x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sărbătoarea limbii aromâne

Sărbătoarea limbii aromâne

25 Iun 2009   •   00:00
Sărbătoarea limbii aromâne

La 24 iunie, aromânii au celebrat împlinirea a 12 ani de la votarea recomandării 1333 de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Organizat de Uniunea Femeilor Aromâne de Pretutindeni (preşedinte Chirata Meghea) şi Federaţia Liga Aromânilor din România (preşedinte Zoe Gica), evenimentul a strâns în amfiteatrul mare al Academiei de Studii Economice un număr mare de spectatori.



Comunicările şi luările de cuvânt au pus accentul pe menţinerea tradiţiilor şi valorilor aromâne. Copiii au fost personajele principale ale unui spectacol de cântec şi dans, grupul folcloric „Lilici dit Maiu“ (Constanţa), însufleţind inimile participanţilor. De asemenea, Dumitru Piceava, vicepreşedinte al Federaţiei Liga Aromânilor din România a propus să nu fie uitată personalitatea lui Evanghelie Zapa, cel care a donat o importantă sumă de bani pentru ridicarea actualei clădiri a Academiei de Studii Economice.
   
În luarea de cuvânt, Dumitru Piceava a punctat câteva aspecte importante: „În ce priveste limba noastră aromână sau limba makedonarmână, ea este vorbită de circa 2 milioane de aromâni ce trăiesc răspândiţi prin statele balcanice precum Grecia ­ unul din şapte cetăţeni greci este aromân ­, Albania 300.000 ­ 400.000, România 28.000, Serbia 15.000, Republica Macedonia 80.000, Bulgaria circa 5.000 şi, desigur, mai sunt destui aromâni în SUA, Canada, Australia, Franţa, Germania, etc. Pentru noi, aromânii, limba noastră este nu numai o puternică legătură ce ne ţine strâns uniţi, ci şi însăşi istoria şi viaţa noastră aromână. Timp de două mii de ani poporul aromân se luptă pentru a-şi păstra limba, cea care a fost şi este ca un zid de cetate cu care se ţine piept pentru a nu dispărea ca popor în mijlocul popoarelor în care a trăit şi trăieşte“. (S.C.)

×
Subiecte în articol: scoala