x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Salariile profesorilor, în pixul lui Băsescu

Salariile profesorilor, în pixul lui Băsescu

de Veronica Micu    |    24 Oct 2008   •   00:00

Preşedintele Traian Băsescu i-a anunţat pe liderii sindicatelor din educaţie că astăzi, la ora 13.00, va face o declaraţie de presă în legătură cu problema majorării cu 50% a salariilor cadrelor didactice. Actul normativ care prevede majorarea salariilor a fost votat de Parlament, la iniţiativa PSD.




Săptămâna trecută, Curtea Constituţională a anunţat că actul normativ nu contravine legii fundamentale, provocându-i premierului Călin Popescu Tăriceanu „o reală surprindere” şi „o îngrijorare crescută”. Traian Băsescu a refuzat să facă în ultima perioadă vreo declaraţie în privinţa deciziei pe care o va lua în această privinţă. Însă, după ce Parlamentul a votat în unanimitate proiectul PSD, a anunţat că va promulga legea. Ulterior, surse din cadrul PNL au dezvăluit presei faptul că, după o discuţie cu premierul la începutul săptămânii trecute, şeful statului l-ar fi asigurat că va retrimite legea în Parlament.
Ieri, Ministerul Educaţiei a anunţat că salariile de bază din învăţământ se vor majora cu 9 la sută de la 1 octombrie, nu cu 50, aşa cum speră profesorii. Profesorii nu se mulţumesc însă cu atât şi ameninţă că în cazul în care nu vor primi cât le permite legea, adică o majorare de 50 la sută, vor declanşa proteste la nivel naţional şi vor întra în grevă generală în plină campanie electorală. Dacă preşedintele nu promulgă legea şi o va retrimite Legislativului, ea va trebui rediscutată de cele două camere ale Parlamentului. În condiţiile în care mai sunt doar 40 de zile până la alegeri şi parlamentarii vor pleca în campanie electorală de la 1 Noiembrie, activitatea legislativă va fi însă stopată. Dacă Traian Băsescu va promulga legea, premierul Călin Popescu Tăriceanu a anunţat că Guvernul va găsi mijloacele necesare să se opună acestei majorări care nu poate fi suportată de Buget şi care ar atrage după sine cereri de majorare a veniturilor din partea tuturor bugetarilor.

×
Subiecte în articol: romania