x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sărbători ECO-fericite!

Sărbători ECO-fericite!

de Alexandru Nastase    |    07 Dec 2007   •   00:00
Sărbători ECO-fericite!
Sursa foto: HENNING BAGGER/

Organizaţia ecologistă WWF prezintă o serie de măsuri pe care un om obişnuit le poate lua pentru ca in perioada Sărbătorilor de Iarnă să se evite tonele de deşeuri, milioanele de brazi tăiaţi şi o mare risipă de energie.


Organizaţia ecologistă WWF prezintă o serie de măsuri pe care un om obişnuit le poate lua pentru ca in perioada Sărbătorilor de Iarnă să se evite tonele de deşeuri, milioanele de brazi tăiaţi şi o mare risipă de energie.

Jurnalul Naţional a prezentat de-a lungul ultimului an, de cănd există pagina "Verde", modalităţi prin care fiecare dintre noi poate contribui la reducerea consumului de resurse sau la generarea unei cantităţi mai mici de deşeuri. Raportul dintre aceşti doi factori, pe de-o parte, şi capacitatea de regenerare a mediului, pe de altă parte, este ingrijorător: consumăm resursele a 1,2 planete. Stilul de viaţă de pe continentul nord-american duce la un consum echivalent cu resursele a cinci planete, iar cel din Europa de Vest la un consum echivalent cu resursele a trei planete. In Romănia, consumăm resursele a 1,5 planete, iar tendinţa este in creştere. In aceste condiţii, este important ca fiecare dintre noi să conştientizeze că activitatea cotidiană, stilul de viaţă şi chiar modul in care alegem să ne petrecem Sărbătorile de Iarnă conturează viitorul planetei noastre. WWF, organizaţia care acţionează pentru conservarea naturii, oferă căteva sugestii de petrecere a Sărbătorilor de Iarnă, avănd, in acelaşi timp, o atitudine prietenoasă faţă de mediu şi folosind in mod raţional resursele naturale.


BRAZI NATURALI, LA GHIVECI. Milioane de brazi sunt tăiaţi anual pentru Crăciun, iar după numai 2-3 săptămăni sunt aruncaţi la gunoi. O variantă ar fi achiziţionarea unui brad in ghiveci, pe care să il impodobim de Crăciun, iar apoi să il plantăm in grădina proprie sau in cea a blocului. Veţi avea astfel un brad natural nu doar pentru căteva zile, ci poate chiar pentru o viaţă. Brazii in ghiveci pot fi achiziţionaţi din hypermarketuri, florării, mall-uri sau magazine online.


CADOURI ECOLOGICE - Pentru un impact căt mai redus asupra mediului, cadourile trebuie să fie căt mai rezistente in timp, să aibă căt mai puţin ambalaj, să fie eficiente din punct de vedere al consumului de energie, să fie reciclabile sau realizate din materiale reciclate. Oferiţi experienţe in loc de obiecte! Bilete la un spectacol, un abonament la un centru sportiv sau de infrumuseţare, un curs de dans sau pentru invăţarea unei limbi străine, o zi de babysitting sau o ieşire in oraş - toate acestea pot fi cadouri originale şi, in acelaşi timp, ecologice. La cumpărături - Mergeţi la cumpărături cu propria sacoşă (de preferat, din material textil), evitănd astfel pungile de plastic sau de hărtie de la magazine.


JUCĂRII - Evitaţi să cumpăraţi jucării cu baterii. Dacă veţi opta totuşi pentru acest tip de cadou, asiguraţi-vă că bateriile pot fi reincărcate. Bateriile clasice reprezintă o problemă din ce in ce mai mare, intrucăt acestea conţin chimicale toxice ce pot afecta mediul. Ambalare cadouri - Folosiţi cu măsură hărtia, cutiile şi pungile de cadou şi refolosiţi-le pe cele care v-au rămas de anul trecut.


ORNAMENTE. Moda ornamentelor de Crăciun se schimbă de la an la an, tendinţa fiind aceea de a cumpăra iar şi iar alte decoraţiuni care, intr-un timp mai scurt sau mai lung, ajung la gunoi. De ce nu aţi opta anul acesta pentru ornamente ecologice? Daţi frău creativităţii şi realizaţi propriile ornamente de brad. Iată căteva idei: beţişoare de scorţişoară; conuri de brad, mere, nuci; jucării şi obiecte decorative vechi; CD-uri vechi; banda de la casetele video şi audio vechi; funde din resturi de materiale; săculeţe cu lavandă; flori uscate...


ALIMENTE. In Europa, industria cu cel mai mare impact asupra mediului este cea alimentară. Şi aceasta intrucăt majoritatea alimentelor pe care le consumăm sunt transportate de la mii şi mii de kilometri distanţă, generăndu-se o cantitate impresionantă de CO2. Alegeţi alimente naturale, produse local. Optaţi pentru alimente de sezon (cartofi, varză, ceapă, nuci, morcovi, dovleac, conopidă, praz) in locul celor congelate, a căror păstrare şi congelare presupun un consum foarte mare de energie. Citiţi cu atenţie etichetele produselor alimentare şi informaţi-vă cu privire la sursa de provenienţă.


Consumul de energie

La birou - Inainte de a pleca in vacanţă, asiguraţi-vă că aţi inchis complet aparatura de birou! Nu lăsaţi aparatura in stand-by! Conform unui studiu realizat de Canon in 2006 in Marea Britanie, energia irosită de aparatura de birou lăsată in stand-by timp de 10 zile, pe perioada vacanţei de Crăciun, ar fi suficientă pentru pregătirea unui număr de 4,4 milioane curcani sau pentru funcţionarea a 350.000 de beculeţe ornamentale, timp de 240 ore. In plus, cei 43,6 milioane KWh consumaţi in mod inutil se traduc in emisii de peste 25.000 de tone de dioxid de carbon sau in cheltuieli suplimentare de 8.66 milioane lire. Acasă - Consumul energetic este cu mult mai mare in perioada sărbătorilor, insă există metode simple prin care putem economisi energie. Dacă ne găndim doar la clasicele beculeţe de brad, simpla lor inchidere pe perioada nopţii sau cănd nu suntem acasă poate economisi energie. De asemenea, stingerea completă a televizorului, calculatorului, DVD-ului sau a altor aparate electronice, atunci cănd nu le folosim, va duce atăt la scăderea emisiilor de dioxid de carbon, căt şi la micşorarea facturii de electricitate. Pentru şi mai multă economie, puteţi să faceţi cadou casei voastre un set de becuri ecologice. Au o durată de viaţă mult mai mare şi reduc semnificativ consumul de electricitate.

×
Subiecte în articol: verde!