x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sare de baie ca şi drogul

Sare de baie ca şi drogul

de Diana Scarlat    |    13 Ian 2010   •   00:00

Un nou drog "legal", derivat al amfetaminelor, face ravagii printre clienţii "magazinelor de vise", dar Poliţia nu poate interzice comercializarea lui, din cauza legislaţiei în vigoare.

Substanţa se numeşte "Special Gold" şi este vândută de magazinele de tip "Spice Shop" (magazinele de vise) ca sare de baie, dar creează imediat dependenţă şi toleranţă. Deşi s-au confirmat deja decese cauzate de acest drog, Poliţia nu poate interzice comercializarea lui, din cauza legislaţiei în vigoare care prevede o serie de proceduri obligatorii până la Ordonanţa de Urgenţă care l-ar putea interzice.

 "Au aproximativ acelaşi efect ca şi amfetaminele, dar nu sunt supuse controlului. Sunt mult mai periculoase decât drogurile legale. Încercăm să le introducem pe lista celor interzise. S-au făcut toate demersurile în sensul acesta în ceea ce ne priveşte pe noi, Ministerul de Interne, dar problema este acum la Ministerul Sănătăţii, ei fiind cei care dispun dacă o substanţă este periculoasă organismului sau nu", ne-a declarat Claudiu Cucu, comisar şef în cadrul Agenţiei Naţionale Antidrog.

Potrivit Alianţei pentru Lupta Împotriva Alcoolismului şi Toxicomaniilor (ALIAT), "Special Gold" conţine mephedrone (un derivat al efedrinei) care induce rapid o dependenţă psihică foarte puternică.

×
Subiecte în articol: observator