x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România s-ar putea confrunta cu falimente ale fermelor de sturioni, susține președintele Patronatului Peștelui

România s-ar putea confrunta cu falimente ale fermelor de sturioni, susține președintele Patronatului Peștelui

25 Oct 2013   •   17:24
România s-ar putea confrunta cu falimente ale fermelor de sturioni, susține președintele Patronatului Peștelui

România s-ar putea confrunta cu falimente ale fermelor de sturioni pentru că aceasta este o afacere care aduce încasări abia la 10 ani după investiţia iniţială, iar prețul la care proprietarii speră să vândă kilogramul de icre negre este mai mare ca al competitorilor din alte ţări, a declarat Gheorghe Ștefan, președintele Patronatului Peștelui din România, informează agerpres.ro.

"Fermele care au investit în sturioni trebuie să fie foarte atente pentru că ei cresc un pește care îți dă produsul după 10 ani. 10 ani să ai un business în care dai furaje, plătești salarii și toate costurile și nu ai nimic... De asta toate fermele din Vestul Europei pe care eu le-am văzut erau proprietatea băncilor pentru că toți proprietarii au dat faliment. Nu au rezistat cei 10 ani să obțină prima producție și astfel băncile nu au avut încotro și s-au ales cu fermele de sturioni", a spus Gheorghe Ștefan, într-un seminar organizat în cadrul târgului CARNEXPO 2013.

Acesta a precizat că în ultimii 6 ani s-au depus mult mai multe proiecte de înființare de ferme de sturioni decât există în toată Europa de Vest.

"Aici trag un semnal de alarmă. Eu în ultimii 15 ani am participat la toate târgurile de produse din pește, și la Boston în America și la Bruxelles. Dacă acum 10-15 ani era doi mari și lați dealeri de caviar, în ultimii 3 ani au apărut cel puțin 10 din care 8 sunt chinezi și mă uitam pe studiile de fezabilitate ale proiectelor depuse de crescătorii de sturioni pentru înființare de ferme în România. Ei și-au trecut în planul financiar că vor vinde caviarul la fermă cu 1000 de euro. S-o creadă ei! Chinezii vând la târguri cu 150-200 de euro kg de caviar. E clar că vor fi falimente pe capete. Este foarte necesar ca noi să ne unim, să informăm foarte bine pe fiecare fermier și fiecare procesator să știm ce avem de făcut, să nu ne dezvoltăm haotic", a mai spus Gheorghe Ștefan.

×
Subiecte în articol: icre negre caviar sturioni ferme sturioni