Festivalul Medieval din acest an va reuni 13 ordine cavalereşti din ţară şi din străinătate, iar organizatorii au interzis orice obiect care iese din specificul medieval al evenimentului
"Se dă de veste ca să ştie fiecare. Vineri, 23 iulie, în Anul Domnului 2010, după îndelungi şi grele lupte, Cavalerii se întorc acasă în Cetatea Sighişoarei. Sărbătoarea va începe cu o Mare Paradă, formată din Nobili Cavaleri, Domniţe, Actori, Menestreli şi Meşteşugari. Se vor pecetlui hrisoave, se vor bate arme, se vor strânge armurile şi se va confecţiona Marele Car al Jertfei pentru cea mai măreaţă victorie a Cavalerilor. Cetatea va găzdui 13 Ordine Cavalereşti, alături de formaţii de menestreli, ce vor pecetlui prin vers şi cântec faptele de vitejie ale Cavalerilor, iar actorii vor încânta publicul prin farsele lor într-un cadru strict medieval. Timp de trei zile, Cavalerii vor sărbători aducând bucurie privitorilor prin turniruri şi demonstraţii, Menestrelii prin cântări ne vor da ritmul bucuriei, iar Dansatorii, Stegarii şi Toboşarii ne vor arăta adevăratele mişcări ale unui ritual de sărbătoare. Istoricii şi scribii veniţi de peste munţi din Noua Acropolă vor povesti şi consemna despre Cavaleri şi ritualurile lor din toate cele patru vânturi ale lumii (Europa, India, America, Japonia). Finalul va fi o retragere cu torţe lăsând Cetatea în mâinile edililor şi jurând că niciodată nu o vor mai lăsa fără de apărare. Dixit!" N-o spunem noi, o spune toboşarul cetăţii, care îi invită de pe acum pe turiştii iubitori de frumoşi la acelaşi regal de frumuseţe cu care ne-a obişnuit Sighişoara în ultimii ani.
Liviu Pancu, regizorul festivalului, îşi propune ca în acest an să înfiinţeze Ordinul Cavalerilor Cerb. "Pe lângă ordinele tradiţionale, care există în România în lumea medievală, anul acesta se va lansa, năşit într-un fel de Cavalerii Lup, un Ordin al Cavalerilor Cerb. Sună ciudat, într-adevăr, dar cum românii n-au avut ordine cavalereşti cu precădere, cum sunt cele vestice, noi căutăm spiritul autentic din fiecare", a arătat Pancu.
"În primul rând, se întoarce festivalul acasă, iată, sugestiv, "Întoarcerea cavalerilor", cu atât mai mult cu cât se întâmplă numai în cetate şi din punct de vedere artistic, categoric, am încercat şi încerc să fac totul într-un caracter rustico-medieval. Programul e făcut cu 13 ordine cavalereşti, frumos ar fi dacă după un semnal tras anul acesta, toţi sighişorenii ar înţelege că ar fi nemaipomenit dacă timp de un an de zile şi-ar confecţiona nişte costume, iar oraşul va fi practic o explozie de medieval de la an la an - pe bresle, pe cavaleri, pe muzică", a subliniat regizorul.
Tot ca noutate, organizatorii îşi propun să transmită pe internet evenimentele cele mai importante, dar deocamdată se aşteaptă decizia tehnicienilor.
Bugetul estimat al festivalului este de 400.000- 420.000 de lei, din care din bugetul local s-au alocat 50.000, jumătate din suma de anul trecut. "Contribuţia de aproximativ 55.000 de lei din partea Asociaţiei Turistice Sighişoara în servicii, cazare şi tot ce înseamnă servicii pentru cei care ne fac spectacolele, transport de artişti etc. Doar 5.000 de lei din sponsorizări de la firme. Vom avea 250.000 de lei, respectiv 25.000 de vizitatori", a arătat Adrian Burlacu, preşedintele Asociaţiei Turistice Sighişoara.
Într-adevăr, în acest an organizatorii promit un spectacol cu totul deosebit. Timp de trei zile, turiştii se vor teleporta într-o altă lume, iar atmosfera va fi autentică şi datorită faptului că vor fi interzise grătarele, băuturile alcoolice şi chinezăriile. Cavalerii şi domniţele vor bântui străzile oraşului medieval de dimineaţa până târziu în noapte, iar toboşarul şi-a pregătit discursurile în cele 55 de limbi din toate colţurile ţării.
Citește pe Antena3.ro