x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute

Romania in 5 minute

01 Mar 2005   •   00:00

2 martie 2005

Transfug fara voie

Un tăn`r ucrainean aflat in stare de ebrietate a trecut fraudulos frontiera de stat a Romăniei, f`r` s` realizeze unde se afl`. Lucr`torii de la grani]` l-au legitimat pe cet`]eanul suspect, care s-a ar`tat foarte surprins de intălnirea cu poli]i[tii de frontier`. B`rbatul a povestit c` fusese la un chef [i c` de acolo pornise spre cas`, dar s-a r`t`cit pentru c` nu cuno[tea zona. Cet`]eanul ucrainean este cercetat pentru trecerea frauduloas` a frontierei [i risc` s` suporte rigorile legii rom~ne[ti.

Demitere - Seful Politiei de Frontiera, schimbat

Chestorul de Politie Aurel Neagu a fost eliberat ieri din functia de sef al Inspectoratului General al Politiei de Frontiera. Decizia, luata de catre ministrul Vasile Blaga, are la baza "deficientele inregistrate in managementul inspectoratului si insuficienta preocupare a acestuia pentru derularea programelor de securizare a frontierei - unul dintre punctele sensibile in relatia Romaniei cu Uniunea Europeana". Chestorul Neagu a fost pus la dispozitia unitatii, iar prerogativele sale au fost preluate de chestorul principal Geanta Zamfir. (Ion Alexandru)

Transporturi - Directorul general de la CFR, inlocuit

Directorii generali de la Compania Nationala de Cai Ferate CFR SA si Autoritatea Feroviara Romana, Vasile Tulbure si Dan Florin Ropot, au fost demisi de ministrul Transporturilor, Gheorghe Dobre. Directorul de la CFR a fost destituit pentru "management necorespunzator", in timp ce Ropot a fost eliberat din functie din cauza unor "neajunsuri majore in exercitarea prerogativelor stabilite de actele normative care reglementeaza activitatea Autoritatii". Noul director general si presedinte al Consiliului de Administratie al CFR, stabilit prin ordin al ministrului Transporturilor, este Grigore Suciu.

MapN - Arme romanesti pentru Irak

Ministrul Apararii Nationale, Teodor Atanasiu, a declarat ieri, la Cluj, ca Romtehnica este pe cale sa finalizeze un contract de vanzare de armament si munitie catre Irak, destinat fortelor de securitate de aici. Ministrul a explicat ca Romania a mai furnizat arme catre Irak, prin donatii catre armata, politia si jandarmeria acestei tari, si ca tara noastra va participa si la instruirea fortelor de securitate irakiene. (Elena Stanciu)

Galati - Lideri de sindicat, acuzati de fals

Cinci lideri de sindicat de pe platforma combinatului siderurgic Mittal Steel Galati sunt cercetati penal pentru fals, uz de fals si santaj. Politistii sustin ca liderul de sindicat Tudorel M. l-a constrans pe un muncitor sa declare in fals ca nu s-a inscris la Sindicatul Solidaritatea si l-a amenintat ca nu-i va da cota de hrana lunara la care are dreptul. Alti doi sindicalisti sunt acuzati ca au dat declaratii false, iar presedintii Sindicatului Solidaritatea, Gheorghe T. si Ilinca D., ar fi furnizat, pentru dobandirea personalitatii juridice a organizatiei, date neconforme cu realitatea, prin declararea unui sediu fictiv. (Erik Hoosz)

Catedrala Neamului - Detinatorii de terenuri vor fi expropriati

Fostii proprietari de imobile si terenuri aflate in spatele Palatului Parlamentului, unde urmeaza sa se construiasca Catedrala Mantuirii Neamului, vor intra sub incidenta Legii nr.33/1994 privind exproprierea pentru cauza de utilitate publica. Ei vor fi despagubiti conform legii. Terenul apartine domeniului public al statului, aflat in administrarea Parlamentului, iar trecerea in proprietatea Patriarhiei se va face printr-o hotarare de guvern. Lucrarile vor incepe imediat dupa ce se va clarifica situatia juridica a terenului. (Monica C. Andrei)

Abandonati - Marinari romani, sechestrati in Albania

Un grup de 20 de romani, echipajul unei nave de transport persoane sub pavilion cipriot, sunt retinuti in portul Durres, Albania, de doua luni, pentru ca firma care i-a angajat, Palmier SA, din Brindisi, Italia, are datorii foarte mari. Romanii nu pot pleca acasa pentru ca nu si-au primit salariile de 7 luni si nu au bani sa-si plateasca drumul. Suma pe care le-o datoreaza firma angajatoare se ridica la 200.000 de euro. "Nu stim cine ne poate ajuta, nu stim legile albaneze, dar nu vrem sa plecam acasa cu buzunarele goale", ne-a spus ofiterul de punte Costin Maresan.

Dosarele revolutiei - Generalul Stanculescu, invinuit oficial

Parchetul Militar a inceput ieri oficial urmarirea penala impotriva generalului Victor Athanasie Stanculescu in dosarul revolutiei din decembrie 1989, au declarat surse judiciare. Generalul este cercetat pentru complicitate la omor deosebit de grav si rele tratamente, iar audierile urmeaza sa continue la inceputul saptamanii viitoare. Potrivit lui Stanculescu, acest dosar este scos "de la dospit" dupa 15 ani de la evenimente. Cercetarea celor petrecute in Bucuresti incepand cu 21 decembrie 1989 a fost reluata la cererea Asociatiei "21 Decembrie 1989". (Miruna Pasa)

Justitie - Judecatorul Ghergut audiat la CSM

Consiliul Superior al Magistraturii l-a audiat ieri pe judecatorul Emil Ghergut in legatura cu afirmatiile politice pe care le-a facut ca presedinte al Biroului Electoral Central (BEC) si care, potrivit actiunii disciplinare, ar fi lezat imaginea Justitiei. Magistratul a sustinut ca afirmatiile pe care le-a facut ca sef al BEC nu aveau nici pe departe conotatii politice si nu afectau in nici un fel deontologia profesionala. El a declarat de asemenea ca nu i s-a dat posibilitatea sa se apere si sa aduca probe care sa-i ateste nevinovatia. In acest context, Consiliul a dat un nou termen pentru pregatirea apararii. (Miruna Pasa)

Acuzatii - Batut de colegii din Centrul de Plasament

Un adolescent aflat in ingrijire intr-un centru de plasament din Galati a ajuns la spital cu mai multe contuzii, dupa ce un coleg din institutia de ocrotire l-a batut pentru ca nu l-a masat pe spate asa cum a vrut el. Directorul adjunct al Directiei de Asistenta Sociala si pentru Protectia Copilului, Eugen Merdescu, a recunoscut ca tanarul a ajuns a spital in urma unei altercatii, dar sustine ca baiatul a fost scapat de pe targa la Spitalul de Copii. Directorul Spitalului de Pediatrie, Victorita Stefanescu a negat insa toate aceste afirmatii. (Erik Hoosz)

Harghita - Consilierii locali, trimisi la psihiatru

Primarul orasului minier Balan din judetul Harghita, Mihai Meres, le-a cerut unor consilieri locali sa isi faca o expertiza medicala psihiatrica, nemultumit de atitudinea acestora, transmite Mediafax. Primarul a spus ca cei trei consilieri nu fac nimic pozitiv pentru localitate si ca incearca deseori sa ii atace deciziile, precum si propunerile benefice pentru localitate ale celorlalti consilieri. In replica, unul din consilierii acuzati a declarat ca afirmatiile primarului sunt nejustificate si ca Mihai Meres nu ezita sa le adreseze injurii de fiecare data cand se iveste ocazia.

Arad - Deseuri toxice, neutralizate pe banii UE

Peste 70 de tone de deseuri toxice depozitate de 15 ani in orasul aradean Ineu vor fi neutralizate ecologic in Germania, unde vor fi transportate in urmatoarele saptamani, transmite Mediafax. Conducerea Consiliului Judetean a anuntat marti ca Aradul a fost inclus intr-un program national finantat de Uniunea Europeana, prin care substantele toxice aflate in diverse depozite vor fi neutralizate pana la sfarsitul anului. Depozitul de substante toxice de la Ineu se afla in apropiere de Crisul Alb, astfel ca autoritatile considera ca, in cazul unor inundatii de mari proportii, s-ar putea produce un dezastru ecologic.

Debransati - 80 de familii au fost lasate in intuneric

De mai bine de o saptamana, peste 300 de suflete stau in bezna pentru ca blocul in care locuiesc a fost debransat de la reteau de energie elecrica, din cauza datoriilor foarte mari catre Electrica acumulate de locatari, care ajungeau, la finele anului, la aproximativ un miliard de lei. Acum ei sunt hotarati sa plateasca, dar ar prefera sa faca acest lucru esalonat, deoarece sumele datorate furnizorului de energie electrica sunt foarte mari. Primarul municipiului Galati, Dumitru Nicolae, a precizat ca cei care nu au datorii, desi putini la numar, vor fi rebransati la noua retea individuala. (Erik Hoosz)

Targu-Mures - Militari prinsi la braconaj cu mitraliera

Doi militari de la Brigada VI Tancuri Targu-Mures sunt cercetati pentru braconaj, dupa ce au plecat la vanatoare ilegal cu armament si munitie de razboi. Plutonierul major Mihail Liviu Pui (45 de ani) si sergentul major Emilian David (34 ani) au fost prinsi de paznici si de politisti pe domeniul de vanatoare Campenita in timp ce impuscau vanat. La vederea oamenilor legii, suspectii s-au urcat intr-un Oltcit, incercand sa fuga. Politistii au urmarit masina, au blocat-o si i-au retinut pe fugari. In masina a fost gasit un pistol mitraliera cu 13 cartuse, plus unul pe teava. Conducerea unitatii militare a demarat o ancheta interna. (Ion Alexandru)

Tupeu - Jaf pe liniile RATB preorasenesti

Aseara, mai multe persoane ne-au sesizat la redactie faptul ca pe linia autobuzului 460, care face legatura intre orasul Buftea si Bucuresti, mai multi tigani ii jefuiesc efectiv pe calatori. Totul se consuma pe raza comunei Mogosoaia. Patru sau cinci persoane, tigani, se urca in autobuz la statia Primaria Mogosoaia si inarmati cu cutite, boxuri si bate trec la talharirea calatorilor. Hotii coboara cu prada in statia Mogosoaia Lac. Cei care se opun sunt batuti chiar in autobuz. Soferii sunt si ei terorizati de actiunile tiganilor. (Eduard Pascu)

Proteste - Basarabenii vor sa voteze

Elevii si studentii din Republica Moldova, aflati la studii in Romania protesteaza impotriva deciziei Comisiei Electorale Centrale de la Chisinau conform careia pe teritoriul tarii noastre va fi deschisa doar o sectie de votare pentru alegerile de la 6 martie. "Mentionam ca in Romania, in prezent, se afla peste 15.000 de elevi si studenti precum si zeci de mii de cetateni moldoveni aflati la munca. Potrivit Codului Electoral al Republicii Moldova, o sectie de votare poate sa deserveasca doar cel mult 3.000 de persoane. Pana in prezent, autoritatile de la Chisinau incalca grav dreptul constitutional al cetatenilor statului moldovean, plecati peste hotare, in ceea ce priveste libertatea de a alege", se spune in Scrisoarea Deschisa adresata Ambasadei Republicii Moldova in Romania, Ministerului Afacerilor Externe din Romania, dar si Curtii Europene a Drepturilor Omului. (A.O.P.)
×
Subiecte în articol: observator romania