x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Se caută elevi supradotaţi

Se caută elevi supradotaţi

de Alina Gavrila    |    15 Mai 2008   •   00:00
Se caută elevi supradotaţi

Fiecare copil este înzestrat de natură cu har şi potenţial. “Gifted education” este o educaţie de excelenţă care urmăreşte să descopere, să dezvolte şi să promoveze potenţialul tuturor categoriilor de şcolari.

Fiecare copil este înzestrat de natură cu har şi potenţial. “Gifted education” este o educaţie de excelenţă care urmăreşte să descopere, să dezvolte şi să promoveze potenţialul tuturor categoriilor de şcolari.

 

 

În Aula Bibliotecii Academiei Române a avut loc ieri o conferinţă cu tema Programul Naţional pentru Educaţie de Excelenţă. Asociaţia IRSCA Gifted Education, organizaţie non-profit, cu o activitate recunoscută la nivel naţional şi internaţional, în parteneriat cu Organizaţia Clubul de Excelenţă Dan Voiculescu, a prezentat participanţilor la eveniment necesitatea investiţiei în Programul Naţional pentru Educaţie de Excelenţă, importanţa dezvoltării unui sistem performant de învăţămînt, orientat spre descoperirea abilităţilor şi aptitudinilor naturale ale tuturor copiilor. În cadrul evenimentului s-au atins mai multe puncte de interes pentru mediul antreprenorial, educaţional.

 

 

PROBLEME DISCUTATE. Cum se măsoară productivitatea creativă a copiilor cu potenţial înalt? Ce măsuri specifice la nivel guvernamental şi privat au fost realizate în Statele Unite ale Americii cu scopul de a atinge nevoile de dezvoltare ale copiilor aflaţi în top 5 al curbei Gauss pentru a-şi atinge potenţialul maximal pentru o dezvoltare armonioasă? Cum pot fi antreprenorii motivaţi să se implice în susţinerea copiilor şi tinerilor supradotaţi? Sunt doar cîteva întrebări la care s-au dat răspunsuri pe parcursul celor trei ore de discuţii.

 

 

DEZVOLTAREA ABILITåŢILOR. Invitaţi de onoare, Joseph Renzulli, director al “The National Research Center of the Gifted and Talented” şi Sally Reis au vorbit despre cît de important este ca România să investească în talentul copiilor şi nu să privească acest program doar ca pe o cheltuială. “Şcoala în România trebuie să devină un loc plăcut pentru elevi, un loc relaxant în care orice copil îşi poate dezvolta abilităţile. Este esenţial de ştiut faptul că fiecare persoană în parte are anumite abilităţi. Nimeni nu a devenit celebru lucrînd într-un domeniu de care nu era interesat. Acest program merge pe cunoaşterea fiecărui elev în parte, pe descoperirea abilităţilor”, a spus Joseph Renzulli. Iar “Gifted Education” este un sistem care urmăreşte să descopere şi să încurajeze potenţialul tuturor categoriilor de copii.

alina.gavrila@jurnalul.ro

 

 

 

 

Program

 

 

Gifted Education reprezintă un program de educaţie validat la nivel internaţional care urmăreşte două direcţii de acţiune: educaţia abilităţilor, aptitudinilor şi potenţialului fiecărui copil, dar şi o educaţie specializată pentru copiii cu nevoi speciale de educaţie. Copiii cu nevoi speciale de educaţie sunt acei copii care din motive de tip genetic, social, economic sau cultural au nevoi speciale de educaţie. Această categorie cuprinde: copii cu handicap din categoriile sensorial, fizico-locomotor, social, cultural, economic, copii provenind din casele de copii, din familii destrămate sau familii cu un standard de viaţă sub pragul de sărăcie, familii de emigranţi, de imigranţi, copii cu potenţial înalt, copii înzestraţi şi talentaţi.

×
Subiecte în articol: observator copii educatie