S-a adeverit informatia lansata de pastorul reformat Santa Imre pe scena mitingului "Ziua Dreptatii', care a avut loc sambata la Sfantu-Gheorghe. Organizatia PPMT Ciuc a organizat luni o conferinta de presa la care au luat parte doi dintre cei sase tineri retinuti de politie la Sfantu-Gheorghe. Este vorba despre cinci baieti si o fata, trei dintre ei fiind minori.
Kelemen Erika si Andras Tamas din Miercurea Ciuc au povestit cu lux de amanunte calvarul de aproape cinci ore prin care au trecut, patru doar la sectia IPJ Covasna. "Am fost luati in vizorul politiei imediat ce am coborat in gara din Sfantul Gheorghe. In loc sa ne ceara sa ne legitimam, politistul ne-a spus direct ca steagurile noastre sunt arme si ne-au dus cu duba la sectia de politie. Nu am opus rezistenta, insa au continuat sa se poarte cu noi ca si cum eram puscariasi. Ne-au interzis sa ne sunam parintii, desi aveam dreptul sa facem asta. Ne-au amprentat, apoi ne-au fotografiat. Un politist si-a scos bastonul pe masa si ne-a intrebat daca ne e teama. Apoi au inceput sa tipe si sa ne ameninte ca ne vor duce incatusati inapoi la Miercurea-Ciuc. Dupa ce ne-au injurat, amenintat si audiat timp de patru ore, si-au facut aparitia doi reprezentanti de la Protectia Copilului. Politistii au incercat sa ne influenteze declaratiile si nimeni nu a vrut sa stea de vorba cu noi in limba maghiara', au subliniat la unison cei doi, care au precizat ca toti cei sase vor depune plangeri impotriva politistilor.
Pal Magor este unul dintre cei sase tineri retinuti cu ocazia mitingului de la "Ziua Dreptatii'. Originar din Sfantu-Gheorghe, el a denuntat excesul de zel al politistilor insarcinati sa asigure ordinea si linistea publica la eveniment. "Din grupul de sase, trei eram din Sfantu-Gheorghe si ne-am dus la gara sa asteptam sosirea celorlalti trei prieteni din Miercurea Ciuc. Scopul nostru a fost sa mergem impreuna la miting. Cand am iesit din cladirea garii, un politist a coborat dintr-o masina rosie si fara sa ne legitimeze i-a strigat colegului sau sa cheme duba. Mentionez ca nu am avut arme asupra noastra, nici alcool, nici alte obiecte contondente. Duba a venit repede. Ne-au pus in rand, ne-au perchezitionat, apoi ne-au urcat in masina si ne-au dus la sectie. Acolo ne-au spus ca steagurile noastre au o zona metalica care poate fi folosita intr-o altercatie si ca la pantalonii unui baiat era un lant. Nu ne-au lasat sa folosim telefonul, nici macar pe cei minori. Nu eram imbracati provocator si aveam asupra noastra trei steaguri: doua secuiesti si unul unguresc. Steagul Ungariei avea o portiune metalica in zona inferioara a batului pentru a fi fixat in pamant. Politistul ne-a spus ca nu avem voie sa sunam acasa. L-am rugat sa imi arate legea care prevede asta. A refuzat si mi-a citit trei legi prin care ne facem vinovati de detinere de arme albe in timpul unei manifestatii publice, asta in conditiile in care ei ne-au retinut in jurul orei 8:30 si mitingul incepea la 12.
Posesorii de steaguri au fost interogati separat. Ne intrebau permanent daca ne temem. Cand i-am spus ca nu, unul dintre ei a scos bastonul si a inceput sa ne ameninte, apoi l-a pus pe masa. Si-au facut aparitia mai multi politisti care ne-au amprentat si fotografiat. Am scris in declaratie ca am fost retinut fiindca aveam asupra mea un steag unguresc, iar cand i-am intrebat cat ne mai tin la sectie, mi-au strigat ca nu e treaba mea. I-am rugat pe politisti sa se legitimeze, insa au refuzat, astfel ca nu stim nici numele lor, nici ce rang aveau. In jurul orei 13 am fost eliberati cu o mustrare si cu retinerea partii metalice a steagurilor. Atunci ne-am intalnit cu pastorul Santa Imre, caruia i-am povestit totul, apoi el a facut cazul public', a marturisit Pal Magor pentru szekelyhon.ro.
Supararea cea mare a tinerilor a fost insa alta. "Cel mai mult am regretat ca nu am putut lua parte la miting. S-a creat un precedent prin care oricine poate fi arestat pe strada daca detine un steag unguresc', a mai adaugat Pal, care a confirmat ca va depune o plangere alaturi de parintii minorilor impotriva interventiei exagerate a politistilor.
Duminica, purtatorul de cuvant al IPJ Covasna, Iulia Grigoras, a confirmat evenimentul, insa a precizat ca tinerii au fost retinuti in urma unui "control de rutina care a scos la iveala ca cei sase tineri ascunsesera lanturi si bare metalice in cozile din plastic gaurit ale drapelelor secuiesti'. Ea a adaugat ca tinerii au fost amendati conform legii 1991/61. Dupa declaratiile date luni de trei dintre cei sase tineri, conform szekelyhon, purtatorul de cuvant al IPJ Covasna a refuzat sa mai faca comentarii anuntand ca inspectorul general al IPJ Covasna, Ion Popa, va sustine zilele viitoare o conferinta de presa in care va lamuri acest caz. (deak.istvan@jurnalul.ro)