Ca rezultat al crizei, până la sfârşitul anului 2010, circa 90 de milioane de oameni riscă să ajungă sub pragul sărăciei extreme", se arată într-un comunicat remis Agenţiei Agerpres de către Comitetul de Dezvoltare (Development Committee - DC), organism de coordonare a poziţiilor Băncii Mondiale (BM) şi Fondului Monetar Internaţional (FMI).
DC a subliniat că economia mondială dă semnale de relansare, dar riscurile se menţin, iar în multe ţări creşte impactul crizei asupra săracilor şi a categoriilor dezavantajate. "Ca rezultat al crizei, până la sfârşitul anului 2010, circa 90 de milioane de oameni riscă să ajungă sub pragul sărăciei extreme".
Membrii DC, reuniţi luni la Istanbul, au apreciat reacţia viguroasă a Grupului BM, mai ales faptul că expunerea Băncii Internaţionale pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (IBRD) s-a triplat, ajungând la 33 miliarde USD în 2009, iar cel al International Development Association (asociaţia din cadrul BM dedicată sprijinirii celor mai sărace ţări - IDA) a atins nivelul istoric de 14 miliarde USD. IFC (International Finance Corporation), tot din cadrul BM, a realizat investiţii de 10,5 miliarde USD în cont propriu şi a mobilizat alte 4 miliarde USD prin iniţiative în domeniile comerţului internaţional, infrastructurii, microfinanţării şi capitalizării bancare. Ca atare, DC a subscris la strategia post-criză a BM, care va fi analizată la o întrunire ulterioară a Comitetului.
De asemenea, a fost apreciată dublarea capacităţii de împrumuturi concesionale pe termen mediu a FMI, care a ajuns la 17 miliarde USD. Membrii DC au încurajat BM să îşi utilizeze resursele existente, cu atât mai mult cu cât în următorii trei ani, IBRD va primi finanţări de la Grupul BM în sumă de 100 de miliarde USD.
După cum se arată în comunicat, membrii DC s-au angajat să asigure resursele de finanţare necesare BM pentru a face faţă provocărilor viitoare. În acest context, până în primăvara lui 2010 se va elabora o evaluare a nevoilor de creştere generală de capital a BM. IDA va trebui să aibă resursele necesare pentru finanţarea nevoilor ţărilor cu venituri mici în domeniile sănătăţii, educaţiei şi protecţiei sociale.
Din comunicatul DC rezultă că va fi reformat sistemul de cote de vot în cadrul BM, ţărilor în curs de dezvoltare şi celor în tranziţie urmând să le revină o cotă suplimentară de 3 la sută, care se adaugă creşterii de 1,46 la sută, acordată deja în prima etapă a acestei reforme a puterii de vot în cadrul BM.
Development Committee - DC este un forum al BM şi FMI, care facilitează atingerea consensului interguvernamental asupra problemelor de dezvoltare. DC a fost înfiinţat în 1974, iar denumirea iniţială a fost Joint Ministerial Committee of the Boards of Governors of the Bank and the Fund on the Transfer of Real Resources to Developing Countries (Comitetul Ministerial Mixt al Consiliului Guvernatorilor BM şi FMI pentru Transferul Resurselor Reale către Ţările în Curs de Dezvoltare).
Citește pe Antena3.ro