x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Roşca Stănescu: ANI mi-a făcut un dar

Roşca Stănescu: ANI mi-a făcut un dar

11 Feb 2013   •   15:21
Roşca Stănescu: ANI mi-a făcut un dar

Un inspector. De integritate. O doamna. Magdalena Mihaila. A sosit prin posta. Chiar azi. Sub forma unei adrese oficiale.

“Draga de ANI”, cum alinta domnul Traian Basescu Agentia Nationala de Integritate, atunci cand vorbea cu Monica Macovei, ma instiinteaza, prin inspectorul de integritate Magdalena Mihaila, ca s-a declansat ceva. Ce anume? “Evaluarea declaratiilor dumneavoastra de avere”. Exista, in acest sens, o “lucrare”. Din data de 4 februarie 2013. Atunci s-a declansat “evaluarea”. Cam asta este tot ce stiu si declar. Pentru ca, in rest, “draga de ANI” imi aduce la cunostinta ca “puteti prezenta un punct de vedere, documente justificative sau orice alte informatii pe care le considetati necesare, in vederea clarificarii aspectelor semnalate in lucrare”. Numai ca, in “lucrare”, nu e semnalat niciun “aspect”. Mai pot, daca doresc, sa ma prezint personal, cu sau fara un avocat, ori pot sa-i scriu o recomandata doamnei inspector. As face asta cu placere, dar nu stiu ce sa scriu in recomandata. Iar daca ma prezint in carne si oase, “cu sau fara avocat”, habar nu am ce as putea sa-i spun. Pentru ca doamna de la ANI nu ma intreaba nimic.

Si, in fine, ma mai informeaza ca “pe parcursul desfasurarii evaluarii”, inspectorul de integritate poate solicita tuturor institutiilor si autoritatilor publice, altor persoane juridice de drept public sau privat, precum si persoanelor fizice, documentele si informatiile necesare desfasurarii activitatii de evaluare”. Carevasazica, DNA da drumul la dulai. Voi fi urmarit si invesitgat pe toate caile. Parca pana acum nu fost urmarit si investigat nonstop? Voi fi, asadar, pus pe cantar. Si masurat. Pe verticala, pe orizontala si pe diagonala. In incheiere, doamna Mihaila imi comunica faptul ca imi va transmite o noua informare inainte de intocmirea raportului de evaluare. Oare si noua evaluare va fi la fel de eliptica? Traiesc, incepand de azi, in plin mister. Si in plin suspans.

Pana acum, am scris vrute si nevrute despre ANI. Am mers atat de departe incat mi-am permis, deseori, sa-i critic activitatea. Mai mult chiar, am afirmat ca ANI este un experiment. Facut pe Romania si ca nu are niciun sens sa existe. Cu atat mai mult cu cat deseori s-a transformat intr-un instrument politic. Am avut si o plangere penala din partea ANI, pe vremea cand institutia era condusa de un domn, Catalin Macovei, intre timp retras in centrala. Acesta se invelise in fire si microfoane, imi solicitase o intalnire, ma inregistrase si confectionase un fel de stenograma in care apareau lucruri pe care le-am spus, aranjate asa cum a crezut domnul Macovei ca ar putea produce un efect mai mare. Se intampla chiar inainte de finala dezbaterii prezidentiale si numai bine am fost scos din circuit cateva zile, la momentul potrivit. Plangerea penala a domnului Macovei a fost solutionata in sensul ca procurorii au ajuns la concluzia ca nu as fi comis vreo fapta penala. I-am facut si eu acestuia o plangere penala care, insa, nu a fost solutionata. Sta la sertar.

Asa ca ANI ar avea toate motivele sa ma prajeasca. Si, probabil fiindca nu a descoperit inca nimic, doamna inspector care mi-a fost data in dar cauta asa, in general. Poate, poate.

Pana acum, ANI a facut spectacol public din investigatiile institutiei. A transmis “pe surse” vrute si nevrute despre adversarii presedintelui Traian Basescu. Si, pentru credibilitate, s-a mai poticnit si in doi, trei ai regimului, cazuti in dizgratie. Dar nu-mi amintesc ca vreun politician investigat de ANI sa fi facut publice, pas cu pas, toate “evaluarile” institutiei. Ei bine, intrucat eu am observat ca nu este respectata clauza de confidentialiltate, am luat decizia de a face demersul ANI in ceea ce ma priveste absolut transparent.

In speranta ca ceea ce ofer opiniei publice este cat de cat interesant, public integral scrisoarea ANI – mai putin adresa mea si numarul de telefon al doamnei inspector Magdalena Mihaila. Si voi face la fel si de acum inainte.


Scrisoare deschisa catre ANI
Inspectia de integritate
Doamnei inspector MIHAILA MAGDALENA
       
Confirm public primirea adresei Dvs. nr.6363/G/II/07.02.2013. Fata de lipsa de sens si de logica a unei asemenea comunicari (prin care nu comunicati nimic) rezulta ca ati expediat adresa pentru a-mi aminti de existenta institutiei din care faceti parte. Ca un fel de amenintare. Efortul este zadarnic. Erati oricum datori sa verificati din oficiu Declaratia mea de avere si Declaratia mea de interese la inceperea mandatului de senator in Parlamentul Romaniei, eu nu am de ce sa ma tem intocmind acele 2 documente sincer, corect, iar participarea la verificare nu are in aceasta faza obiect. Inserarea unor formulari rutiniere care decurg din reglementarile existente, cum ar fi „s-a declansat evaluarea declaratiilor dumneavoastra de avere” (de ce pluralul?) nu poate sa-i impresioneze decat pe cei slabi de inger sau de constiinta.

Neavand cu ce „umple” comunicarea, ati reprodus in extenso articole din lege, inclusiv urmatorul pasaj: „Principiile dupa care se desfasoara activitatea de evaluare sunt legalitatea, confidentialitatea, impartialitatea, independenta operationala, celeritatea, buna administrare, dreptul la aparare, precum si prezumtia dobandirii licite a averii” (sublinierea va apartine). Imaginea deteriorata a activitatii institutiei din care faceti parte nu-mi permite naivitatea de a crede ca va tenteaza incalcarea lor. Daca le veti respecta, o veti face si sub perspectiva controlului judiciar imediat si a oprobriului civic. Unul singur dintre principiile enumerate va ramane la dispozitie sa-l incalcati sub acoperirea anonimatului: confidentialitatea. Ca sa va scutesc de un abuz inutil, iata, renunt de buna voie la beneficiul confidentialitatii si anunt eu public:  Atentie! S-a declansat evaluarea declaratiilor de avere si de interese depuse de Sorin Rosca Stanescu.

Ei si? Tocmai pentru a face asemenea verificari din oficiu, la inceputul exercitarii oricarei demnitati, exista ANI. Pentru aceasta inspectorii ei sunt platiti cu salarii exagerate din banul public.

Sorin Rosca Stanescu
11 februarie 2013

Sursa: Corectnews

×