x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Schroder in Romania: confruntare cu trecutul

Schroder in Romania: confruntare cu trecutul

11 Aug 2004   •   00:00

OBSERVATOR

Cancelarul german, Gerhard Schröder, soseste maine in Romania. Vizita oficiala este marcata si de emotia reculegerii, pentru prima oara in viata, la mormantul tatalui sau din Ceanu Mare, judetul Cluj. Cancelarul german, Gerhard Schroder, soseste maine la Ceanu Mare, in judetul Cluj, pentru a se reculege, pentru prima data in viata, la mormantul tatalui sau. Pana acum patru ani, cancelarul nici nu a stiut unde este ingropat tatal sau, pe care nu l-a cunoscut decat din poze.
MARINA CONSTANTINOIU

Va fi o vizita oficiala in Romania pentru cancelarul german, dar, mai mult decat atat, una incarcata de emotie. Fiul se regaseste, la 60 de ani de la moartea tatalui, in fata mormantului acestuia, pe pamant strain.

Gerhard, actualul cancelar al Germaniei, avea sase luni la 4 octombrie 1944, data oficiala a decesului tatalui.

Caporalul Fritz Schroder, tatal sau, n-a apucat sa-si vada fiul, fiind pe front, militar al Wermacht-ului. "Pentru mine, intr-un fel, el nu a existat niciodata. Asa ca abia acum, pentru prima data, incep sa ma confrunt cu el", a spus Schroder intr-un interviu emotionant, la scurt timp dupa ce a aflat despre mormant.

EVENIMENT. Aceasta vizita-simbol la Ceanu Mare a intrat in atentia presei straine, care s-a intrecut, in ultimele zile, in a acorda spatii cat mai largi subiectului. Si nu s-a putut abtine sa nu remarce faptul ca Gerhard Schroder si-a petrecut intreaga vara cerandu-si scuze public pentru cel de-al doilea razboi mondial. El a fost primul lider german care a participat la ceremoniile de comemorare a Debarcarii, la 60 de ani de la invazia Aliatilor, in iunie. Acum doua saptamani a devenit primul cancelar german care a adus un omagiu celor aproximativ 200.000 de polonezi ucisi de trupele germane in timpul Revoltei de la Varsovia, din 1944. Iar saptamana aceasta, cancelarul face inca un pelerinaj avand legatura cu razboiul, de data aceasta in Romania. "Nimeni nu va uita ororile dictaturii hitleriste", a spus cancelarul, la 6 iunie.

INTIMITATE. Un oficial de la Berlin a spus ca Schroder va merge singur la mormantul tatalui, inainte de inceperea partii oficiale a vizitei sale in Romania. Va fi un moment de confruntare cu propriul trecut, care cere intimitate si se vrea a fi pastrat departe de ochii presei. Cu toate astea, la Ceanu Mare, locul in care se odihneste pentru totdeauna caporalul Fritz Schroder, populatia se pregateste de ceva vreme pentru vizita. Nu e putin lucru sa-l vezi pe cancelarul Germaniei poposind la tine in comuna!

PREGATIRI. Oficialitatile locale se declara pregatite sa faca fata emotionantului eveniment, pentru care s-au mai pregatit si in 2001, cand se anuntase vizita cancelarului, anulata, in cele din urma, din cauza atentatelor teroriste din SUA, de la 11 septembrie. Sosirea cancelarului este o mare onoare pentru intreaga comuna, afirma, la unison, autoritatile locale.

Saptamana trecuta, presedintele Consiliului Judetean Cluj, Marius Nicoara, a fost la Ceanu Mare pentru a inspecta comuna in vederea vizitei inaltului oaspete. El declara atunci ca a fost sa vada daca "este tunsa iarba" si a dispus sa fie decolmatat un sant si sa se vopseasca usile de la primarie. Conform sursei citate, de vizita particulara a cancelarului la Ceanu Mare se va ocupa SPP, autoritatile locale si judetene neavand nici un rol in organizarea ei. Cancelarul va ajunge, in jurul pranzului, direct din Germania, dupa care se va deplasa la Bucuresti, pentru continuarea partii oficiale a vizitei sale in Romania, care va dura o zi si o noapte. Vineri, cancelarul este asteptat la Sofia, unde va sta cateva ore.

DESTIN

"Psihologii ar spune despre un copil care creste fara tata ca are probleme de ordin emotional. Eu nu le-am simtit" Gerhard Schroder

SOARTA

La cei 90 de ani ai sai, mama cancelarului, Erika, nu a avut ocazia sa se confrunte cu trecutul. Ea nu a venit la mormantul fostului sot, tatal lui Gerhard si al surorii lui, Gunhild, si nici nu o va face vreodata. Ar fi o incercare prea mare, dupa cum a declarat, acum cativa ani, fiul sau, actualul cancelar al Germaniei. Tot el marturisea ca "psihologii ar spune ca un copil care creste fara tata are probleme de ordin emotional". "Eu nu am simtit astfel de probleme", a declarat presei Gerhard Schroder, care tine pe birou fotografia tatalui, alaturi de cea a sotiei sale, Doris.
×
Subiecte în articol: observator schroder cancelarul ceanu mare