x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romănia in cinci minute

Romănia in cinci minute

31 Iul 2007   •   00:00
Romănia in cinci minute

Un incendiu puternic a afectat ieri o casă din localitatea maramureşeană Finteşu Mic, acolo unde ploaia aşteptată de săteni a venit cu foarte puţină apă şi cu multe pagube.



MARAMUREŞ. Un incendiu puternic a afectat ieri o casă din localitatea maramureşeană Finteşu Mic, acolo unde ploaia aşteptată de săteni a venit cu foarte puţină apă şi cu multe pagube. Deşi sătenii au sărit să stingă incendiul, care a fost provocat de un fulger, lipsa apei i-a impiedicat.

16:38 - AVIAŢIE UTILITARĂ
SIBIU.
Complexul ASTRA a scos de sub tipar primul "Abecedar şi dicţionar etimologic" din Europa, dedicat copiilor intre 6 şi 11 ani.
TIMIŞOARA. Elicopterele utilitare aflate in dotarea Aviaţiei Utilitare Timişoara trebuie casate, pentru că şi-au incheiat orele de zbor.


16:43 - PREŞEDINŢIE
INAUGURARE.
Federaţia Comunităţilor Evreieşti din Romănia şi Comunitatea Evreilor din Bucureşti reinaugurează Sinagoga Mare din Capitală, după o restaurare exterioară. Restaurarea acestui edificiu al cultului mozaic, situat pe Str. Adamache nr. 11, a avut loc anul acesta.
DECRET. Preşedintele Traian Băsescu a semnat decretele de revocare a lui Zsolt Nagy din funcţia de ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei şi de numire in acest post a lui Iuliu Winkler, informează Administraţia prezidenţială. Momentul la care Winkler va depune jurămăntul nu a fost precizat.


DUPĂ CANICULĂ - Romănia, in sezonul incendiilor
Sute de hectare de pădure şi vegetaţie au fost mistuite de flăcări in mai multe zone din ţară. Mari probleme sunt in apropierea Parcului naţional Domogled, unde pompierii au intervinit cu greutate. Un alt incendiu de proporţii este cel din Munţii Orăştiei, la graniţa dintre judeţele Alba şi Hunedoara. Tot ieri, un incendiu a izbucnit in zona Autostrăzii Bucureşti-Piteşti. Circulaţia rutieră pe autostradă nu a fost afectată.


MASIVUL CEAHLĂU - Viperele negre s-au inmulţit excesiv
Salvamontiştii nemţeni avertizează că temperaturile ridicate din ultimele luni au favorizat inmulţirea fără precedent a viperelor negre in Masivul Ceahlău, iar cuiburi de vipere au fost semnalate in preajma unora dintre cele mai circulate trasee din acest masiv, transmite Mediafax. Ei recomandă turiştilor maximă prudenţă in timpul ascensiunilor montane.


CRIZĂ - Numărul de roviniete, mult sub cerere
Livrările de roviniete sunt sub cerere după ce o firmă participantă la licitaţia pentru tipărirea acestora a depus o contestaţie, situaţia urmănd să revină la normal in cel mult o săptămănă, a declarat pentru Mediafax directorul general al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri (CNAD), Mihai Grecu. Referitor la situaţia din vama Nădlac, unde se formează cozi la sensul de intrare in ţară, deoarece există un singur angajat care vinde roviniete, şeful CNAD spune că personalul va fi suplimentat.


CAZUL ZAMBACCIAN - Egalitatea in faţa legii, incălcată
Curtea Constituţională a considerat că urmărirea penală a fostului prim-ministru Adrian Năstase in cazul Zambaccian, fără avizul prealabil, a incălcat pincipiul egalităţii in faţa legii. Potrivit deciziei Curţii, diferenţele făcute de lege intre actualii şi foştii membri ai Executivului au la bază criterii "aleatorii", care ţin doar de momentul declanşării anchetei, in timpul sau după exercitarea mandatului. Pe baza acestei hotărări, instanţa supremă ar putea trimite cazul inapoi la DNA.


IAŞI - Protest pe acoperişul penitenciarului
Doi deţinuţi, condamnaţi la 20 de ani de inchisoare pentru crimă şi, respectiv, la 19 ani pentru tălhărie şi viol, au protestat de duminică şi pănă ieri după-amiază pe acoperişul Penitenciarului de Maximă Siguranţă de la Iaşi, reclamănd condiţiile din inchisoare, transmite Mediafax. Duminică seară, profitănd de neatenţia paznicilor, deţinuţii au spart un lacăt, au escaladat un gard, apoi s-au căţărat pe un bloc de detenţie. Cei doi au renunţat la protest ieri după-amiază la insistenţele gardienilor.


SUCEAVA - Primar amendat de veterinari
Primarul oraşului Vicovu de Sus, Gheorghe Schipor, a fost amendat, după ce inspectorii veterinari au găsit in piaţa din oraş persoane care comercializau carne ilegal şi in condiţii improprii, transmite Rompres. DSV a mai dispus inchiderea halei de carne din tărgul din Vicovu de Sus şi sancţionarea primarului oraşului cu 1.000 de lei, pentru că a permis comercializarea in spaţii neautorizate. De asemenea, s-a dispus amenajarea spaţiului pentru comercializarea cărnii şi obţinerea autorizării sanitar-veterinare a acestui spaţiu. (Nicu Amurăriţei)


DEMERS PC - Videanu, reclamat la Mantale
Consilierul general al PC, Octavian Petrovici, a depus ieri la Prefectura Bucureştiului, instituţie condusă de Mioara Mantale (foto), o sesizare referitoare la procedurile urmate de primarul Videanu cu privire la concediul restant din 2006. Petrovici cere să se constate dacă Videanu a incălcat legea cănd şi-a luat zile din concediul de anul trecut luna aceasta, deşi nu era vorba de "un caz excepţional", şi fără a cere aprobarea CGMB, aşa cum prevede Ordonanţa 80/2003 privind concediul de odihnă al primarilor, viceprimarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene.

×
Subiecte în articol: observator