x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sărbătoare: Înălţarea Sfintei Cruci

Sărbătoare: Înălţarea Sfintei Cruci

de Luminita Ciobanu    |    14 Sep 2011   •   06:22

La 14 spetembrie, Biserica ortodoxa praznuieste Inaltarea Sfintei Cruci, cea mai veche sarbatoare inchinata lemnului sfant. La aceasta data sunt sarbatorite doua evenimente din istoria Sfintei Cruci. Cel dintai este aflarea Crucii pe care a fost rastignit Mantuitorul si inaltarea ei, solemna, in fata poporului, de catre episcopul Macarie al Ierusalimului, in anul 335, in Biserica Invierii. Dupa ce a primit botezul crestin de la Sf. Silvestru, Sf. Imparat Constantin cel Mare a staruit sa afle Mormantul lui Hristos sI Crucea pe care a fost rastignit Mantuitorul.

Dupa anul 71, Ierusalimul a fost ocupat de romani iar Mormantul Domnului sI locurile sfinte din Ierusalim au fost profanate sI acoperite cu pamant, ca sa nu mai fie cinstite de crestini. Intr-o pestera fusese ascunsa Sfanta Cruce sI crucile pe care fusera rastignitI cei doi talhari. La rugamintea fiului sau, imparateasa Elena a cautat sfintele odoare.

A descoperit intaI Sfantul Mormant insa nu stia unde sa gaseasca Sfanta Cruce. A descoperit cele trei cruci, intr-o pestera din apropiere. Dar care sa fie Crucea Domnului? Patriarhul Macarie a poruncit ca toate cele trei cruci sa fie atinse de o femeie moarta care, afland lemnul datator de viata, a inviat.

Cel de-al doilea eveniment s-a petrecut in vremea imparatului bizantin Heraclie, Sfanta Cruce fiind adusa de la persii pagani, in anul 629. Dupa reintoarcerea in Ierualim, lemnul Sfintei Cruci a fost impartit in particele mici sI trimis la diferite biserici. Cum marele praznic al Inaltarii Sfintei Cruci ne aduce aminte de patimile sI de sfanta jertfa a Mantuitorului Iisus Hristos, se serbeaza cu post, rugaciune si smerenie.

×