x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Se îngroaşă gluma

Se îngroaşă gluma

de Diana Scarlat    |    03 Sep 2009   •   00:00

Curţile de Apel din ţară şi-au întrerupt activitatea una după alta după 1 septembrie, cerând revizuirea coeficienţilor de ierarhizare din legea unică de salarizare. Atât procurorii DIICOT, cât şi cei DNA se alătură acestui protest.



Angajaţii din Justiţie contestă astfel, potrivit unui comunicat dat publicităţii marţi de Reţeaua Naţională a Adunărilor Generale ale Judecătorilor (RNAG), prevederile proiectului Legii unice de salarizare a personalului bugetar şi subfinanţarea cronică a sistemului justiţiei. Acestora li se adaugă şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. De asemenea, tribunalele şi judecătoriile din toată ţara au decis să organizeze acţiuni similare. Cele mai multe instanţe care au hotărât încetarea activităţii de judecată au început protestul la 1 septembrie, restul urmând să intre în grevă până la 7 septembrie.

NEMULŢUMIRI
Revendicările magistraţilor se referă în primul rând la salarizarea judecătorilor la nivelul celorlalte două puteri în stat. Aceştia cer stabilirea coeficienţilor de salarizare pentru judecătorii definitivi, începând de la nivelul de salarizare al secretarului de stat până la coeficientul maxim. De asemenea, trecerea bugetului instanţelor judecătoreşti de la Ministerul Justiţiei la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, stabilirea pentru bugetul justiţiei, respectiv al curţilor de apel, tribunalelor, tribunalelor specializate şi al judecătoriilor, al ÎCCJ şi al Ministerului Public, cumulate, a unui prag minim de 1% din PIB. Pe lista de revendicări se mai află alocarea urgentă de fonduri bugetare suplimentare instanţelor judecătoreşti prin rectificare bugetară şi colectarea taxelor de timbru în bugetul propriu al sistemului justiţiei.

×
Subiecte în articol: observator