x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Satu Mare: Prima vânătoare tradiţional englezească, cu copoi

Satu Mare: Prima vânătoare tradiţional englezească, cu copoi

03 Oct 2009   •   00:00

O vânătoare tradiţională englezească cu haită de copoi a fost organizată sâmbătă pentru prima dată în România, în localitatea Mărtineşti, lângă municipiul Satu Mare, de către Asociaţia Judeţeană a Crescătorilor şi Deţinătorilor de Cai Satu Mare.



Preşedintele Asociaţiei Judeţene a Crescătorilor şi Deţinătorilor de Cai Satu Mare, Antal Istvan, a declarat că este de fapt o simulare de vânătoare după ritual englezesc, cu master (maistru de vânătoare), huntsman (maistru de haită) şi harapnici, copoii fiind păcăliţi cu o urmă artificială de ceai de anason, pentru a nu fi sfâşiat niciun animal. "Evenimentul are ca scop păstrarea unei tradiţii elegante, este un sport ecvestru de recreaţie, călăreţii participă pentru bucuria de a călări, de a galopa în natură şi de a simţi spiritul de echipă, de a respecta bunele maniere. Copoii nu vor sfâşia vânatul, ei primesc o burtă de bou. În rest, toată tradiţia se respectă după regulile cele mai stricte. Începem cu salutul, cu întâlniri, masterul trasează sarcini, un preot sfinţeşte vânătoarea", a spus Antal Istvan, citat de Agerpres.

Au participat aproximativ 25 de călăreţi, dintre care 15 din România şi zece din străinătate: Ungaria, Germania, Republica Sud-Africană. Pentru călăreţii de vânătoare a fost obligatorie ţinuta în costume englezeşti sau ţinute militare de epocă, dar şi a harnaşamentelor, adică şei englezeşti, nu western. Copoii au fost special aduşi din Ungaria.

Vânătoarea adevărată cu haite de copoi este interzisă în toată Europa în afară de Franţa, motiv pentru care iubitorii acestui sport au început o imitare a vânătorii, cu câini dresaţi special care merg numai pe urmă artificială. "Aşa ceva nu s-a mai organizat în România. Cu această ocazie, dorim să înfiinţăm Hunting Club România şi anual să organizăm astfel de vânători", a spus Antal Istvan.

Printre invitaţi s-a numărat şi candidatul UDMR la Preşedinţia României, Kelemen Hunor.

×
Subiecte în articol: observator