x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute

Romania in 5 minute

02 Iun 2005   •   00:00


  • 3 iunie 2005
  • Avem proiect al cultelor

    Ministerul Culturii si Cultelor a elaborat textul proiectului de lege privind libertatea religioasa si regimul cultelor in Romania. Acesta a fost semnat de reprezentantii cultelor din Romania, cu exceptia Bisericii Greco-Catolice. "In Romania sunt 18 culte recunoscute. Noile asociatii religioase vor dobandi calitatea de cult prin activitatea si numarul lor de membri, daca vor oferi garantii de stabilitate, functionand neintrerupt pe teritoriul Romaniei cel putin 12 ani si avand un numar de membri cetateni romani cel putin egal cu 0,1% din populatia Romaniei", a declarat ieri Mona Musca. (Florentina Voicu)

    Cazul Milea / Tudor Postelnicu - audiat la Parchet

    Tudor Postelnicu, fost sef al Directiei Securitatii Statului, a fost audiat ieri de procurorii militari care instrumenteaza dosarul referitor la moartea, in decembrie 1989, a generalului Vasile Milea. Tudor Postelnicu a declarat ca nu stie de ce anume este chemat la audieri, in conditiile in care el si-a ispasit pedeapsa. Postelnicu a fost inculpat mai intai in lotul fostilor membri CPEx, fiind condamnat la 14 ani de inchisoare. El mai fusese condamnat in procesul legat de uciderea unor tineri care au luat ostatici pasagerii unui autobuz. In aprilie 2002, instanta militara a hotarat ca Postelnicu si-a ispasit pedeapsa. Ancheta privind moartea generalului colonel Vasile Milea a fost redeschisa de catre Instanta Suprema in martie 2004, in urma unor informatii aparute in Jurnalul National.

    Ioana Maria Vlas - Activitatea FNA, legala doar patru luni

    Ioana Maria Vlas a afirmat ieri, la Tribunalul Bucuresti, in timpul audierii sale in dosarul privind prabusirea Fondului National de Acumulare (FNA), ca Fondul a functionat legal in primele patru luni si ca de abia dupa ce a fost obligata sa semneze un contract de cumparare de actiuni industrial-export, activitatea institutiei a devenit ilicita. Ioana Maria Vlas a declarat ca a trebuit sa supraevalueze actiunile, astfel incat FNA nu a mai avut un activ corect calculat. Ioana Maria Vlas, Nicolae Popa si Gravil Batran sunt judecati in dosarul FNA pentru comiterea infractiunilor de inselaciune, falsuri in inscrisuri sub semnatura privata, instigare la abuz in serviciu in forma calificata contra intereselor publice, abuz in serviciu si instigare la furt, furt in forma calificata.

    Cazul Sahleanu / Iasi Frantisek Priplata - 8 ani de inchisoare

    Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie l-au condamnat ieri pe Frantisek Priplata, fost reprezentant in Romania al firmei "Zelerzany Vesely", la 8 ani de inchisoare si 5 ani de interzicere a unor drepturi, pentru instigare la omor calificat si asociere in vederea savarsirii de infractiuni, in dosarul asasinarii liderului sindical de la SC Tepro IasI, Virgil Sahleanu. Sentinta pronuntata de instanta suprema este definitiva.

    Sighisoara - Festivalul devine Carnaval Medieval

    A XIII-a editie a Festivalului de Arta Medievala din Sighisoara, care se va desfasura in perioada 29-31 iulie, va avea ca tema "Obiceiuri si credinte medievale", au anuntat ieri organizatorii manifestarii, transmite Rompres. Costurile prevazute pentru festivalul din acest an au fost estimate la aproximativ 2,5 miliarde de lei si, potrivit primarului Sighisoarei, Ioan Dorin Danesan, peste 500 de milioane de lei vor fi suportate din bugetul local. Edilul a mai precizat ca municipalitatea intentioneaza ca, in perspectiva, Festivalul de Arta Medievala din Sighisoara sa se transforme intr-un carnaval medieval.

    Timis - Specialistii unguri, 3.000 de euro pe zi

    Specialistii maghiari vor mai ramane inca doua saptamani in zonele inundate din Timis, insa vor fi platiti de Guvernul Romaniei, care va da cate 3 mii de euro pe zi, transmite Mediafax. Echipa din Ungaria ar fi trebuit sa plece duminica, impreuna cu cele 16 pompe de evacuare a apei, insa guvernele de la Bucuresti si Budapesta au decis sa mai pastreze echipa in aceeasi locatie, la Otelec, cu conditia ca romanii sa plateasca atat salariile ungurilor, cat si intretinerea utilajelor, pe langa cazare, masa si combustibil, care erau deja asigurate de partea romana. Pompele maghiare, care au o capacitate mai mare de a scoate apa, vor mai ramane in zona pana la 19 iunie.

    Foc la bord - Aterizare fortata pe "Henri Coanda"

    Un avion Air India cu 205 pasageri la bord a aterizat aseara de urgenta pe Aeroportul "Henri Coanda", la ora 18:52. Pilotii au solicitat permisiunea autoritatilor romanesti pentru ca senzorii de bord indicau prezenta unui incendiu la bord. Aeronava, un Boeing 747, efectua o cursa New York - New Delhi si facuse escala la Londra. Incendiul a fost stins cu ajutorul extinctoarelor de la bord inainte ca avionul sa aterizeze. Pasagerii au fost evacuati in siguranta si nu s-au inregistrat victime. Ambulantele care se deplasasera de urgenta spre aeroport au facut cale intoarsa, goale, fara a fi nevoie de interventia lor. (Radu Crivat, Lucian Florea)

    Tulcea - Sarbatoarea Sfintilor Martiri de la Niculitel

    Pelerini din intreaga tara sunt asteptati, astazi, in comuna Niculitel, din judetul Tulcea, pentru a participa la manifestarile religioase prilejuite de sarbatoarea Sfintilor Patru Martiri de la Niculitel - Zotic, Atal, Camasie si Filip. La Manastirea Cocosu va avea loc, incepand cu ora 9:00, Sfanta Liturghie oficiata de un sobor de preoti, alaturi de IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. In jurul orei 15:00, clerul si credinciosii vor porni in procesiune de la Manastirea Cocos spre localitatea Isaccea, locul patimirii celor patru sfinti, moastele acestora urmand sa fie depuse in Biserica "Sfantul Mare Mucenic Gheorghe".

    Lansare - "Jurnalist in Romania. Istoria unei profesii"

    Cartea "Jurnalist in Romania. Istoria unei profesii", o reconstituire istorica ce aduce la lumina momentele importante ale cristalizarii si evolutiei profesiei de jurnalist in spatiul romanesc, va fi lansata astazi, la ora 15:30, in cadrul Targului International de Carte BOOKAREST, care se desfasoara la Teatrul National din Bucuresti. Lucrarea realizata de Marian Petcu urmareste mai multe perioade istorice, de la coagularea spiritului corporatist, in secolul al XIX-lea, la conditia ziaristilor in perioada comunista si la actualele controverse legate de necesitatea unei legi a presei. Volumul reuneste un amplu corpus de texte greu accesibile astazi, cum ar fi legea presei din timpul regimului antonescian. (Lucian Florea, Mihai Stirbu)

    Flamingo - Un milion de euro pentru elevi si studenti

    Flamingo va participa si anul acesta la programul de sustinere a achizitiilor de calculatoare, subventionat de Ministerul Educatiei si Cercetarii si adresat elevilor si studentilor proveniti din familii cu venituri mici. Fiecare elev inscris in program primeste de la Flamingo o reducere de 1.000.000 de lei. Alti 300 de elevi cu merite deosebite, care cumpara de la Flamingo, primesc 4.000.000 de lei suplimentar. La actiunea similara de anul trecut, Flamingo a vandut cel mai mare numar de calculatoare.

    Turda - Secretarul orasului, suspendat din functie

    Prefectul de Cluj, Mihail Hardau, a emis ieri un ordin de suspendare din functie a secretarului municipiului Turda, Liviu Bodea, condamnat la inchisoare pentru tentativa de inselaciune, transmite Mediafax. Decizia a fost luata dupa ce Judecatoria Deva a emis, in luna martie, o sentinta penala prin care Liviu Bodea a fost condamnat la un an si sase luni de inchisoare cu suspendare conditionata, pentru tentativa de inselaciune, fals material in inscrisuri oficiale si uz de fals. Sentinta a fost comunicata Prefecturii Cluj miercuri, iar secretarul municipiului Turda va fi suspendat din functie incepand din 3 iunie.

    Provocare - Un pictor de redescoperit: Jean Cheller

    In linia provocarii pe care a constituit-o, pentru piata romaneasca de arta, pentru colectionari si nu mai putin pentru muzeografi, volumul "Pictori romani uitati", Tudor Octavian publica acum monografia unuia dintre acestia, Jean Cheller. Tablourile sale, neluate in seama jumatate de veac, au cunoscut, in ultima vreme, o crestere a interesului public si implicit a preturilor care-l aseaza pe practic necunoscutul Jean Cheller in preajma clasicilor. Azi si maine, Tudor Octavian va semna, la Targul de carte Bookarest, de la Teatrul National, la standul PRO Editura si Tipografie, de la etajul III, autografe, cei interesati primind informatii complete pe site-ul www.Proeditura.ro.
    ×
    Subiecte în articol: observator romania