupa o prima analiza ca pestii au murit asfixiati din cauza scaderii cantitatii de oxigen din apa, fenomen generat de dezvoltarea masiva a algelor. (Mariana Craciun)

Intoxicatii - Copii morti din cauza ciupercilor otravitoare


Doi frati in varsta de 2, respectiv 9 ani, din judetul Bacau, si un baietel de 10 ani din Suceava au murit luni noapte la Spitalul de Copii "Sf. Maria" din Iasi, in ciuda unei saptamani de tratament, dupa ce au mancat ciuperci culese din padure. Si in Harghita, o fetita de 4 ani a murit din cauza unei intoxicatii cu ciuperci. Astfel de cazuri au devenit din ce in ce mai dese, tot mai multe persoane acuzand stari de voma, ameteala si febra. Specialistii ii avertizeaza pe cetateni sa nu cumpere ciuperci decat de la distribuitorii autorizati. (Octavian Herta)

Hotarare - Salarii mai mari pentru profesorii care merita


Descentralizarea invatamantului preuniversitar va avea loc, chiar daca ministrul Educatiei, Mircea Miclea, va plati pentru aceasta cu fotoliul sau, dupa cum a declarat ieri membrul Executivului. "Functia mea este de a promova mecanisme de asigurare a calitatii in educatie si de a descentraliza sistemul de invatamant. Sunt ferm hotarat s-o fac", a afirmat Miclea. "Sunt adeptul cresterilor salariale diferentiate, adica pentru cei care merita mai mult. Pentru cei care nu merita, nu vad posibila o crestere. Oricum, o dublare este in acest moment nerealista", a apreciat ministrul Educatiei. (Eugenia Mihalcea)

Registrul Comertului - Din nou in subordinea Camerei de Comert


Senatorii din Comisia juridica au aprobat ieri o initiativa legislativa care prevede transferul Registrului Comertului in subordinea Camerelor de Comert si Industrie, a declarat pentru Mediafax, parlamentarul liberal Nicolae Vlad Popa. El a explicat ca membrii comisiei au intocmit raport favorabil, fiind inregistrate numai doua voturi impotriva. Proiectul de act normativ a fost depus in martie, la Senat, dar a primit aviz negativ din partea Guvernului. In prezent, Registrul Comertului se afla in subordinea Ministerului Justitiei. Senatorii din Comisia juridica au intocmit un raport pozitiv si la proiectul de lege care prevede ca Autoritatea Nationala de Control sa intre in subordinea primului-ministrul.

Accident rutier - Mama lui Chivu s-a tamponat cu un stranier


Mariana Chivu, mama capitanului echipei nationale de fotbal Cristi Chivu, a fost implicata intr-un accident de circulatie produs ieri-dimineata pe drumul dintre Timisoara si Resita. Un autoturism condus de un cetatean croat si in care se mai aflau alti doi conationali a efectuat o depasire periculoasa si a intrat in plin in masina condusa regulamentar de Mariana Chivu. Cele doua masini au fost grav avariate, dar mama fotbalistului nu a fost ranita. (Magda Colgiu)

Ziaristii rapiti - Mohammad Munaf, la ultima audiere


Procurorii romani care instrumenteaza dosarul rapirii celor trei jurnalisti romani Marie-Jeanne Ion, Ovidiu Ohanesian si Sorin Miscoci au plecat ieri la Bagdad pentru a treia oara. De data aceasta, ei indeplinesc ultimele acte procedurale inainte de terminarea dosarului. Anchetatorii romani ii vor prezenta materialul de urmarire penala lui Mohammad Munaf, arestat in prezent de americani. (Miruna Pasa)

Conditionat - Marinari romani liberi dupa doi ani


Radu Mazilu si Valerica Dragne, cei doi marinari romani acuzati de contrabanda cu petrol in Nigeria, au fost eliberati dupa aproape doi ani de detentie din inchisoarea de maxima securitate Kirikiri din Lagos. Alaturi de cei doi romani, un tribunal nigerian a ordonat luni eliberarea conditionata a 12 rusi si a unui georgian, acuzati de contrabanda cu petrol si arestati cu aproape doi ani in urma. Cei doi romani se afla in custodia Consulatului Roman din Nigeria, anunta Mediafax.

Exercitiu - Interventie antiterorista in port


O nava acostata in Dana de pasageri a Portului Constanta este ocupata de teroristi, iar trupele Brigazii Antiteroriste a SRI riposteaza. Acesta a fost scenariul exercitiului Phoenix 2005 desfasurat la sfarsitul saptamanii trecute la Constanta si la care au participat peste 70 de ofiteri, subofiteri si maistri militari. Echipele au cuprins scafandri de lupta, pirotehnisti, dar si trupe de asalt lansate din doua elicoptere. Astfel de exercitii au loc in contextul in care Romania este predispusa atacurilor teroriste, ca stat membru NATO si semnatar al conventiei de lupta impotriva terorismului, apreciaza adjunctul SRI, generalul Ionel Marin. (Mariana Craciun)

Revolutia din ’89 - Generalul Stanculescu, la expertiza psihiatrica


Generalul Victor Atanasie Stanculescu, invinuit in "dosarul Revolutiei" pentru infractiuni contra vietii si contra pacii si omenirii, va fi supus astazi unei expertize psihiatrice, au declarat surse judiciare. Procurorii militari au cerut medicilor sa stabileasca daca generalul a avut discernamant in timpul evenimentelor din decembrie 1989. Stanculescu ar putea scapa de toate acuzatiile daca specialistii de la Spitalul Militar vor considera ca acesta nu a avut reprezentarea faptelor sale. (Miruna Pasa)

Arges - Fost mare fotbalist prins beat la volan


Fostul fotbalist Ilie Barbulescu, primul roman care a pus mana pe Cupa Campionilor Europeni, este cercetat penal pentru ca a refuzat sa i se recolteze probele biologice, dupa ce ieri a fost prins beat la volan. In prezent antrenor la echipa de copii de la FC Arges, Barbulescu nu a oprit la comanda politistului, dar pana la urma a mers la sectie, unde i s-a stabilit o alcoolemie de 0,81 la mie. Daca va fi gasit vinovat, Barbulescu risca o pedeapsa cu inchisoare de la 1 la 5 ani si anularea permisului de conducere. (Elly Cirstea)

Bucuresti - Primarul Poteras, reclamat la Parchet


Primarul Sectorului 6 al Capitalei, liberalul Cristian Poteras, a fost reclamat pentru o serie de abuzuri si ilegalitati de consilierul municipal Octavian Petrovici, care a depus ieri o plangere la Parchetul instantei supreme. PSD-istul Petrovici sustine ca Poteras este suspectat de abuz in serviciu, nerespectarea listelor ANL din Cartierul Brancusi si luare de mita. Conform unor materiale aparute in presa, primarul ar fi pretins conducatorilor societatii SC Piata Crangasi SRL suma de 100.000 de euro, pentru a permite ca firmele lor sa-si desfasoare in continuare activitatea.
×
Subiecte în articol: observator romani