x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România, inclusă în arhiva digitală online a Primului Razboi Mondial

România, inclusă în arhiva digitală online a Primului Razboi Mondial

de Alexandru Radescu    |    11 Sep 2013   •   18:58
România, inclusă în arhiva digitală online a Primului Razboi Mondial
Sursa foto: Europeana 1914

În 2011, mai multe instituţii europene au lansat uriaşul proiect digital “Europeana” (www.europeana1914-1918.eu), o arhivă online a Primului Război Mondial. Momentul culminant este anul 2014, atunci când se vor împlini 100 de ani de la declanşarea teribilei Conflagraţii Mondiale.

La acea dată semnalam faptul că România nu este inclusă în acest proiect, nicio instituţie de pe la noi nefiind trecută la parteneri (bliblioteci din diverse ţări de pe continent). Aflăm acum cu bucurie că România va devenit partener al proiectului Europeana 1914-1918, prin intermediul Bibliotecii Academiei Române din Bucureşti şi al Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga” Cluj. Mai multe detalii în curând.

De asemenea, persoanele care posedă documente din perioada Războiului, în format digital, le pot trimite la o adresă indicata pe site.

La sectiunea “explore' de pe site pot fi căutate documente deja încarcate: cărţi, ziare, jurnale de tranşee, manuscrise, corespondenţă de război, fotografii, afişe, hărţi, manifeste de propagandă, lucrări religioase, medalii si monede etc.

Iniţiatori si coordonatori ai proiectului sunt Oxford University, Biblioteca Naţionala Germană sI Arhiva Digitală Europeana. 

Există şi un cont de Facebook al proiectului: www.facebook.com/Europeana.

×