x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Scandalul "Cocaina" - Procurorii protesteaza la Cotroceni

Scandalul "Cocaina" - Procurorii protesteaza la Cotroceni

25 Feb 2005   •   00:00

OBSERVATOR
Razboiul iscat in jurul dosarului de consum de droguri al lui Ion Tiriac junior a ajuns si la Palatul Cotroceni. Insusi procurorul general Ilie Botos a dus presedintelui Traian Basescu protestul procurorilor.
MIRUNA PASA

RUPTURA. Procurorul general Ilie Botos si ministrul Justitiei, Monica Macovei, sunt pe pozitii de razboi
Procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, a prezentat miercuri presedintelui Traian Basescu un protest semnat de toti procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism. Se pare ca ei sunt gata sa-si dea demisia in semn de protest fata de interventia ministrului Justitiei in cazul "Cocaina". Existenta acestui document nu a fost confirmata, dar nici infirmata oficial de Presedintie sau de Parchet. E greu de spus ce urmare ar putea avea insa protestul, tinand cont de faptul ca la Cotroceni, consilierul pe probleme de justitie este nimeni alta decat Renate Weber, aflata pana nu demult pe aceeasi baricada cu ministrul Justitiei, Monica Macovei.

TACERE. Incepand de ieri, mesajul Parchetului General in acest scandal este tacerea. Biroul de presa al institutiei a transmis ca procurorii nu vor mai face nici un comentariu pana cand Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) nu va termina toate verificarile legate de instrumentarea cazului "Cocaina". Presedintele CSM, Dan Lupascu, a declarat ieri ca verificarile dosarului "Cocaina" au inceput pe toate planurile si, daca vor fi terminate pana saptamana viitoare, ar putea fi dezbatute in plenul Consiliului la data de 2 martie.

INCEPUTUL. Scandalul fara precedent a izbucnit saptamana trecuta cand un cotidian central publica un articol potrivit caruia probele care demonstrau vinovatia lui Ion Alexandru Tiriac ar fi disparut de la dosarul ajuns in instanta. Procurorul sef Gheorghe Muscalu si magistratul care a facut rechizitoriul, Corina Gheorghisan, erau acuzati ca l-ar fi scapat pe Tiriac junior de traficul de droguri, in ciuda anchetei desfasurate initial de procurorii Flavius Crasnic si Nicolae Neagoe, ajunsi intre timp consilieri ai ministrului Justitiei. Imediat ministrul Justitiei, Monica Macovei, a cerut Parchetului General verificarea afirmatiilor publicate si eventuala cercetare a lui Muscalu si a Corinei Gheorghisan pentru favorizarea infractorului.

SUPARARE. Raspunsul a fost imediat: Corina Gheorghisan i-a acuzat pe Neagoe si pe Crasnic de lipsa de profesionalism si a declarat ca in dosar nu existau probe care sa dovedeasca traficul de cocaina. Ea a sustinut de asemenea ca nici o proba nu a disparut de la dosar. A urmat apoi plangerea adresata Parchetului de Tiriac junior impotriva procurorilor Neagoe si Crasnic pentru lipsire de libertate in mod ilegal si abuz in serviciu. Omul de afaceri Ion Tiriac s-a declarat suparat pe interventia ministrului Justitiei in dosarul fiului sau. Monica Macovei a replicat ca Parchetul si Ion Tiriac o blocheaza in incercarea de a afla adevarul. Ultimul gest a venit din partea procurorului general care a adus scandalul pe masa presedintelui Basescu.

LA COTROCENI
Potrivit postului de televiziune Antena 1, Traian Basescu ar fi cerut miercuri atat lui Ilie Botos cat si Monicai Macovei sa stinga imediat conflictul care pune de cateva zile bune Justitia intr-o lumina extrem de proasta. Se pare ca discutiile nu au fost purtate "intre sase ochi", ci presedintele Romaniei a preferat sa vorbeasca separat cu cei doi sefi ai Justitiei.
×
Subiecte în articol: observator justiţiei