x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România în cinci minute

România în cinci minute

01 Iul 2008   •   00:00
România în cinci minute

SĂRBĂTOARE. Procurorul general, Laura Codruţa Kovesi, a sărbătorit ieri Ziua Magistratului, avînd ca invitaţi speciali procurorii care s-au pensionat în ultimul an. Din 50 de persoane pensionate au fost prezente 20. Au fost prezenţi vicepreşedintele CSM, Graţiana Isac, şi membri ai Secţiei pentru procurori din consiliu.



SĂRBĂTOARE. Procurorul general, Laura Codruţa Kovesi, a sărbătorit ieri Ziua Magistratului, avînd ca invitaţi speciali procurorii care s-au pensionat în ultimul an. Din 50 de persoane pensionate au fost prezente 20. Au fost prezenţi vicepreşedintele CSM, Graţiana Isac, şi membri ai Secţiei pentru procurori din consiliu. (V.F.)

19:05 – DECIZIE
TINU – IUCINU.
Familia Tinu a pierdut ieri la Curtea de Apel şi contestaţia în anulare în cazul recunoaşterii lui Andrei Iucinu ca fiu al lui Tinu.
NOU. De azi, Transfăgărăşanul este deschis circulaţiei publice pînă la 1 noiembrie. Oamenii sînt rugaţi să evite locurile cu căderi de pietre.

19:10 - INCENDIU
REŢINERE
. Poliţiştii bucureşteni au prins ieri un italian căutat de autorităţile din Peninsulă, condamnat la cinci ani de închisoare pentru participare la o organizaţie criminală de tip mafiot. Ignazio N. a fost prezentat Parchetului de pe lîngă Curtea de Apel, care a dispus reţinerea lui pentru 24 de ore.
NUMIRE.
Al patrulea post de secretar de stat la Ministerul Justiţiei (MJ) a fost ocupat de procurorul Sorin Stănescu, 60 de ani, fost ministru al Tineretului şi Sportului în Guvernul CDR. Procuror la Parchetul General, acesta a fost numit ieri la MJ prin decizia premierului Călin Popescu Tăriceanu.
PRAHOVA. Spaimă printre măicuţe, ieri-dimineaţă, la Mănăstirea Ghighiu. Un incendiu a izbucnit la o chilie din cauza unei improvizaţii, spun pompierii, la sistemul electric. În momentul în care au izbucnit flăcările, măicuţele erau la slujbă. Din fericire, vîlvătaia a fost observată la timp.


PERMISE AUTO: Examen pe computer pentru şoferi
Schimbări radicale la Poliţia judeţului Argeş, unde nu s-a mai dat nici un examen de la declanşarea scandalului mitei pentru permisele auto. Începînd chiar de astăzi, acest examen se va susţine numai cu ajutorul computerului. Vor fi 1.000 de întrebări din care calculatorul va extrage aleatoriu un set. Sistemul va fi implementat apoi la nivel naţional. (Mara Răducanu)


DEPĂŞIRE RISCANTĂ - Accident în lanţ la intrarea în Ploieşti
Un accident rutier în care au fost implicate trei maşini s-a petrecut ieri pe Drumul Judeţean 101 D, care face legătura între DN1 şi intrarea în Ploieşti dinspre Bucureşti, o persoană fiind rănită. S-a stabilit că şoferul unei autoutilitare Ford Tranzit a intrat într-o depăşire riscantă, iar în momentul în care a vrut să revină pe banda sa de mers a acroşat un autoturism Hyundai.

PLÎNGERI PENALE - Ludovic Orban, chemat la Parchet
Ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, a fost ieri la Parchetul General, răspunzînd invitaţiei procurorilor, în legătură cu un dosar penal. Ludovic Orban ne-a precizat: "Am fost chemat în legătură cu o plîngere penală formulată în aprilie-mai 2005 de UCECOM împotriva mea şi a mai multor directori din Primăria Capitalei, pentru că am semnat, ca viceprimar, un protocol între Primărie şi una dintre cooperativele din cadrul UCECOM privind un spaţiu comercial de la parterul unui bloc. Mă întreb de ce iese dosarul ăsta chiar acum?". (V.F.)

BUCUREŞTI - Copiii pot intra gratis la ştrand
Copiii cu vîrste pînă la 10 ani au acces gratuit pe ştrandurile administrate de municipalitate, începînd de ieri, conform dispoziţiei date de primarul Sorin Oprescu. Micuţii vor putea beneficia de gratuitate pe ştrandurile Ciurel, Giuleşti şi Berceni pînă la sfîrşitul vacanţei de vară. Efortul financiar va fi suportat din bugetul Administraţiei Lacuri, Parcuri şi Agrement. (M.A.C.)

DAN VOICULESCU - Cursuri de vară pentru copii talentaţi
O dată cu venirea vacanţei, Clubul de Excelenţă Dan Voiculescu lansează un program de vară pentru membrii clubului şi nu numai. Începînd cu luna iulie, copiii din cadrul celor cinci departamente ale clubului vor avea un program special. Clubul de Excelenţă îşi deschide porţile pe parcursul verii şi acelora care nu au avut ocazia de a avea un profesor în domeniul în care au aptitudini deosebite. Cei interesaţi, cu vîrsta cuprinsă între 10 şi 14 ani, pot aplica online, accesînd site-ul www.fudv.ro şi completînd o cerere în acest sens. Data pînă la care se pot face aplicaţii este 7 iulie 2008.

ALEGERI LOCALE - Rababoc cîştigă la Ştefăneşti – Ilfov
Anghel Rababoc (PNG) a cîştigat alegerile pentru Primăria comunei ilfovene Ştefăneştii de Jos, obţinînd 1.848 de voturi, în timp ce contracandidatul său, Aurel Pîrvu (PSD), a obţinut 1.745 de voturi, a anunţat ieri Biroul Electoral Central (BEC). De asemenea, potrivit Biroului Electoral Central, la Poieni a fost declarat ales candidatul Ion Dincă (PD-L), care a obţinut 924 de voturi, la Arcani primăria a fost cîştigată de Vasile Popescu (PNG), cu 476 de voturi, iar cea din Sascut, de către candidatul PIN Cristinel-Costel Bostan, acesta obţinînd 2.980 de voturi.

ACCIDENT TÎNCĂBEŞTI - Tînărul internat în spital a decedat
Duminică seară a murit la Spitalul Floreasca şi tînărul rănit în accidentul provocat miercuri de camionul care circula cu bena ridicată pe Drumul Naţional 1. Atunci, o pasarelă pietonală a căzut peste o maşină după ce a fost acroşată de un camion care în mod normal nu ar fi avut dreptul să circule pe DN 1, conform prevederilor rutiere. În accident a murit pe loc o femeie aflată la volanul unui autoturism, în timp ce doi pasageri, un bărbat şi o femeie, au ajuns în stare gravă la spital. Ancheta privind starea tehnică a pasarelei este în desfăşurare.

DOSARUL NĂSTASE - Patronul Eurografica este urmărit penal

Cristian Vasile, patronul Eurografica, este urmărit penal de procurorii DNA, în acelaşi dosar în care este anchetat şi Adrian Năstase, în calitatea lui de fost preşedinte al PSD, în legătură cu finanţarea campaniei electorale din 2004. Potrivit unor surse judiciare, Cristian Vasile este acuzat de complicitate la abuz în serviciu. În acest dosar, anchetatorii cercetează modul în care s-a desfăşurat concursul "Trofeul Calităţii în Construcţii", în organizarea căruia a fost implicat fostul şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii, Irina Jianu. (Violeta Fotache)

SENAT - Demisie cu înjurături Senatorul PRM Petru Stan
şi-a atras ieri din partea preşedintelui PRM, Corneliu Vadim Tudor, o rafală de jigniri în plenul Senatului, cînd şi-a anunţat demisia din grupul parlamentar al partidului. Deranjat de gestul fostului coleg, Vadim s-a dus la tribună şi l-a acuzat pe Stan de lipsă de caracter pentru că nu şi-a dat demisia şi din Senat. "Uitaţi-vă la el cum arată, are peste 100 de ani, cine îl mai bagă pe el în Parlament? Cine ştie cu ce a fost cumpărat de alt partid! Să-ţi fie ruşine obrazului, ai dat cinstea pe ruşine", i-a mai spus Vadim lui Stan în hohotele de rîs ale celor din jur. (D.P.)

TRANSPORT PRIVAT - RATB rămîne doar în Capitală
Autobuzele RATB care circulă între Bucureşti şi Ilfov, dar şi pe traseele preorăşeneşti nu vor mai circula de astăzi, iar transportul călătorilor pe rutele respective va fi asigurat de firme private. Decizia ca trasportul public să fie oprit pe rutele respective a fost necesară, deoarece transportatorii privaţi de pe traseele preorăşeneşti, care au câştigat licitaţiile în februarie 2008, au acţionat în judecată RATB pentru concurenţă neloială, dar şi pentru că, la data intrării în vigoare a protocolului, fostul Consiliu Judeţean Ilfov nu şi-a îndeplinit obligaţiile de plată.

CREATIVITATE - O lună în atelier
Muzeul Ţăranului Român din Capitală organizează începînd de astăzi, pe toată durata lunii iulie, un atelier de creativitate dedicat celor cu vîrste între şapte şi optsprezece ani. Cursurile din program urmăresc să dea frîu liber creativităţii şi cuprind fotografie, ceramică, audiţii muzicale, lecţii de ecologie, poveşti, desen, croit, ţesut, ateliere de hîrtie manuală sau de construit instrumente muzicale. (Ionuţ Răduică)

×
Subiecte în articol: observator