x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Se cauta soluții pentru a duce deșeurile din Capitală în gropi din alte județe

Se cauta soluții pentru a duce deșeurile din Capitală în gropi din alte județe

14 Iul 2021   •   14:31
Se cauta soluții pentru a duce deșeurile din Capitală în gropi din alte județe

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat, miercuri, după o ședință la Primăria Sectorului 1, pe teme deșeurilor, că se caută soluții pentru ca gunoiul să fie depozitat în gropi din alte județe, pentru că astăzi, „Capitala este captivă” în ceea ce privește depozitarea deșeurilor.

Tanczos Barna a spus că Ministerul Mediului va analiza posibilitatea oferii unei alternative pentru ca Bucureștiul să depoziteze deșeuri în alte județe.

„Astăzi Capitala este captivă în ceea ce privește depozitarea deșeurilor. Există o singură locație autorizată din punct de vedere de mediu, unde se pot depozita deșeurile și Ministerul va analiza posibilitatea oferirii unei alternative pentru a putea depozita deșeurile și în alte județe, în cazul în care pe acele locații autorizate și aprobate din punct de vedere al mediului există și această posibilitate”, a spus ministrul Mediului.

Acesta a spus că s-a discutat despre ADI, despre planul comun al celor șase sectoare și al Primăriei Generale în ceea ce privește abordările pe termen mediu și lung și el vede „o aplecare serioasă asupra acestor probleme și o intenție sigură, serioasă, clară din partea acestor UAT-uri sau din partea unității administrative București pentru rezolvarea problemelor”.

Potrivit ministrului, în prezent, singura locație autorizată pentru depozitarea deșeurilor este administrată în prezent de Eco Sud, această locație având autorizație de mediu.

„Va trebui să vină Primăria generală care în strategia pe termen mediu și lung să ofere o alternativă, o soluție care poate finanțată din fonduri europene. Am avut și ieri (marți – n.r.) o discuție lungă cu domnul Ghinea (Cristian Ghinea – ministrul Fondurilor Europene – n.r.) pe tot ce înseamnă sisteme de management al deșeurilor la nivel național în toate județele, am discutat și despre București. Bucureștiul are posibilitatea accesării fondurilor europene în cazul în care are ADI-ul înființat, în cazul în care are strategia aprobată și în cazul în care depune cerere de finanțare”, a mai spus ministrul Mediului.

Prefectul Capitalei, Alin Stoicam a spus că va fi realizate ADI-uri, care ar trebui să fie în august înființate, după care toate demersurile vor fi făcute pe ADI, acesta fiind cadrul în care se pot atrage și fonduri.

De asemenea, se ia în calcul o nouă groapă de gunoi.

„Bucureștiul are o situație particulară. Să se permită și cu siguranță se va face acest lucru: depozitarea deșeurilor să fie și în altă parte decât pe raza teritorială a UAT-ului. Asta înseamnă că vor fi soluții pentru depozitare și în alte județe limitrofe sau în colaborare cu Ilfovul, în Ilfov. Evident, și o nouă groapă de gunoi este absolut necesar și este un lucru care nu a fost luat în considerare în ultimii 20 de ani”, a spus Stoica.

Ședința de la Primăria Sectorului 1 a fost una cu scandal, după ce doi consilieri locali PSD au sunat la poliţie la 112, acuzând că nu au fost primiţi de primarul Clotilde Armand să participe la şedinţă.

 

×
Subiecte în articol: tanczos barna