x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute

Romania in 5 minute

24 Mai 2005   •   00:00

  • 25 mai 2005
  • Misiuni diplomatice inchise pentru reparatii

    Ambasada Republicii Federale a Germaniei din Bucuresti anunta ca activitatea intregii ambasade va fi perturbata din cauza unor lucrari de constructie. Luni, 30.05.2005, sectia de vize va fi inchisa, iar marti, 31.05.2005, intreaga ambasada va fi inchisa. (M.T.)

    Sanatate - Reduceri de personal la CNAS

    Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Cristian Vladescu, va face schimbari in organigrama institutiei prin reducerea numarului de angajati, informeaza surse din cadrul CNAS. Modificarea va fi anuntata in cadrul intalnirii consiliului de administratie, care va fi convocat in aceasta saptamana. Vladescu va lua aceste masuri in baza recentei modificari a Ordonantei de Urgenta nr. 38/2005, conform careia el este si presedinte al consiliului de administratie. Aceeasi lege prevede ca medicamentele pentru copii, gravide si veterani de razboi sa se acorde la preturi de referinta (cel mai mic pret).

    Bucuresti - Alarma falsa cu tornada

    O veste legata de o posibila tornada puternica deasupra Bucurestiului s-a propagat rapid ieri printre locuitorii Capitalei, dar Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a negat zvonul. "Am primit astazi mai multe apeluri legate de aceasta isterie cu o posibila tornada. Noi stam de dimineata cu ochii in monitoare si va pot spune cu siguranta ca nu exista semne care sa arate formarea unei tornade", ne-a declarat Viorica Dima, meteorolog in cadrul ANM. "Informatia nu a plecat de la noi, se pare ca s-a transmis prin mesaje pe telefoanele mobile", a precizat meteorologul.

    Timisoara - Perchezitie la casa lui Iskandarani

    Casa din Timisoara a omului de afaceri Zaher Iskandarani a fost perchezitionata ieri-dimineata de anchetatori insotiti de fortele de interventie, informeaza Mediafax. In acelasi timp, politistii au preluat dintr-un tren care mergea spre Bucuresti un barbat despre care se stie ca ar fi unul dintre apropiatii lui Zaher. Surse judiciare sustin ca barbatul a fost condus la Timisoara, pentru a i se face o perchezitie la locuinta, urmand sa fie audiat.

    GayFest - Marsul se va tine, cu sau fara autorizatie

    Acceptata de putini si huiduita de multi bucuresteni indeobste, luni seara s-a dat startul primei manifestari gay din Romania. Pe terasa La Motoare (foto) (Teatrul National Bucuresti) s-a desfasurat prima vizionare de film dedicata manifestantilor. Chiar daca evenimentul se adresa minoritatilor sexuale cu predilectie, "motoarele" Teatrului National s-au umplut de lumea adunata sa vizioneze proiectia si sa mai traga cu coada ochiului la "invitatii speciali" ai serii. Marsul gay-lor se loveste inca de refuzul autoritatilor bucurestene, dar minoritatile sexuale sunt hotarate sa iasa in strada sambata, chiar si fara aprobarea Primariei. (Raluca Grintescu)

    Ambasador - Dumitru Prunariu, rechemat dupa un an

    Presedintele Traian Basescu a semnat ieri Decretul privind rechemarea in tara a lui Dumitru Prunariu, ambasadorul Romaniei in Federatia Rusa. Prunariu a fost instalat ca ambasador extraodinar si plenipotentiar la Moscova pe 17 mai 2004, cand il inlocuia pe Aurel Constantin Ilie. Prunariu este singurul cosmonaut roman si a ocupat mai multe functii in organizatii internationale. Tot ieri, Traian Basescu a semnat si Decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea OUG nr. 14/2005 privind modificarea formularelor pentru declaratia de avere si pentru declaratia de interese.

    Trafic - Un moldovean si-a vandut ficatul in Romania

    Politia si securitatea moldoveneasca a identificat zilele acestea o grupare care trafica in Romania persoane din Republica Moldova in scopul "prelevarii organelor pentru transplantare". Cetateanul moldovean Marin Strugaru, in varsta de 34 ani, a organizat anul trecut, prin inselaciune si abuz de incredere, plecarea si internarea unui tanar din Republica Moldova intr-o institutie medicala deocamdata neidentificata din Romania. Victima urma sa-si vanda o parte din ficat contra sumei de 12.400 de dolari. Politia a stabilit ca tanarului i s-a prelevat nu doar o treime din ficat, dar si vezica biliara, iar acum se afla intr-o stare foarte grava. Strugaru si-a vandut el insusi rinichiul stang in Turcia, in urma cu doi ani. (Vitalie Calugareanu)

    Buzau - Accidente mai multe din cauza podului inchis

    Patruzeci de accidente rutiere soldate cu raniti si pagube materiale au fost semnalate in ultimele doua saptamani si jumatate din cauza aglomeratiei provocate de devierea traficului usor dupa ruperea podului de peste raul Buzau, transmite Mediafax. Potrivit unui bilant al IJP Buzau, incidentele s-au produs de la ruperea podului de la Maracineni si pana in prezent, pe varianta ocolitoare Vernesti-Berca-Sapoca-Maracineni.

    Galati - Spital evacuat dupa o amenintare cu bomba

    Un apel primit la numarul de telefon 112 anunta ieri dupa amiaza plasarea unei bombe in sectia de cardiologie a Spitalului de Urgenta "Sf. Apostol Andrei" din Galati. Trupele Politiei au scotocit toate saloanele. Accesul in spital nu a mai fost permis pana cand s-a constatat ca amenintarea a fost falsa. "Bolnavii care nu au putut fi evacuati nu au stiut nimic pentru ca s-ar fi creat panica", ne-a declarat directorul spitalului, dr. Dumitru Cristea. (Erik Hoosz)

    Stihii - Urgie in judetele Buzau si Constanta

    Precipitatiile puternice de ieri dupa-amiaza au generat in localitatile buzoiene Viperesti, Merei, Pietroasele si Sahateni distrugeri de locuinte. DN 10 Buzau-Brasov a fost din nou intrerupt din cauza torentilor, soseaua fiind pur si simplu distrusa. De asemenea, in comuna constanteana Alimanu, ploaia torentiala (26 l/mp), cu grindina, a provocat distrugerea a peste 1.000 de hectare de culturi agricole. (Eliza Popa)

    Vreme rea - Porturile au fost inchise

    Porturile Constanta, Constanta-Sud, Agigea si Mangalia au fost inchise aseara, din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile si a vizibilitatii reduse, sub 300 de metri mile marine. Potrivit autoritatilor portuare, operatiunile de intrare si iesire a navelor maritime au fost sistate temporar. Port Control Constanta a transmis tuturor comandantilor navelor aflate in porturile maritime sa isi ia toate masurile de siguranta. In rada exterioara a Portului Constanta sunt sapte nave, in cea interioara este o nava, iar alte 80 de vase asteapta sa intre la operatiuni de descarcare imediat ce conditiile meteorologice vor permite reluarea activitatii.

    Eurovision - Rezultate contestate

    Presedinta comitetului maltez pentru Eurovision, Grace Borg, a anuntat ca va contesta la European Broadcasting Union autenticitatea rezultatelor televotingului desfasurat in Albania si Romania, solicitand deschiderea unor investigatii in cele doua tari, informeaza Rompres. Ea a subliniat de asemenea ca votul dat de Turcia Greciei (castigatoarea concursului) este o obligatie politica, se precizeaza in editia online a cotidianului The Malta Independent.
    ×
    Subiecte în articol: observator romania