x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România preia preşedinţia anuală a Grupului Director al Batalionului multinaţional de geniu „Tisa”

România preia preşedinţia anuală a Grupului Director al Batalionului multinaţional de geniu „Tisa”

13 Ian 2016   •   19:00
România preia preşedinţia anuală a Grupului Director al Batalionului multinaţional de geniu „Tisa”
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images

România va prelua de la Ungaria, în cadrul unei ceremonii care va avea loc joi, 14 ianuarie, la Budapesta, preşedinţia anuală a Grupului Director al Batalionului multinaţional de geniu „TISA”, iniţiativă regională la care mai participă Slovacia şi Ucraina.

Ţara noastră va deţine preşedinţia pe durata anului 2016, urmând să organizeze mai multe reuniuni la nivel de experţi şi ale Grupului Director, dar şi exerciţiul multinaţional „BLONDE AVALANCHE 2016”, la care vor participa structuri de geniu din cele patru state membre.

Printre priorităţile României, la preşedinţia Grupului Director, se numără creşterea vizibilităţii iniţiativei şi promovarea politicii „uşilor deschise” pentru atragerea unor noi membri şi continuarea demersurilor pentru extinderea zonei de responsabilitate a Batalionului multinaţional de geniu „TISA”. De asemenea, se urmăreşte îmbunătăţirea procedurilor de operare în scopul realizării unei mai bune coordonări în cadrul iniţiativei şi organizarea, în condiţii optime, a exerciţiului „BLONDE AVALANCHE 2016”.

La ceremonia din Ungaria va lua parte o delegaţie a Statului Major General, condusă de generalul-maior Cristinel CERNEA, locţiitorul pentru operaţii şi instrucţie al şefului SMG.

La întâlnirea trilaterală a miniştrilor apărării din România, Ucraina şi Ungaria, care a avut loc la Ujgorod pe data de 15 ianuarie 1999, ministrul ucrainean a propus constituirea unei unităţi multinaţionale de geniu în zona Tisei, în scopul participării la operaţiuni internaţionale de menţinere a păcii şi umanitare, dar şi pentru limitarea şi înlăturarea efectelor unor calamităţi produse în zona de responsabilitate. Ulterior, Slovacia s-a raliat Iniţiativei Tisa, iar Acordul interguvernamental dintre cele patru state privind înfiinţarea Batalionului multinaţional de geniu „TISA” a fost semnat la 18 ianuarie 2002.

Obiectivele iniţiativei sunt, printre altele, dezvoltarea cooperării - ca parte a eforturilor regionale pe linia creşterii încrederii, flexibilităţii şi interoperabilităţii, accentuarea importanţei relaţiilor militare multilaterale pentru întărirea păcii şi stabilităţii în Europa, angajarea batalionului în misiuni umanitare.

Preşedinţia iniţiativei este deţinută pentru un an, prin rotaţie, de către ţările membre, în ordine alfabetică, după denumirea în limba engleză, iar organele de conducere sunt Grupul Director şi Grupul multinaţional de lucru. Structura de comandă şi control cuprinde un comandament multinaţional şi câte o companie de geniu din fiecare ţară participantă. România a deţiunt preşedinţia iniţiativei în anii 2004, 2008 şi 2012. Batalionul desfăşoară exerciţii de pregătire în comun o dată pe an, pe teritoriul fiecăreia dintre părţi, prin rotaţie, denumirea generică a acestora fiind „BLONDE AVALANCHE”.

×