x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Scandal pe patrimoniu / Contra-retrocedare

Scandal pe patrimoniu / Contra-retrocedare

de Elena Stanciu    |    28 Oct 2005   •   00:00
Scandal pe patrimoniu / Contra-retrocedare

Castelul care gazduieste Muzeul de Arta din Cluj-Napoca, aflat chiar in centrul orasului, este revendicat de o romanca ce detine un testament al acestuia, desi nu este ruda cu batranul baron Banffy Denes.

In actul respectiv scrie ca daca Lucretia Rosca il ingrijeste pe conte si se ocupa de inmormantarea lui, primeste imobilul. Palatul a fost nationalizat in timpul comunismului, iar acum se afla in administrarea Consiliului Judetean Cluj.

Pe de alta parte, o nepoata a lui Banffy Denes va sustine la proces ca Lucretia Rosca nu a indeplinit conditiile care s-o indreptateasca sa primeasca imobilul. Interesant este insa faptul ca urmasa grofului nu face acest lucru pentru a revendica ea insasi castelul. Aceasta sustine ca este mai bine ca imobilul sa ramana in ingrijirea statului si sa adaposteasca in continuare muzeul, chiar daca familia sa a fost deposedata abuziv de castel.

POVESTEA. Batranul grof Banffy a murit sarac lipit pamantului, intr-o baraca de lemn de la marginea Clujului, iar ultimii ani din viata a trait doar cu ajutorul celor care s-au milostivit sa-i aduca un blid de mancare. Palatul Banffy este un impozant edificiu in stil baroc, construit intre 1774 si 1785, dupa planurile arhitectului german Johann Eberhard Blaumann si este numai una dintre proprietatile pe care familia nobiliara Banffy le-a detinut in Transilvania.

Consiliul Judetean Cluj a investit deja in repararea castelului si intentioneaza sa continue lucrarile, iar presedintele CJ, Marius Nicoara, a declarat, ieri, ca avocatii institutiei considera ca Lucretia Rosca poate fi combatuta in instanta. (Elena Stanciu)

×
Subiecte în articol: observator