Dependenţa de jocuri de noroc este o problemă reală, recunoscută la nivel internaţional. Iar în România există o platformă online menită să îi ajute pe cei care se confruntă cu această problemă. Se numeşte “Joc Responsabil” şi este susţinută de psihologi şi psihiatri din întreaga ţară. Există, de asemenea, şi o linie telefonică gratuită, 0800 800 099 la care pot suna cei care cred că au o problemă. Psihologii spun că dependenţa este considerată o boală cronică, iar vindecarea vine după 2 ani de abstinenţă.
Românii pierd anual circa 400 milioane de euro la păcănele şi încă 100 la pariuri.
“ Jucătorii compulsivi nu se pot controla de la dorinţa de a juca, chiar dacă ştiu că aceste activităţi le fac rău lor şi apropiaţilor. Ei continuă să joace, indiferent dacă pierd sau câştigă, dacă sunt fără bani sau bogaţi, fericiţi sau depresivi”, spune psihologul Gabriela Minescu.
Tratamentul implică consiliere, psihoterapie, autoajutorul, susţinerea oferită de partener şi de către cei din jur, uneori chiar şi medicaţia. Intervenţia, explică pshiologul Gabriela Minescu, se face pe 3 componente:
1.tratamentul dependenţei psihice de comportamentul de joc, care este foarte asemănător cu tratamentul dependenţei de substanţe.
2.managementul datoriilor, o componentă foarte importantă, pentru că mulţi jucători raţionalizează continuarea jocului prin dorinţa de a plăti datoriile deja făcute. Şi de aici o spirală care duce de fapt la creşterea datoriilor
3.managementul finanţelor personale, care se referă la crearea unui sistem prin care, o perioadă, persoana care are o problemă de joc, nu va avea acces la bani. În primele etape ale tratamentului, a avea acces la bani este, pentru un jucător, o situaţie similară cu a unui dependent de heroină, care are un plic de drog în buzunar.