x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Românii vor putea vinde energie "verde"

Românii vor putea vinde energie "verde"

de Alexandru Nastase    |    19 Aug 2010   •   00:00

Românii care îşi instalează în folos propriu eoliene sau panouri solare cu o capacitate de sub 1 MW şi-ar putea vinde surplusul de energie la reţeaua naţională, potrivit noii versiuni a Legii 220/2008 privind promovarea energiei din surse regenerabile.

Noua legislaţie, intrată în vigoare de la 9 iulie, prevede posibilitatea ca distribuitorii locali de energie să preia energia furnizată de micii producători, urmând ca ANRE să stabilească preţul. Potrivit greenreport.ro, noua versiune a Legii 220 este însă în unele locuri contradictorie şi conţine o exprimare neclară. Astfel, arată legea, "persoanele fizice ce deţin unităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu putere instalată sub 1 MW pe loc de consum, precum şi autorităţile publice care deţin capacităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile realizate, parţial sau total, din fonduri structurale pot beneficia din partea furnizorilor cu care au contract de furnizare a energiei electrice, la cerere, de serviciul de regularizare, financiară şi/sau cantitativă, între energia livrată şi energia consumată din reţea, conform unei metodologii elaborate de ANRE, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi".

Cu alte cuvinte, rămâne exclusiv la latitudinea distribuitorului de energie dacă acceptă sau nu această formulă. Totodată, paragraful sugerează că numai acele autorităţi publice care-şi instalează echipamente verzi finanţate prin fonduri structurale au dreptul să încheie această înţelegere, prevedere menită să descurajeze iniţiative locale independente de banii europeni.
Deşi investitorii din domeniu aşteaptă de mai bine de doi ani această lege, prevederile ei vor fi aplicate abia spre sfârşitul anului, după elaborarea legislaţiei secundare şi după avizul Comisiei Europene.

×
Subiecte în articol: verde!