x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romplumb poluează peste limitele admise

Romplumb poluează peste limitele admise

de Alexandru Nastase    |    05 Iul 2007   •   00:00
Romplumb poluează peste limitele admise

Autorităţile de mediu se iau din nou de intreprinderea Romplumb din Baia Mare, pe care o acuză că nu face nimic pentru a reduce cantitatea de noxe eliberate in aer. Inspectorii Gărzii de Mediu ameninţă că vor inchide fabrica dacă nu se va remedia situaţia.


Autorităţile de mediu se iau din nou de intreprinderea Romplumb din Baia Mare, pe care o acuză că nu face nimic pentru a reduce cantitatea de noxe eliberate in aer. Inspectorii Gărzii de Mediu ameninţă că vor inchide fabrica dacă nu se va remedia situaţia.


Potrivit Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile, Romplumb Baia Mare a depăşit in luna iunie valoarea maximă admisă a indicatorului de poluare cu plumb, pulberile toxice imprăştiindu-se pe suprafeţe de peste un kilometru in zona oraşului Baia Mare. Gradul maxim de poluare s-a inregistrat in perioada 27-30 iunie, cănd emisiile Combinatului Romplumb au fost de patru ori mai mari decăt valoarea maximă admisă a indicatorului de poluare cu plumb, informează Ministerul Mediului.


PROCESE IN INSTANŢĂ. Analizele au fost realizate de Agenţia de Protecţia Mediului (APM) Maramureş, care a constatat că poluarea s-a produs din cauza unor dereglări tehnologice şi opriri sporadice ale instalaţiilor de topire şi aglomerare. Potrivit sursei citate, valoarea maximă admisă la degajarea in atmosferă a reziduurilor de plumb este de cinci miligrame pentru un metru cub, in timp ce pentru dioxidul de sulf (SO2) valoarea nu trebuie să depăşească două miligrame pentru un metru cub. "Acest nivel de poluare este uzual pentru Romplumb, care a inregistrat depăşiri şi de 20-30 de ori ale valorii indicatorului de poluare cu plumb", a declarat pentru agenţia Rompres Călin Crişan, comisarul-şef al Comisariatului Judeţean Maramureş, din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu. Acesta a explicat că in prezent există trei procese pe rol intentate de GNM societăţii Romplumb, pentru neplata unor amenzi cu valori cuprinse intre 70.000 şi 100.000 de lei. "Instalaţia cu care operează Romplumb datează din 1854, iar modernizările care s-au făcut sunt minore, cu toate că Guvernul a alocat atăt in 2006, căt şi in 2007, prin două hotărări de Guvern, aproximativ 34 de milioane de lei pentru ecologizarea producţiei de la societatea din Baia Mare", a spus reprezentantul GNM.


INVESTIŢII. Din cele 6,6 milioane de lei pe care conducerea combinatului s-a angajat să ii investească in mediu in anul 2006, au fost achiziţionaţi numai 100 de saci de filtru de pulberi, acţiune care poate fi considerată investiţie de mediu, acuză Garda de Mediu. In rest, au fost reabilitate clădiri, au fost efectuate zugrăveli, insă acestea nu pot fi considerate investiţii de mediu. Pentru anul acesta, societatea şi-a propus să facă investiţii in valoare de 7,1 milioane RON, insă nu a specificat in ce domeniu.


PROBLEME. Potrivit autorităţilor de mediu, calitatea aerului in zona Baia Mare a fost şi este afectată considerabil de emisiile de pulberi cu conţinut de plumb, cadmiu şi dioxid de sulf. In unele zone, concentraţia de plumb din aer este de 10 mai mare decăt limita admisă, insă sunt şi situaţii unde depăşirea este de 17 ori mai mare. Această situaţie este determinată de uzura fizică şi morală a utilajelor din dotare. Mai mult, instalaţia de la Combinatul Romplumb fiind foarte veche, este foarte greu să se conformeze.

×
Subiecte în articol: verde! mediu Baia Mare romplumb